КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

НА ТЕ Й ВЗУТТЯ, ЩОБ ЙТИ ВПЕРЕД

На передодні 90-річчя КНУТД демонструє на міжнародній виставці: наука і виробництво – два крила прогресу

Чи може розповідь про взуття бути поезією? У виконанні видатного майстра своєї справи проректора КНУТД Світлани Гаркавенко – так! І водночас гімном інноваціям, похвалою творцям прекрасного, тактовною підтримкою молоді та дороговказом у майбутнє.

Саме так учасники 39 Міжнародної виставки взуття, шкіргалантереї, хутра та комплектуючих, що проходили в Києві, сприйняли виступ проректора на презентації здобутків КНУТД в минулому році. Власне, сама виставка на дуже багатьох майданчиках презентувала університет. Адже практично на всіх вітчизняних підприємствах працюють його випускники. Багато їх трудяться на зарубіжних. Тож головний освітній продукт університету – спеціалісти, був на виставці у всій своїй красі.

 

Звичайно, розповісти про всіх і про все нереально. Кожен з них представляв себе особисто. І в кожного було своє неповторне обличчя.

Як і на попередніх виставках, КНУТД теж був оригінальним і неповторним. Як зауважували представники підприємств, лідер зумів власним прикладом запалити творчих індивідуалів на спільний успіх. А він нам ой як потрібний! Адже (не з вини підприємців і науки) легка промисловість переживає дуже важкі часи.

От університет і взяв на себе не лише сміливість, але й відповідальність визначати шлях розвитку та забезпечувати його науковий супровід. Йшлося про те, що навчають студентів так, аби приходили на виробництво фахівцями, які знають що і як робити. Сприяє цьому те, що викладачі залучають їх до виконання робіт, які виконуються на кафедрах на замовлення підприємців.

   

- Важливо, – наголосила Світлана Гаркавенко, – що представники галузі не лише ставлять нам вимоги щодо якості кадрів, але й сприяють у створенні відповідної бази для їхньої підготовки. Завдяки цьому в університеті створено найсучасніші лабораторії для експериментальної і науково-дослідної роботи. Це сприяє не лише підготовці студентів, але й створенню інноваційних технологій для галузі.

Результати наукового пошуку, які впроваджено у виробництво демонструвались присутнім. А то, без перебільшення, завтрашній день галузі, орієнтир, який дозволить вітчизняним виробникам не загубитись в ринковій боротьбі глобальної економіки. На те й і взуття, зауважували слушно відвідувачі, щоб всі ми зокрема і держава в цілому йшли вперед.

Досвід вдосконалення технологій його виробництва в КНУТД мають унікальний. Адже відповідній кафедрі, як і університету, виповнюється дев’яносто років. І весь цей час не припиняється, а навпаки поглиблюється дослідницька робота. Кожен рік ставить нові виклики. Університет на всі дає відповідь. Справились із завданням для силовиків. Нині на часі – екологічність. І тут уже мають унікальні пропозиції, які не просто зацікавили, а захопили спеціалістів-практиків. Тож не випадково, що на презентації були керівники та спеціалісти фірм, галузевих асоціацій.

 

Важливо й інше. Університет не лише пропонує інновації. Його працівники вміють віднаходити серед виробників потенційних науковців і залучають їх до навчання в аспірантурі. Сплав теорій і практики, підкріпленим творчим горінням приносить бажані плоди. Цей сплав проявляється й в іншому: турботі про майбутні зміни. Є вона не лише в оснащенні лабораторій найсучаснішим обладнанням. Асоціація хутровиків України профінансувала видання шести підручників трьома мовами. Нещодавно в університеті завершили підготовку словника взуттєвика шістьма мовами. Його видання чекає (а він обов’язково обізветься!) свого монстра.

На презентації демонстрували устілки, виготовлені з кавових відходів. Запитували, чим пахнуть?

- Творчістю, піклуванням про людину і планету, – чули у відповідь. І це, мабуть, найзмістовніша, але водночас найоб’єктивніша оцінка роботи колективу КНУТД за звітний період.

 

- Університет, – каже ректор КНУТД Іван Грищенко, – місце де починається майбутнє. Студента. Галузі. Держави. Наш університет – технологічний. А саме технології й відзначають майбутнє. Нам у цьому жити, нам його й творити. А оскільки, крім України, ми ще маємо свій інститут в Китаї, то наведу китайське прислів’я: «Моє взуття, і тільки я знаю, підходить воно мені чи ні». Споживачі університетського продукту стверджують, що задоволені нашою роботою, визнають університет лідером галузі, значить, наше взуття підходить для того, щоб вести галузь вперед. Така оцінка додає впевненості. Вона дуже потрібна. Бо живемо у важкий час і на дев’яностому році життя доводиться складати екзамен на профпридатність як і в період становлення університету. Але нам – дев’яносто! Наш досвід і віра в необхідність та значущість університету наповнюють нас молодечим завзяттям.

Ректору і колективу його не запозичати. Хто чув виступ Світлани Гаркавенко, бачив університетські напрацювання в котре переконався: працюють і навчаються в КНУТД люди, які розуміють красу, прагнуть добра і вміють це робити. Тож і звучав звіт про колодки, устілки, нові технології піснею для професіоналів, яка обернеться комфортом для споживачів їхньої творчості.

Микола Петрушенко

28.01.2020