КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

 

Дисципліна вільного вибору студентів спеціальної професійної підготовки здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» факультету економіки та бізнесу (ДВСПП)

ОПИС МОДУЛЯ

 

Назва дисципліни:   Менеджмент якості.

Тип модуля:  вибірковий.

Семестр  6.

Обсяг модуля:  загальна кількість годин - 120; кількість кредитів ЄКТС – 4.

Результати навчання:

знати: процесно-орієнтоване управління якістю на підприємстві; показники рівня якості продукції; сім інструментів управління якістю та методи QFD та FMEA; біноміальний, нормальний та розподіл Пуассона та їх застосування; ризик виробника та споживача; питання управління процесами на підприємстві на основі використання контрольних карт Шухарта; питання кореляційно-регресійного аналізу взаємозв’язків та планування експерименту в системах управління якістю; основи надійності виробів; фундаментальні концепції моделі досконалості EFQM; сучасні інструменти досягнення досконалості організації, такі як ощадливе виробництво, кенбан, ТРМ, кайзен, 5S;

вміти: використовувати в практичній діяльності принципи, функції, методи, інструменти менеджменту якості; оцінювати рівень якості продукції та послуг; виконувати на практиці вимоги, закладені у стандартах ISO серії 9000 версії 2015 р.; розробляти необхідну документацію зі створення та сертифікації на підприємстві різних систем управління; визначати економічну ефективність робіт із стандартизації, сертифікації цільових та інтегрованих систем управління за міжнародними стандартами; проводити самооцінку підприємств за моделлю EFQM; застосувати TQM; проводити облік та аналіз витрат на забезпечення високої якості та визначати втрати внаслідок низької якості; використовувати концепцію шести сигм.

володіти: навичками розробки, впровадження та сертифікації на підприємстві систем управління за стандартами ISO 9000, ISO 14000, OHSAS 18000, SA 8000, інтегрованих систем управління; навичками проведення внутрішнього аудиту систем управління.

Програмні результати навчання: ПРН 3, ПРН 12, ПРН 18, ПРН 20.

Необхідні обов’язкові попередні та супутні модулі (пререквізити і кореквізити): менеджмент, економіка підприємства, економічна теорія, статистика, маркетинг.

Зміст навчального модуля: Управління якістю на підприємстві. Системний підхід до управління якістю. Залучення персоналу до управління якістю. Процесно-орієнтоване управління якістю. Інформаційні системи управління якістю. Оцінювання рівня якості продукції та послуг. Сім інструментів управління якістю. Метод QFD. Метод FMEA. Витрати на якість. Стандарти – нормативна база управління якістю. Міжнародний стандарт ISO 9001:2015. Документація системи управління якістю. Розробка системи управління якістю на підприємстві. Внутрішній аудит системи управління якістю на підприємстві. Сертифікація системи управління якістю на підприємстві. Правові аспекти захисту прав споживачів. Управління вимірюваннями та засобами вимірювальної техніки. Розподіли ознак якості. Використання біноміального розподілу, розподілу Пуассона, нормального розподілу. Вибірковий приймальний контроль. Статистичне управління процесами – SPC. Концепція «Шість сигм». Планування експерименту в системах управління якістю. Кореляційно - регресійний аналіз в системах управління якістю. Основи надійності. Базова концепція загального управління якістю TQM. Лідерство в якості. Логіка RADAR як основа моделі досконалості EFQM. Принципи та методи проведення самооцінки організації. Ощадливе виробництво та система кенбан. ТРМ. Система .кайзен. Система 5S.

Види навчальних занять: лекція, практичне, семінарське, консультація.

Форми навчання: денна, заочна, заочна (дистанційна).

Методи навчання: словесний, пояснювально-демонстраційний, репродуктивний, дослідницький, метод проблемного викладання.

Методи контролю: усний, письмовий, тестовий, практичний.

Форми підсумкового контролю:  екзамен (семестр 6).

Засоби діагностики успішності навчання: індивідуальні завдання, вправи, перелік питань, комплекти тестових завдань для тематичного та підсумкового контролів.

Мова навчання:  українська.