КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

АКАДЕМІЧНА МОБІЛЬНІСТЬ ВИКЛАДАЧІВ ФАКУЛЬТЕТУ ДИЗАЙНУ ДО БІРМІНГЕМСЬКОГО МІСЬКОГО УНІВЕРСИТЕТУ (ВЕЛИКА БРИТАНІЯ)

З 20 по 24 березня 2023 року у рамках програми академічної мобільності Еразмус + відбувся візит групи викладачів факультету дизайну до Бірмінгемського міського університету (Birmingham City University). До складу групи увійшли викладачі кафедри мистецтва та дизайну костюма: Калина Пашкевич, доктор технічних наук, професор; Ірина Давиденко, доцент; Галина Кокоріна, кандидат технічних наук, доцент; Вадим Батрак, викладач кафедри мультимедійного дизайну, доцент.

Програма візиту була надзвичайно насиченою і передбачала обмін досвідом з питань підготовки дизайнерів одягу. Колеги з Birmingham City University (BCU) ознайомили наших викладачів з особливостями методики викладання спеціальних дисциплін, а також запросили на лекції та майстер-класи, зокрема, такі: Наталії Рожин «Основні моменти проекту обміну Erasmus+: Україна та Велика Британія 2019–2023»; Карла Хамера «Методи дослідження стійкої моди»; Сабин Леттманн «Розробка проєкту для маломобільних груп населення на основі Sustanble fashion» тощо.

У рамках програми візиту для студентів та викладачів Бірмінгемського міського університету було проведено лекції викладачів КНУТД: Галини Кокоріної «Історія моди та сучасності: розуміння актуальності історичного костюма»; Ірини Давиденко «Мадлен Віоне: особливості формування одягу та підходи до реконструкції моделей Кутюр'є Мадлен Віоне».

 

Лекції викладачів КНУТД для студентів BCU

 

Також викладачі КНУТД провели воркшопи: «Прийоми і методи конструктивного моделювання жіночого одягу. Деталі» (Калина Пашкевич); «Техніки реконструкції костюма з використанням крою по косій та творчості кутюр’є Мадлен Віоне» (Ірина Давиденко), «Створення сучасних форм одягу на основі реконструкції українського народного костюма»  (Галина Кокоріна); «Методи фешн-ілюстрації» (Вадим Батрак).

Воркшопи викладачів КНУТД для студентів BCU

 

Цікавими були екскурсії майстернями та навчальними аудиторіями BCU, серед яких були швейна майстерня, лабораторія 3D-друку та лазерної різки, вишивальна та ткацька майстерні, а також лабораторія фарбування тканин і нанесення принтів.

Майстерні та навчальні аудиторії для підготовки дизайнерів одягу в BCU

 

Однією з подій візиту стало відвідування виставки робіт студентів BCU, яка стала основою колаборації студентів різних освітніх програм «Текстильний дизайн» та «Фешн-дизайн».

Відвідування виставки робіт студентів BCU

 

У рамках візиту 23 березня 2023 року було організовано спільний семінар Sustainable Fashion. Також викладачі КНУТД мали можливість ознайомитися із Art School та Jewellery School BCU.

У Birmingham City University нині навчаються за програмою академічної мобільності студентки кафедри МДК бакалаврського і магістерського рівнів. Приємно стежити за успіхами наших здобувачів освіти. Студентки КНУТД супроводжували викладачів, ділилися власним досвідом навчання, провели екскурсію університетом і містом Бірмінгем.

 

Студенти КНУТД, які навчаються в BCU за програмою академічної мобільності

 

Науково-педагогічні працівники КНУТД залучались до оцінювання робіт магістрів, виконаних в рамках підготовки магістерських робіт; ознайомилися з методикою оцінювання, з особливостями підготовки кваліфікаційних робіт, загальною організацією навчального процесу в BCU.

 

Участь викладачів КНУТД у перегляді робіт магістрів BCU

 

Під час зустрічі були обговорені перспективи розвитку співпраці між КНУТД та BCU. За результатами візиту НПП кафедри мистецтва та дизайну костюма підготували пропозиції щодо удосконалення системи підготовки здобувачів освіти та внесення змін до робочих програм освітніх компонентів освітніх програм «Дизайн одягу» бакалаврського і магістерського рівнів.

 

Спілкування з колегами з BCU

 

Дякуємо за підтримку куратору проєкту від BCU Nataliya Rozhin, а також викладачам Jasbir Kaur, Kateryna Chrichlow, Sergiu Bechian, Sabin Lettman за досвід і спілкування в галузі удосконалення системи підготовки фахівців з дизайну одягу! 

22.04.2023