КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЗАПАЛИ СВІЧКУ ПАМ'ЯТІ!

Сьогодні за покликом совісті в Україні

пишеться книга великого народного болю,

книга, що й до нащадків перейде як грізне свідчення, як прокляття сталінщині, як реквієм по незліченних людських жертвах, так немилосердно, так безневинно вигублених на очах цивілізованого ХХ віку.

Хто ще цього не зробив, ідіть, запитуйте кожне слово, кожну оповідь від людей, чудом  уцілілих!

(Олесь Гончар «Той, тридцять третій…»)

 

24 листопада з 14:30 по 16 годину в Києві та в усіх містах і селах України відбудеться вшанування пам’яті жертв Голодомору, загальнонаціональна хвилина мовчання і Всеукраїнська акція «Запали свічку пам'яті».

У вікнах своїх будинків та на центральних площах міст у пам’ять про померлих від Голодомору 1932-1933 років  «24» листопада 2018 року о 16-00 українці запалять свічки одночасно по всій країні, це не просто данина  загиблим, а прояв  національної солідарності.

В рамках відзначення Дня пам’яті жертв Голодомору кафедра філософії, політології та українознавства провела науковий семінар на тему: «Чорні жнива - Голодомор 1932-1933 рр.». Метою семінару стало вшанування безневинно загиблих співвітчизників, осмислення масштабів однієї з найбільших гуманітарних катастроф  в історії людства, випробувань, які пережив наш народ. Активну участь у проведенні наукового семінару взяли 18 студентів першого курсу КНУТД. З науковими доповідями виступили 8 студентів. Цікаві наукові повідомлення підготували студенти: С. Кравченко (БМН-18), А. Кужильська (БДр5-18), А. Білусяк (БДр-4-18), В. Немцова (БДР-1-18). Наукове керівництво підготовкою студентських наукових доповідей здійснював кандидат історичних наук, доцент Проданюк Ф.М.

В рамках проведення наукового семінару студенти першого курсу читали вірші, присвячені Голодомору 1932-1933 рр.

У полі висохли криниці,

Ніхто не сіяв, не орав,

Голодний рік, мов чорна птиця,

Над краєм змореним літав

Професорсько-викладацьким складом кафедри ФПУ підготовлено та проведено конкурс студентських творчих робіт на тему: «Голодомор 1932-1933 років – очима студентів КНУТД». На конкурс студентами першого курсу КНУТД було представлено 35 творчих робіт.

Студенти мали можливість ознайомитися з виставкою наукових робіт, присвячених проблемі Голодомору 1932-1933 рр., багата колекція яких протягом років збиралася викладачами кафедри, та відвідали Національний  музей «Меморіал жертв  Голодомору».

 

 

 

 

Вшануємо пам'ять загиблих від рук сталінського режиму під час Голодомору 1932-33 років в Україні та візьмемо активну участь у Міжнародній та Всеукраїнській акції «Запалімо свічку пам’яті!»

23.11.2018