КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПІДСУМКИ КОНКУРСУ СОЦІАЛЬНОГО ПЛАКАТА «MENTAL HEALTH»

У рамках Міжнародної науково-практичної конференції «Актуальні проблеми сучасного дизайну», що відбулася 25 квітня 2024 року у Київському національному університеті технологій та дизайну, кафедра графічного дизайну КНУТД провела серед студентів закладів вищої освіти та інших закладів освіти України, конкурс соціального плаката «MENTAL HEALTH», присвячений підтримці ментального здоровʼя українців. Це проєкт в рамках Всеукраїнської програми ментального здоров'я «Ти як?», створеної за ініціативи першої леді Олени Зеленської, за підтримки Всесвітньої організації охорони здоров’я у співпраці з Координаційним центром з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України та ГО «Безбар’єрність». У рамках Всеукраїнської програми ментального здоров’я українцям розповідають про техніки самодопомоги та підтримки тих, хто знаходиться поруч; пропонують дієві механізми, як подолати стрес і негативні емоції; як знаходити сили для психологічного відновлення під час війни.

 

Куратор конкурсу Оксана Мазніченко, доцент кафедри графічного дизайну КНУТД, член Національної спілки художників України. У журі конкурсу було залучено Євгена Гулу, завідувача кафедри графічного дизайну, професора; Оксану Мазніченко, доцента кафедри графічного дизайну КНУТД; Олександру Колісник, доктора філософських наук, професора; Калину Пашкевич, доктора технічних наук професора, декана факультету дизайну; Олександра Кротевича, кандидата мистецтвознавства, доцента кафедри графічного дизайну, члена Спілки дизайнерів України; Михайла Руденка, професора кафедри графічного дизайну, члена Національної спілки художників України; Дарю Куровську, секретаря конкурсу, асистентку  кафедри графічного дизайну.

До розгляду згідно з умовами приймали один плакат, виконаний з використанням різних графічних програм у будь-якій техніці за вибором автора. Потрібно зазначити, що конкурс викликав велике зацікавлення, було подано понад 300 робіт, тому що в умовах повномасштабної війни в Україні тема психологічної підтримки один одного дуже важлива.

Конкурс підтримали молоді митці, студенти закладів освіти України: Київського національного університету технологій та дизайну (керівники робіт студентів – Оксана Мазніченко, Олександр Кротевич, Єлізавета Дерев’янко, Алла Осадча, Михайло Руденко, Ольга Терещенко); Луцького національного технічного університету (керівник Наталія Скляренко, доктор мистецтвознавства, професор); Черкаського державного технологічного університету (керівник Інна Яковець, доктор мистецтвознавства, професор, завідувач кафедри дизайну); Волинського національного університету ім. Лесі Українки (керівники: Дмитро Авраменко, кандидат мистецтвознавства, доцент, завідувач кафедри дизайну; Марія Назарчук, кандидат мистецтвознавства, доцент; Марія Єфімова, кандидат мистецтвознавства, доцент), Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва та дизайну (керівник Ольга Гальчинська, доктор філософії, доцент) та інші.

Було визначено переможців в таких номінаціях: «Гран-Прі», «Кращий графічний плакат», «Кращий мотиваційний плакат», «Кращий плакат-комікс», «Краще розкриття ідеї», «Краще оригінальне дизайнерське рішення», «Кращий інформаційний плакат», «Кращий нестандартний підхід», «Найкраще технічне виконання», «Глядацькі симпатії». Гран-Прі отримала студентка Софія Кохан (група БДг5-21, КНУТД) за серію плакатів: «Обійми друга», «Посади надію», «Життя яскраве», «Ти зможеш», «Подзвони». Інформація про переможців конкурсу за посиланням.

Переможці конкурсу нагороджені дипломами в електронному форматі, усі учасники конкурсу отримали сертифікати про участь. Дипломи і сертифікати доступні за посиланням.

За результатами конкурсу було організовано виставку соціального плаката, яка відкрита для перегляду з 25 квітня до 10 травня 2024 року у виставковій залі КНУТД (1 корпус, 4 поверх).

 

Софія Кохан, Київський національний університет технологій та дизайну

Аліна Грасіна, Київський національний університет технологій та дизайну

Руслан Бойко, Луцький національний технічний університет

Дар’я Воінова, Київський національний університет технологій та дизайну

Маргарита Пекна, Київський національний університет технологій та дизайну

Богдана Пащук, Київський національний університет технологій та дизайну

Олена Котяй, Луцький національний технічний університет

Софія Ващук, Волинський національний університет Імені Лесі Українки

Софія Кохан, Київський національний університет технологій та дизайну

Марина Ткаченко, Черкаський державний технологічний університет

 

Щиро дякуємо учасникам конкурсу – здобувачам освіти та їхнім керівникам за надіслані роботи, за внесок у підтримку ментального здоров’я українців! Віримо в Перемогу!

10.05.2024