КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

VIII Міжнародна науково-практична конференція «Ефективність організаційно-економічного механізму інноваційного розвитку вищої освіти України»

У Київському національному університеті технологій та дизайну відбулася VІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Ефективність організаційно-економічного механізму інноваційного розвитку вищої освіти України». Організаторами конференції виступили Міністерство освіти і науки України,  Національна академія педагогічних наук України, Київський національний університет технологій та дизайну, ДННУ «Академія фінансового управління» (м. Київ), Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана, Вища школа менеджменту (Республіка Польща), Вища лінгвістична школа (м. Ченстохов, Республіка Польща), Білоруський торговельно-економічний університет споживчої кооперації  (м. Гомель, Республіка Білорусь), Державний університет ім. Акакія Церетелі (м. Кутаісі, Республіка Грузія), Інститут технологій та бізнесу в Чеське Будейовіце (Чеська Республіка).

Варто відзначити, що конференція проводилась у дні святкування Київським національним університетом технологій та дизайну 88-ої річниці з дня заснування.

Участь у конференції взяли понад 100 провідних учених із закладів вищої освіти різних регіонів України і зарубіжних країн. Під час її роботи  представниками різних наукових шкіл розглянуто широкий спектр актуальних проблем забезпечення інноваційного розвитку вищої школи в умовах її інтеграції до європейського та світового освітнього простору, напрямів вдосконалення державної політики у сфері вищої освіти, модернізації її організаційно-економічного механізму, формування наукового потенціалу України, забезпечення ефективного розвитку та управління конкуренто­спроможністю закладів вищої освіти країни та їх економічною безпекою.

Відкрив конференцію Іван Михайлович Грищенко, ректор Київського національного університету технологій та дизайну Міністерства освіти і науки України, академік Національної академії педагогічних наук України, доктор економічних наук, професор, лауреат Державної премії України в галузі науки та техніки. Привітавши учасників та гостей конференції з початком роботи, Іван Михайлович у своєму виступі  наголосив на актуальності та важливості заходу в контексті необхідності підвищення конкурентоспроможності вищої освіти України та її модернізації на інноваційних засадах. Зауваживши, що конференція відбувається у дні святкування 88-ої річниці з дня заснування Київського національного університету технологій та дизайну, ректор привітав зі святом усіх присутніх та побажав колективу нових творчих звершень та довгих років процвітання. У своєму виступі Іван Михайлович підкреслив, що VIII Міжнародна конференція завершує та підводить підсумки започаткованому циклу науково-практичних конференцій «Ефективність організаційно-економічного механізму інноваційного розвитку вищої освіти України», що були проведені у попередні роки в Київському національному університеті технологій та дизайну та  мали понад 100 учасників щороку. Ректор відзначив, що вагомим науковим результатом дискусій стали 8 спеціальних випусків фахового наукового журналу «Вісник Київського національного університету технологій та дизайну» (серія «Економічні науки»). У своєму виступі Іван Михайлович доповів присутнім про значні досягнення колективу Київського національного університету технології та дизайну у сфері модернізації організаційно-економічного механізму функціонування університету, поділився досвідом ефективного управління, енергоменеджменту та удосконалення структури університету.

З вітальним словом до організаторів, учасників та гостей конференції звернувся Перший заступник Міністра освіти і науки України Володимир Віталійович Ковтунець, який привітав усіх присутніх та підкреслив роль та значення вищої освіти на сучасному  етапі розвитку українського суспільства та обґрунтував конкретні кроки на шляху її модернізації, забезпечення ефективного розвитку та підвищення конкуренто­спроможності закладів вищої освіти в умовах інтеграції у світовий освітній простір.

Учасників та гостей конференції привітав Володимир Іларіонович Луговий, віце-президент Національної академії педагогічних наук України, академік НАПН України, доктор педагогічних наук, професор, який підкреслив актуальність тематичних напрямів роботи конференції та її платформ, наголосив на необхідності реформування національної систем вищої освіти  з урахуванням вимог сучасного глобалізованого суспільства.

Щирі вітання учасникам та гостям конференції висловив Олександр Іванович Амоша, директор Інституту економіки промисловості НАН України, академік НАН України, доктор економічних наук, професор, президент Академії економічних наук України. Олександр Іванович також привітав присутніх з 88-ою річницею з дня заснування Університету та побажав усім присутнім творчих успіхів та натхнення на педагогічній ниві.

