КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Робочий візит ректора КНУТД до Національного заповідника «Софія Київська»

28 січні 2020 року в будинку Митрополита — пам'ятки палацової архітектури XVIII століття, колишньої резиденції київських митрополитів, а нині — музейного закладу в складі Національного заповідника «Софія Київська» відбулася робоча зустріч представників Національного заповідника «Софія Київська» і Київського національного університету технологій та дизайну. Зустріч проводилася в рамках програми святкування ювілею університету, який відмічає у 2020 році своє 90-річчя.

З боку заповідника в зустрічі прийняли участь Кіра Петрачек – заступник генерального директора з просвітницької діяльності, Вячеслав Корнієнко – заступник генерального директора з наукової роботи та Ольга Паньків – завідувач галереї «Брама Заборовського». З боку університету: Іван Грищенко – ректор КНУТД, Олег Шевченко – директор Інституту інтернаціоналізації КНУТД, Марина Колосніченко – декан факультету дизайну, Тетяна Ніколаєва - завідувач кафедри художнього моделювання костюма, Євген Гула – завідувач кафедри рисунку та живопису, Володимир Овчарик – завідувач кафедри дизайну, Галина Кокоріна, Ірина Давиденко, Анатолій Шаповал – доценти кафедри художнього моделювання костюма.

В програму зустрічі входило відвідування виставки та обговорення розвитку партнерських відносин між університетом та заповідником.

Приводом для зустрічі стала виставка творчих робіт студентів факультету дизайну, влаштована на майданчику «Брами Заборовського», яка входить до архітектурного комплексу заповідника і є видатною пам’яткою XVIII сторіччя.

Національний заповідник «Софія Київська» є одним з найбільших музейних центрів слов'янської та світової культури, історії, архітектури та мистецтва. Споруджений на найвищій точці давньоруської столиці Софійський собор - є одним з головних архітектурних об'єктів Києва з 1990-го року він являється об’єктом Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Розташований в центрі Києва, заповідник привертає увагу великої кількості відвідувачів, і це робить його надзвичайно цікавим майданчиком для різноманітних культурних та науково-просвітницьких інновацій.

  

Університет і заповідник являються давніми партнерами: з 1990-х років тут проводилися музейні практики для студентів, які включали екскурсії та мистецькі пленери; з початку 2000-х років в приміщеннях заповідника художники факультету дизайну влаштовували творчі виставки.

З обох боків є бажання модернізувати відносини, розробити план конкретних заходів та організувати процес взаємодії. Метою заходів повинно бути створення ексклюзивного культурного продукту, який зробить більш привабливим і університет (для студентів, абітурієнтів), і заповідник (для відвідувачів).

В ході розмови було обговорено конкретні заходи і форми співробітництва: виставки (образотворчі, костюмні, фотовиставки, міксовані експозиції); лекції та майстер-класи за участю як співробітників заповідника, так і викладачів та студентів; сприяння у проведенні навчальних практик для студентів КНУТД; мистецькі пленери на території заповідника; партнерська участь у наукових конференціях; публікація наукових статей у виданнях партнерів.

На стадії обговорення залишаються більш масштабні проекти: організація та проведення фестивалів, конкурсів, модних показів, залучення до спільних акцій міжнародних партнерів КНУТД.

01.02.2020