КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЗАСІДАННЯ НАУКОВОГО ГУРТКА «АКТУАЛЬНІ ТЕНДЕНЦІЇ В ДИЗАЙНІ КОСТЮМА» НА КАФЕДРІ МИСТЕЦТВА ТА ДИЗАЙНУ КОСТЮМА

16 травня 2024 р. у рамках роботи студентського наукового гуртка «Актуальні тенденції в дизайні костюма» (керівники – Наталія Чупріна, доктор мистецтвознавства, професор, Тетяна Кротова, доктор мистецтвознавства, професор) відбувся круглий стіл «Тенденції трагічного часу: теми війни в українській та світовій fachion-спільноті». Модераторами події виступили Тетяна Кротова, професор кафедри МДК і  Анастасія Юхимчук, аспірантка ОНП «Дизайн».

Під час заходу здобувачі освіти аналізували ситуацію на українських та світових подіумах, де дизайнери демонструють зміну сенсів у звичних для суспільства поняттях «костюм» і «мода». Зокрема, розглянуто колекції українських дизайнерів, представлені в Будапешті та Берліні.

Дизайнерка Марія Старчак (STARCHAK), випускниця КНУТД, історії трагедій продемонструвала через стилізовану вишивку ручної роботи на понівечених гільзами, цвяхами та склом речах; найболючіша згадка про трагічну історію Маріупольського драмтеатру нанесена нитками на жакет у вигляді напису «ДІТИ».

Колекція «Свобода» бренду KIR KHARTLEY несе меседж про те, що справжню свободу не залякати, не розстріляти, бо вона живе в серці кожного українця; через поєднання елементів мілітарі з квітами дизайнера Ядвига Нетикша (YADVIGA NETYKSHA), випускниця КНУТД, виражає сум і біль через спаплюження квітучих степів України; колекція дизайнера Жана Грицфельдта (випускника КНУТД) – це прості речі, на яких нанесені патріотичні українські меседжі: Паляниця, Мова, Свідомість, Україна, Нове життя, Сміливість, Свобода, Щастя, Єдність, Пісня, Мир.

STARCHAK. Показ колекції
«Ukrainian winter-summer 2022». 
м. Будапешт, у рамках
Ukrainian Fashion Week
International Season SS23

KIR KHARTLEY.  Показ колекції «Свобода».
м. Будапешт, у рамках
Ukrainian Fashion Week
International Season SS23

YADVIGA NETYKSHA. Показ колекції
«RED IS LOVE».
м. Будапешт, у рамках
Ukrainian Fashion Week
International Season SS23

Жан Грицфельдт. Показ колекції
у рамках Mercedes-Benz
Fashion Week 2022. м. Берлін

 

Відповідаючи на запитання «Яке значення має модний одяг, коли найважливішим є зберегти життя, безпеку і країну загалом?», студенти дійшли висновку, що сьогодні доцільніше говорити через моду, демонструвати не тенденції сезону, а думки, почуття, заклики, що розповідають світу про трагедію України і які сприяють об’єднанню зусиль людей з різних країн.

 

Викладачі Київського національного університету технологій та дизайну заохочують майбутніх дизайнерів одягу з гідністю нести в світ традиції та новації в дизайні одягу, відображаючи виклики та вимоги сучасного суспільства. Талановиті студенти і випускники факультету дизайну, кафедри мистецтва та дизайну костюма, популяризують національну ідентичність України на світових подіумах, демонструючи в своїх колекціях найкращі надбання української культури.

23.05.2024