КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

УЧАСТЬ УЧНІВ СПЕЦІАЛІЗОВАНОЇ ШКОЛИ № 89 М. КИЄВА В ЗАХОДАХ «ТИЖНЯ ЕЛЕКТРИЧНОЇ ТА КОМП’ЮТЕРНОЇ ІНЖЕНЕРІЇ» КНУТД

Учні Спеціалізованої школи № 89 І–ІІІ ступенів з поглибленим вивченням іноземних мов Печерського району міста Києва взяли участь у заходах «Тижня електричної та комп’ютерної інженерії» КНУТД. 

Захід було організовано за сприяння Олени Саратової, директора школи та Гузель Абдулліної, заступника директора з виховної роботи. Учнів супроводжували класні керівники: Ольга Чернишенко, Олександр Пашкевич, Наталя Щербак, Тетяна Коденко.

16 квітня відбувся круглий стіл «Сучасні тенденції енергозбереження в умовах зеленого переходу», у якому взяли участь учні 10-А та 10-В класів школи. Захід було проведено в навчально-науковій лабораторії «Центр енергоефективності».

З вітальним словом до учасників звернувся Ігор Панасюк, директор Навчально-наукового інституту інженерії та інформаційних технологій (ННІІІТ) КНУТД. Він розповів про університет, спеціальності за якими здійснюють навчання та «Центр енергоефективності».

Модератором заходу виступила Ірина Шведчикова, професор кафедри комп’ютерної інженерії та електромеханіки. Вона зазначила, що зелений перехід вимагає від молоді оволодіння особливим набором умінь та навичок, які необхідно отримати в процесі навчання. Для просування зеленого переходу стає важливим навчання впродовж усього життя та навчання шириною в життя.

Під час спілкування з учнями Ірина Олексіївна акцентувала увагу на тенденціях енергозбереження. Було також відмічено, що в нашій країні проблема енергозбереження набуває особливої актуальності через ворожі обстріли енергетичної інфраструктури. Тільки за останні тижні Україна втратила до 70 % теплової генерації та 50 % гідрогенерації. Презентація супроводжувалась цікавими прикладами впровадження енергозберігаючих заходів у різних країнах світу, викликала жваву дискусію та запитання учнів.

Наприкінці заходу учні ознайомилися з демонстраційними зразками енергозберігаючого обладнання в «Центрі енергоефективності». Вони виявили особливу зацікавленість до функціонування системи вентиляції з рекуперацією та побудови сонячної електростанції, ознайомилися із навчальним стендом для дослідження енергозберігаючих властивостей різних типів ламп.

17 квітня для учнів 9-А, 9-В та 9-Г класів було проведений майстер-клас з програмування мікроконтролерів. Модератором заходу був Дмитро Стаценко, завідувач кафедри комп’ютерної інженерії та електромеханіки. Під час заходу учням були представлені стенди для набуття практичних навичок складання схем на базі апаратної обчислювальної платформи Arduino, основними компонентами якої є плата мікроконтролера з елементами вводу/виводу та середовищем розробки. Мова програмування пристроїв Arduino заснована на С, яка є простою в освоєнні.

Слухачі майстер-класу ознайомилися із складанням схем, створенням та написанням програм, використанням послідовного з’єднання з комп’ютером для керування елементами освітлення під’єднаними до стендів. Було представлено стенд для дослідження роботи звукової та світлової індикації  залежно від сигналів, що поступають із зовнішніх інфрачервоних датчиків. Також були показані та пояснені програми керування вищенаведених стендів.

Сподіваємося побачити сьогоднішніх учнів студентами Київського національного університету технологій та дизайну.

Ми вдячні адміністрації Спеціалізованої школи № 89 І–III ступенів  Печерського району міста Києва за сприяння в організації зустрічі.

 

 

26.04.2024