КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

МИСТЕЦТВО, ДИЗАЙН, ОСВІТА ТА КРЕАТИВНІ ІНДУСТРІЇ – ПРОСТІР ПУБЛІЧНОЇ ДИПЛОМАТІЇ

10 квітня 2024 року у Вільнюсі групою університетів, культурних установ і неурядових організацій із 3SI та асоційованих країн створили Мережу культурного співробітництва Ініціативи трьох морів (3SICCN). Саміт 3SICCN офіційно розпочав роботу у Вільнюсі. Представники  Польщі, Румунії, Словаччини, Чехії, Угорщини, Австрії, Франції, Литви, України та Греції підписали Акт багатосторонньої угоди та провели конференцію «Простір культурного співробітництва 3SI: мистецтво і наука, державна політика, освіта та бізнес». Ця подія відбулася в рамках Саміту Ініціативи трьох морів як сайд-івент Триморського бізнес-форуму «Вільнюс 2024».

3SICCN – це консорціум культурних інституцій, музеїв, галерей, мистецьких університетів та асоціацій художників і мистецтвознавців, які ініціюють співпрацю в контексті Ініціативи трьох морів. Партнери налаштовані підтримувати один одного у проведенні досліджень культури та мистецтва. 3SICCN розуміє сферу мистецтва, дизайну, освіти та креативних індустрій не лише як простір публічної дипломатії, а й як важливий сектор економіки регіону, який істотно впливає на життя громадян та має значний фінансовий обсяг.

Під час саміту Іван Грищенко, ректор Київського національного університету технологій та дизайну, академік НАПН України від імені університету підписав документи про співпрацю як член-засновник Міжнародного фестивалю мистецтв  – мережі співпраці університетів та культурних інституцій Центральної та Східної Європи. Україна асоційована з країнами Ініціативи трьох морів із 2023 року.

У зверненні до учасників І. Грищенко поінформував про те, як від початку повномасштабної війни 24 лютого 2022 р. національна система освіти разом з усім українським народом долає безпрецедентне випробування на стійкість, витривалість і життєздатність. Розповів Іван Михайлович, як учасники освітнього процесу в КНУТД адаптувалися до умов війни, до яких інновацій спонукали  студентів та викладачів нові виклики в умовах воєнного стану та повоєнної відбудови України. Ректор наголосив також на тому, якою має бути міжнародна співпраця між культурними інституціями, університетами, музеями, галереями, художніми школами та мистецькими об’єднаннями країн Євросоюзу, щоб забезпечити реальну підтримку українських університетів мистецтв та дизайну, особливо тепер коли українська система освіти як і всі галузі економіки щодня долають виклики і наслідки повномасштабного вторгнення росії в Україну.

13.04.2024