КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

КРУГЛИЙ СТІЛ «ПРОЦЕСИ ПРОФЕСІОНАЛІЗАЦІЇ В ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ»

22 травня 2024 року в Київському національному університеті технологій та дизайну за участю фахівців Міністерства з розвитку територій, громад та інфраструктури України та Національного агентства кваліфікацій відбувся круглий стіл «Процеси професіоналізації в енергоефективності».

Співорганізаторами заходу виступили Асоціація енергоаудиторів України, Київський національний університет технологій та дизайну і Міжнародне агентство професійних кваліфікацій.

Учасники обговорили проблеми навчання та сертифікації енергоаудиторів. Модератором заходу був Андрій Шевцов, професор, директор Міжнародного агентства професійних кваліфікацій.

Захід розпочався зі вступного слова Івана Грищенка, ректора Київського національного університету технологій та дизайну, доктора економічних наук, професора, академіка НАПН України.

Антоніна Ситюк, головний спеціаліст Управління енергоефективності Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України наголосила на важливості якісної підготовки фахівців з енергоаудиту будівель, процесів, транспорту та міжнародної інтеграції.

Юлія Мартин, керівник секретаріату Національного агентства кваліфікацій розповіла про розвиток професійних кваліфікацій та кваліфікаційних центрів з енергоефективності.

Голова Асоціації енергоаудиторів України Вадим Литвин наголосив, що Кваліфікаційні центри котрі проводять сертифікацію енергетичних аудиторів будівель мають дуже ретельно перевіряти знання потенційних енергоаудиторів для того, щоб бути впевненими, що такий спеціаліст зможе виконувати свою роботу на високому рівні.

Володимир Ковтунець, провідний науковий співробітник Міжнародного агентства професійних кваліфікацій поділився досвідом присвоєння професійної кваліфікації енергетичного аудитора будівель у Кваліфікаційному центрі у сфері енергетики. Психометричний аналіз оцінювання результатів навчання засвідчив важливість різних заходів для об’єктивного оцінювання здобувачів: тестування, виконання професійного завдання, а також важливість використання тестових завдань відкритого типу.

Валерій Дешко, професор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського»  та Ірина Шведчикова, професор Київського національного університету технологій та дизайну поділилися досвідом навчання енергоаудиторів будівель.

Василь Желих, професор Національного університету «Львівська політехніка» розповів про міжнародну співпрацю щодо підготовки фахівців з енергоефективності в рамках проєкту за програмою Erasmus+.

Після оприлюднення доповідей відбулось обговорення комплексу проблем упровадження процесів професіоналізації в енергоефективності. У дискусії активну участь взяв Анатолій Чернявський, директор Центру підготовки енергоменеджерів навчально-наукового Інституту енергозбереження та енергоменеджменту КПІ ім. Ігоря Сікорського.

У роботі круглого столу, також, взяли участь: Ігор Панасюк, директор Навчально-наукового інституту інженерії та інформаційних технологій КНУТД та Михайло Шеремет, завідувач навчально-наукової лабораторії «Центр енергоефективності» КНУТД.

Учасники круглого столу відмітили високий професійний рівень заходу і домовились регулярно проводити зустрічі з обговорення шляхів упровадження процесів професіоналізації в енергоефективності.

Співорганізатори круглого столу вдячні всім хто долучився до організації і проведення заходу.

Разом до перемоги!

 

Відеозапис заходу «Круглий стіл «ПРОЦЕСИ ПРОФЕСІОНАЛІЗАЦІЇ В ЕНЕРГОЕФЕКТИВНОСТІ» можна переглянути за адресою: https://www.youtube.com/watch?v=wpB-8x66nN4

25.05.2024