КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ДІЯЛЬНІСТЬ СТУДЕНТСЬКИХ НАУКОВИХ ГУРТКІВ КАФЕДРИ МОДИ ТА СТИЛЮ

На кафедрі моди та стилю Київського національного університету технологій та дизайну згідно з планом у вересні провели засідання трьох наукових гуртків для здобувачів вищої освіти освітньо-професійних програм «Моделювання, конструювання та художнє оздоблення виробів легкої промисловості» та «Конструювання та технології швейних виробів».

Так, 7 вересня 2023 р. відбулося засідання наукового гуртка «Дизайн одягу з використанням інформаційних технологій» (наукові керівники – Ольга Єжова доктор педагогічних наук, професор та Алла Рубанка, кандидат технічних наук, доцент) за темою «Аналіз можливостей використання інформаційних технологій у галузі дизайну одягу». У рамках роботи гуртка студенти ознайомилися з особливостями використання різних графічних редакторів, системами автоматизованого проєктування одягу та автоматизованими системами управління підприємством. Розглянуто їх переваги та недоліки, особливості застосування та вимоги до обладнання для впровадження на підприємствах різної потужності. Особливу увагу було акцентовано на програмах, які використовують на швейних підприємствах України.

 

На засіданні гуртка Євгенія Лазарів, студентка гр. БШМК-20 поділилася досвідом реалізації неформальної освіти, пройшовши курси «Основи графічного дизайну», «Digital Fashion Mindset» та «Створюємо дизайн для соціальних мереж за допомогою Canva» на платформі Coursera. Члени гуртка з захопленням заслухали доповідь та виявили зацікавленість та бажання проходження онлайн-курсів для поглиблення знань з дисциплін освітньо-професійної програми «Моделювання, конструювання та художнє оздоблення виробів легкої промисловості».

  

14 вересня 2023 р. відбулося засідання наукового гуртка «Створення нових видів спеціального, виробничого, форменогоодягу з прогнозованими характеристиками» (наукові керівники – Марина Колосніченко, доктор технічних наук, професор, Наталія Остапенко, доктор технічних наук, професор та Галина Олійник, доктор філософії) з теми «Аналіз проєктної ситуації в галузі дизайн-розробки захисного одягу». У рамках роботи студенти проаналізували умови експлуатації захисного одягу для військовослужбовців, різновиди комплектів та інших засобів індивідуального захисту, асортимент сучасних матеріалів і фурнітури.

 

Для подальшої роботи студентам було запропоновано провести порівняльний аналіз наявних різновидів захисного одягу, спорядження вітчизняного та закордонного виробництва для льотчиків військової авіації.

19 вересня 2023 р. учасники засідання наукового гуртка «Креативне проєктування та iнновацiйнi технології виготовлення швейних виробів» (наукові керівники – Лариса Білоцька, кандидат технічних наук, доцент, Світлана Лозовенко, асистент) взяли участь в обговоренні концепції циркулярної моди, наслідки впливу швидкої моди на навколишнє середовище, а також шляхи вдосконалення виробництва одягу в рамках цієї концепції. Під час диспуту розглянуто можливості використання ідей креативного проєктування та iнновацiйних технології виготовлення швейних виробів для створення  та оздоблення сучасних товарів індустрії моди, а також обговорено можливості реалізації творчих ідей з подальшим представленням результатів досліджень на конкурсах і конференціях.

 

Наразі всіма учасниками наукових гуртків кафедри моди та стилю КНУТД провадиться постійна плідна робота з підготовки до участі у різного рівня творчих та наукових конференціях, конкурсах, показах тощо.

 

09.10.2023