КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

СТУДЕНТИ ОСВІТНЬОЇ ПРОГРАМИ «МОДЕЛЮВАННЯ, КОНСТРУЮВАННЯ ТА ХУДОЖНЄ ОЗДОБЛЕННЯ ВИРОБІВ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ» У НАЦІОНАЛЬНОМУ ЗАПОВІДНИКУ «СОФІЯ КИЇВСЬКА»

28 лютого 2023 року студенти гр. БШМК-22, гр. БШМК-21 і викладачі кафедри моделювання та художнього оздоблення одягу Факультету мистецтв і моди КНУТД у рамках навчальної практики відвідали Національний історико-культурний заповідник «Софія Київська», пам’ятку української архітектури та монументального живопису другого десятиріччя XI ст., одну з небагатьох уцілілих споруд часів Київської Русі.

 

Учасники екскурсії доторкнулись до історії предків у соборі Святої Софії, найголовнішої християнської святині Східної Європи, яка є історичним центром Київської митрополії. Усіх вразили унікальні мозаїки та фрески яскравістю і багатством палітри із 177 кольорів і відтінків, що прикрашають головний вівтар і купол Софійського собору.

Екскурсовод зазначив, що за князювання Володимира Великого та його сина Ярослава Мудрого цей архітектурний комплекс мав непересічне значення духовного, політичного та культурного центру. Також він звернув увагу на те, що тут знаходилася митрополія, відбувалися церемонії посадження на великокняжий престол і посвячення в митрополити; приймали іноземних послів і укладали найважливіші угоди; функціонували унікальна бібліотека та скрипторій, де велося літописання, працювали перекладачі і переписувачі книг «від грек на слов'янське письмо».

 

Продовженням цікавої та змістовної екскурсії стало відвідування галереї «Хлібня» виставки «Костюмотека: українське бароко», яка презентує історичний український одяг періоду XVII – XVIII ст. Студенти, як майбутні модельєри-конструктори, особливу увагу приділили вивченню крою і були вражені красою, розкішшю та помпезністю костюмів, особливим оздобленням, зокрема вишивкою.

Також під час візиту студенти та викладачі-куратори мали можливість побачити розкіш заповідника, а саме дзвіницю, Трапезну, Хлібню, пройтись мальовничою парковою зоною. Відвідування виставки, проведення  пізнавальної екскурсії по-новому відкрило здобувачам розуміння історії та розвитку художньої культури, сприяло формуванню моральних, культурних та наукових цінностей, а також пошуку творчих ідей.

13.03.2023