Зі щирими вітанням учасникам конференції від колективу ДННУ «Академія фінансового управління» виступила Тетяна Іванівна Єфименко, президент Академії, академік НАН України, доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України. Тетяна Іванівна привітала колектив Університету зі славною річницею та вручила Івану Михайловичу Грищенку пам’ятний подарунок – наукове видання від Академії фінансового управління.

Учасників конференції привітав Пьотр Блажей Іздебскі, економіст, представник Гуманітарної Академії  імені Александра Гейштора (м. Пултуськ, Республіка Польща), який  плідно співпрацює з університетом. Пан Пьотр наголосив на актуальності наукових проблем, відображених у тематиці платформ конференції та висловив щирі побажання колективу університету, плідної праці та процвітання на довгі роки.

Від імені Українсько-Китайського центру розвитку культури і освіти учасників та гостей з початком роботи конференції привітала його директор -  Вей Лімін,  кандидат педагогічних наук.

Щирі вітання учасникам і гостям конференції висловив Георгій Сігуа, доктор економіки, старший науковий співробітник Інституту економіки  Тбіліського державного  університету імені І. Джавахішвілі, який побажав успішної та плідної роботи, наукових здобутків та цікавих дискусій на платформах конференції.

На своєчасності та актуальності тематики платформ конференції у своєму виступі наголосив ректор вищого навчального закладу «Національна академія управління», доктор економічних наук, професор Сергій Аркадійович  Єрохін.

Свої вітання учасникам та гостям конференції надіслав засновник  і генеральний директор CEOWORLD Magazine, Почесний доктор Київського національного університету технологій та дизайну Джіраж Амарендра Брушан, який тісно співпрацює з університетом. У своєму зверненні він побажав плідної роботи та нових наукових звершень учасникам конференції.

З привітаннями учасникам конференції у відеозверненнях виступили член правління Німецько-Української Асоціації економіки та науки, Почесний доктор Київського національного університету технологій та дизайну Хендрик Досс; Почесний консул України у Німеччині, голова Німецько-українського товариства економіки та науки, колишній член Бундестагу протягом 21 року, професор Ханс-Юрген Досс;  проректор з наукової роботи Білоруського торговельно-економічного університету споживчої кооперації Багрянцева Катерина Петрівна; директор програми Чорноморської безпеки Гарвардського університету, кандидат політичних наук Конопльов Сергій Леонідович.

Далі роботу VІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Ефективність організаційно-економічного механізму інноваційного розвитку вищої освіти України» було продовжено у форматі пленарного засідання. Модераторами виступили ректор вищого навчального закладу «Національна академія управління», доктор економічних наук, професор Сергій Аркадійович Єрохін та декан факультету економіки та бізнесу Київського національного університету технологій та дизайну, доктор економічних наук, професор Олександра Володимирівна Ольшанська.

Актуальними та корисними були виступи учасників конференції – представників наукових шкіл провідних  українських університетів. Зацікавлення та жвавий інтерес у присутніх викликали доповіді, представлені на різні платформи конференції, з-поміж них виступили: Ільницький Денис Олександрович, доктор економічних наук, професор кафедри міжнародної економіки ДВНЗ «Київський національний економічний університет імені Вадима Гетьмана»; віце-президент ДННУ «Фінансова академія управління», доктор економічних наук, професор Олександр  Олексійович Любіч; Воронкова Таісія Евгенівна, кандидат економічних наук, професор кафедри бізнес-економіки та туризму Київського національного університету технологій та дизайну; Дробязко Анатолій Олександрович, кандидат економічних наук, провідний науковий співробітник ДННУ «Академія фінансового управління»; кандидат, економічних наук, доцент кафедри економічної теорії Чернігівського національного технологічного університету Наталя Іванівна Холявко; докторант кафедри обліку та аудиту Київського національного університету технологій та дизайну Евгенія Борисівна Хаустова.

У цілому VІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Ефективність організаційно-економічного механізму інноваційного розвитку вищої освіти України» пройшла на високому науковому, організаційному та практичному рівнях, була достатньо інформативною та корисною, що неодноразово відзначалось у виступах учасників та гостей конференції.

За матеріалами конференції виданий спеціальний випуск  наукового фахового журналу «Вісник Київського національного університету технологій та дизайну» (серія «Економічні науки»).

За результатами роботи прийнято Рекомендації VІІI Міжнародної науково-практичної конференції «Ефективність організаційно-економічного механізму інноваційного розвитку вищої освіти України».

12.10.2018