КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

МАЙБУТНІ ЗРАЗКИ ШКІЛЬНОЇ ФОРМИ ОБИРАЛИ НА ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ КОНКУРСІ «СТИЛЬ СУЧАСНОЇ ШКОЛИ»

 

КИЇВ, 30 січня. (Тетяна Делімарська - УКРІНФОРМ). Найкращі з понад сотні зразків з 20 колекцій сучасного дитячого одягу для школи обирали у Київському національному університеті технологій та дизайну /КНУТД/, де проходив сьогодні фінал Всеукраїнського конкурсу «Стиль сучасної школи», повідомляє кореспондент УКРІНФОРМу.

Демонструючи шкільний одяг у різних номінаціях, зокрема, для повсякденних занять, свят першого та останнього дзвоників, відпочинку влітку тощо, автори колекцій намагалися створити вбрання, яке прийдеться до смаку не тільки батькам, а й дітям, які у ньому будуть почувати себе особистістю яскравою та незалежною. Адже збираючись до школи з настанням осені, кожна дитина хоче виглядати неповторно. Шкільна форма одна, але варіантів багато - класичні костюми, комплекти, ансамблі, сарафани, спіднички і брюки. У минулому вважалося, що форма виховує охайність та дисциплінованість, а сучасна - розвиває дух корпоративності.

Наприклад, колекція «Здорові нащадки» виготовлена з урахуванням розроблених науковообгрунтованих рекомендацій, які взаємопов’язані з розвитком фізіологічного та патріотичного виховання школярів, розроблено корсет для профілактики і корегування постави школярів. Його можна носити під будь-який шкільний формений одяг. Він також сприятиме симетричному розвитку м’язів спини за рахунок утримування хребта у правильному положенні. На корсет отримано патент України на винахід, зазначалося на заході.

«Це перший конкурс і він є дебютним, але впевнений, що всім нам і особливо дітям, що дефілювали, дуже сподобався, і це має стати якщо не традиційним, то більш-менш регулярним», - наголосив заступник міністра освіти і науки Павел Полянський.

Пригадуючи слова відомого класика, що в людини має бути усе прекрасним - і обличчя, і одяг, і тіло, і душа, керівник Асоціації підприємств легкої промисловості Валентина Ізовіт побажала учасникам творчих успіхів, глядачам - задоволення від показу, а майбутньому поколінню - виглядати гідно та красиво, і щоб такий одяг мав попит, а усі елементи його конструкції не заважали учням отримувати знання. Водночас додавши, що «хоча цей конкурс у цьому столітті започатковано вперше, але відтепер він проходитиме систематично, щоб врахувати інтереси і батьків, і школярів, шкіл та виробників, щоб чотири мільйона учнів мали якісний чудовий та безпечний шкільний одяг та були горді за свою національну шкільну форму».

На заході також відбувся показ ексклюзивної колекції «Антологія шкільної форми», яка розкриває еволюцію розвитку шкільної форми з моменту її виникнення наприкінці ХІХ століття до сьогодення та шкільної форми майбутнього.

Члени конкурсного журі: голова комісії - Павел Полянський - заступник міністра науки та освіти України, Віталій Немілостівий - перший заступник міністра промислової політики України, Алла Григоренко - заступник Головного санітарного лікаря України, Олег Дунаєвський - перший заступник голови Держспоживстандарту України, Олег Волков - ректор Київського національного університету технологій та дизайну, Олександр Соколовський - президент Всеукраїнського об’єднання роботодавців «Укрлегпром», Ірина Данилевська - президент ГО «Українська рада моди», Олександр Бірюк - директор гімназії №315 м. Київ, дизайнери Ліля Пустовіт та Андре Тан.

Після наради членів комісії, де була врахована точка зору усіх фахівців комісії, журі конкурсу повідомило про шістьох переможців. Зокрема, дипломи Всеукраїнського конкурсу «Стиль сучасної школи», за підписом почесного президента Конкурсу – Пре’єр-міністра України Юлії Тимошенко, вручено авторам дизайну кількох колекцій - студентам Київського національного університету технологій та дизайну, ЗАТ «Швейне підприємство «Юність» м. Київ, ТОВ «Керченська швейна фабрика» (АР Крим), приватним підприємствам «Стиль дитинства» м. Київ та «Хелен-А» м. Хмельницький і торгівельній марці «Попелюшка» м. Бердичів. Також відзнаки Української асоціації підприємств легкої промисловості отримали численні учасники конкурсу, серед яких студенти коледжу легкої промисловості і студенти КНУТД та низка приватних підприємців - вітчизняних виробників дитячого одягу.

Організаторами заходу виступили Українська асоціація підприємств легкої промисловості, Київський національний університет технологій та дизайну, Асоціація дитячої моди спільно з Радою директорів загальноосвітніх навчальних закладів за дорученням Прем'єр-міністра України та за сприяння Кабінету Міністрів України.

Нагадаємо, що в даний час у розвиток постанови Кабінету Міністрів України від 22 серпня 1996 року №1004 нарешті розпочалася робота по оновленню модельного ряду шкільної форми для різних груп школярів з метою подальшої організації виробництва кращих її зразків вітчизняними підприємствами. З цією метою і проводиться Всеукраїнський конкурс «Стиль сучасної школи».

30.01.2010