КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

КНУТД ОТРИМАВ ЧЛЕНСТВО В ЄВРОПЕЙСЬКІЙ ЛІЗІ МИСТЕЦЬКИХ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ ELIA

Київський національний університет технологій та дизайну став членом спільноти ELIA – європейської ліги мистецьких закладів освіти. ELIA – це глобальна європейська мережа, яка забезпечує динамічну платформу для обміну та розвитку вищої мистецької освіти, представляє понад 300 тис. студентів із понад 285 університетів у 52 країнах світу у різних галузях мистецтва та дизайну. ELIA виступає за розвиток вищої мистецької освіти, створюючи нові можливості для своїх членів і сприяючи обміну передовим досвідом. ELIA реалізує цілі, організовуючи заходи, формуючи робочі групи, беручи участь у дослідницьких проектах і створюючи аналітичні документи, що стосуються актуальних питань розвитку культури і мистецтва.

КНУТД став членом ELIA завдяки платформі Uax, започаткованій як результат співпраці між Abakanowicz Arts and Culture Charitable Foundation (AACCF) та ELIA. Платформа Uax спрямована на підтримку українських студентів, які навчаються в закладах вищої освіти мистецького спрямування та постраждали від війни. Крім того, ця ініціатива має на меті підвищити стійкість мистецьких закладів вищої освіти у періоди кризи та відновлення.

За дорученням ректора університету Івана Грищенка, доктора економічних наук, професора, колектив факультету дизайну КНУТД подав заявку на участь в ELIA, презентував здобутки університету в галузі мистецтва та дизайну та увійшов у п’ятірку відібраних закладів з України. З 2022 року членами ELIA є всього 10 закладів з України,  поміж яких, Закарпатська академія мистецтв, Харківська державна академія дизайну та мистецтв, Львівська національна академія мистецтв, кафедра дизайну та ІТ Херсонського  національного технічного університету, Національна академія образотворчого мистецтва та архітектури тощо.

КНУТД був заснований у 1930 році і має більш ніж 30-ти річну історію підготовки дизайнерів в різних сферах (дизайн одягу, графічний дизайн, фото та відео дизайн, веб-дизайн, моушн-дизайн, дизайн інтер'єру та меблів тощо). Факультет дизайну КНУТД – це відома в Україні та світі школа мистецтва та дизайну, яка здійснює підготовку студентів в галузі рисунку, живопису, кольорознавства, пластичної анатомії, композиції, формоутворення, проєктування об’єктів дизайну, дизайн-графіки, комп’ютерних технологій тощо. В складний для України воєнний час КНУТД продовжує працювати в офлайн режимі, продовжує навчати студентів і готувати фахівців, який після війни будуть працювати на відновлення нашої країни.

Приєднавшись до платформи UAx, КНУТД братиме участь у створенні мережі сестринських шкіл UAx, побудові відносин між українськими установами та мережею ELIA в Європі та за її межами. Це дасть можливість нашому університету активно долучатись до міжнародних заходів та ініціатив ELIA, таких як стипендіальна програма UAx Abakanowicz Fellowship Program для студентів, які  отримають наставництво та активну спільноту UAx для підтримки навчання.

 

Дякуємо Єлизаветі Прядко, координатору платформи UAx та Уляні Фурів, менеджеру платформи UAx за організаційну підтримку!

16.09.2024