КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Київському національному університету технологій та дизайну – 88!

В цей день у стінах КНУТД тільки й чути було: «А пам’ятаєш…!?». То випускники минулих років, їхні вчителі і наставники зібрались у рідних стінах, аби віддати шану навчальному закладу, який поставив їх на життєвий шлях. Серед інших – генеральний директор ПАТ «Чинбар», професор КНУТД Віктор Ліщук, директор швейної фабрики «Дана-мода» Людмила Іванова. Між тим, гостями їх назвати важко. Адже зв’язків з КНУТД не поривають. Вчать студентів, виступили співзасновниками Київського освітнього науково-виробничого кластеру легкої промисловості, який ініціював ректор університету академік НАПН України Іван Грищенко.

- Я з університетом все життя, - каже Віктор Ліщук. – Для мене це рідний дім, школа життя, творча лабораторія, енциклопедія і творчі крила, що підтримують у найскладніші періоди життя.

Так стверджують всі випускники, що прийшли на зустріч. І не випадково. Адже КНУТД витримав перевірку часу на міцність. Наукову, освітню. Серед інших йому було чи не найважче. Адже руйнацію економіки в державі розпочинали із знищенням підприємств легкої промисловості. А галузі залишились найстійкіші ентузіасти. До кого їм хилитись, хто підтримає?

Університет став не лише освітнім закладом, а й своєрідною науково-дослідною базою галузі. Його працівники кинули виклик часу і скептикам, запропонувавши технології, що не поступаються зарубіжним. В останні, чи не найважчі роки, їхню роботу відзначено трьома Державними преміями в галузі науки і техніки. А випускники університету успішно заявляють про себе не лише в Україні, але й за кордоном. Експерти моди стверджують, що вихованці КНУТД здатні стати законодавцями моди в Європі.

Звідки такий успіх? В університеті тісно поєднано освітній процес з практичною роботою студентів. Цьому, зокрема, сприяє той же кластер легкої промисловості. Важко переоцінити внесок в загартування майбутніх спеціалістів участь в Міжнародному конкурсі «Печерські каштани», який проводить КНУТД.

Інноваційну діяльність університету оцінили зарубіжні колеги – КНУТД прийняли до Великої Хартії Університетів, яка об’єднує представників університетів зі всього світу. А міжнародні експерти внесли його до ТОП-100 кращих дизайнерських шкіл світу. Такої ж честі удостоївся факультет промислової фармації серед фармацевтичних навчальних закладів світу.

Маючи солідний вік, університет молодий за духом. Тут поставлено освітню і науково-дослідну роботу так, що працюють на перспективу. Студентів готують до роботи не лише в якості найманих працівників. Вони набувають знань і практичних навичок, які дають можливість організовувати і вести власну справу. Тож не випадково серед випускників – сімейні покоління. Якість освіти в КНУТД оцінили зарубіжні підприємці, які значно збільшили направлення на навчання в КНУТД своїх посланців.

Свято – не лише спогади. Після традиційного «А пам’ятаєте?» гулись захоплені вигуки: «Та це ж навички, які нам потрібні!». Так випускники минулих років оцінювали наукові розробки КНУТД. Зокрема, великий імпульс викликав досвід енергозбереження, розроблений в університеті.

- Нам 88 – наші роки – наше багатство, - каже ректор КНУТД, академік НАПН України Іван Грищенко. – але ми молоді, енергійні, і настирливі в досягненні мети. Вона ж чітко окреслена: вивести індустрію моди з прориву і зробити її успішною. На це спрямована науково-дослідна і освітня діяльність. Тож шануючи минуле, йдемо в майбутнє, знаючи, що і як робити. В річницю прийнято висловлювати побажання. Воно у нас одне: В державі повинні зрозуміти роль легкої промисловості в розвитку економіки, а відтак і переглянути ставлення до неї.

Наш час – час технологій. Ми їх розробляємо. Значить, маємо йти на крок попереду виробничників. Це вдається. Тому наша сила в тісній співпраці з промисловцями і підприємцями. Прийшовши на зустріч, вони ствердили,що йдемо правильним курсом.

Президент НАПН України Василь Кремень назвав КНУТД флагманом освіти в своїй галузі. І це справді так. У день 88-річчя на перевіреному часом флагмані оглянули не лише вітрила минулих років, але й підняли нові. КНУТД продовжує курс на ствердження України як високотехнологічної держави. На місцях його прокладають випускники. КНУТД – університет тих, хто прагне творити красу. Цим вони не лише прикрашають наше життя, але й роблять його змістовнішими, а економіку держави – сильнішою.

 

В цей святковий день в Київському національному університеті технологій та дизайну відбулося багато знакових і святкових подій. Пройшла VIII Міжнародна науково-практична конференція «Ефективність організаційно-економічного механізму інноваційного розвитку вищої освіти України», яку відкрив ректор КНУТД Іван Грищенко та на якій виступили численні іноземні гості та Володимир Ковтунець, Перший заступник Міністра  освіти і науки України.

Іван Грищенко, ректор Київського національного університету технологій та дизайну,
академік НАПН України, доктор економічних наук, професор.

 

Володимир Ковтунець, Перший заступник Міністра освіти і науки України

 

Георгій Сігуа (Грузія), доктор економіки, старший науковий співробітник
Інституту економіки Тбіліського державного університету імені І.Джавахішвілі

 

Вей Лімін (КНР), директор Українсько-Китайського центру розвитку культури і освіти, кандидат педагогічний наук

 

Сергій Єрохін,  ректор Національної академії управління, доктор економічних наук

 

Тетяна Єфименко, президент ДННУ «Академія фінансового управління»,
академік НАН України , доктор економічний наук, професор

 

Пьотр Блажей Іздебскі (Польща), економіст. Гуманітарна Академія ім. Александра Гейштора м.Пултусь

 

На великій перерві також відбувся студентський флешмоб на честь 88 річниці університету. Гості і співробітники університету побачили студентський танок та фотографувались коло святкової фотозони.

 

По закінченні конференції в актовому залі університету відбувся святковий концерт на якому виступили ректор університету Іван Михайлович Грищенко та артисти і колективи КНУТД.

Виступ Івана Грищенко, ректора Київського національного університету технологій та дизайну.

 

Вірш Вадима Крищенко, Народного артиста України

 

Студія народної пісні «Червона калина», художній керівник Тетяна Кисляк

 

Танок «Коломийка», народний ансамбль естрадного танцю «БУМ», художній керівник Тетяна Баранова-Налбатова.

 

Виступ художнього керівника естрадної пісні «Смайл» Анастасії Лухтан.

 

Михайло Твердий, саксофон.

 

Глядацький зал.

 

Бальний танець, Школа бального танцю КНУТД під керівництвом Олега Касьянова.

 

Виступ Тетяни Кисляк.

 

Виступ ансамблю естрадної пісні «Смайл»

 

«Молдавський танець», Роман Микита, США - студент підготовчого відділення КНУТД

 

Виступ Михайла Брунського.

 

Глядацький зал.

 

Виступ народного ансамблю естрадного танцю «БУМ», художній керівник Тетяна Баранова-Налбатова.

 

Фінальна пісня «Одна родина за столом», студія народної пісні «Червона калина» та всі учасники концерту.

 

Зі святом, рідний Університет!!!

05.10.2018