КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Засідання круглого столу з проблем легкої промисловості України

26 жовтня 2011 року в Київському національному університеті технологій та дизайну відбулося засідання Круглого столу на тему: «Якісна професійна підготовка кваліфікованих робітників для підприємств легкої промисловості в умовах сучасного ринку праці. Проблеми та шляхи їх вирішення».

Легка промисловість України - це багатогалузевий комплекс, який має 17 підгалузей, у яких виробляють продукцію 10 тис підприємств, в яких працює майже 100 тис працівників. Незважаючи на позитивні тенденції легка промисловість має велику кількість проблем. Головною проблемою вітчизняних виробників є стан внутрішнього ринку.

Галузь відчуває гострий дефіцит робочих кадрів основних професій, погіршення якості трудового потенціалу, постійне зростання ступеню старіння робочої сили, що створює певні перешкоди для нормалізації процесів відтворення робочої сили. За експертними оцінками легка промисловість має потенційну можливість створення біля 500 тис. робочих місць. Молодь втратила інтерес до праці, до виробництва, оскільки торгуючи на ринку легше заробити на прожиття. Не привабливою є не стільки професія, скільки принизлива оплата праці, «тіньова» економіка. Падіння престижу робітничих професій це велика комплексна проблема в державі.

Потрібно збалансувати ринок праці і ринок освітніх послуг. Реформування системи освіти України йде значно повільніше, ніж ринкові перетворення в економічній сфері, тому поглиблюються структурні диспропорції між підготовкою спеціалістів і попитом на них на ринку праці. Відчувається дефіцит кадрів у легкій промисловості.

У роботі круглого столу прийняли участь роботодавці, представники, професійних учбових закладів, профспілкових організацій, центрів зайнятості з усіх регіонів України. У процесі обговорення відмічено значний дефіцит висококваліфікованих робітничих кадрів, висловлювалися пропозиції щодо шляхів подолання такого становища. Звучали пропозиції стосовно розгортання роботи з підвищення кваліфікації, вже працюючих працівників, та рівня професійної підготовленості випускників які б відповідали сучасним вимогам ринку.

Учасниками круглого столу особливу увагу приділено питанням необхідності вдосконалення шкільних програм та діяльності галузевих навчальних закладів щодо профорієнтації учнів, створення сучасних підручників, соціальної реклами, яка б пропагувала престижність робочих професій, визначення базових підприємств на регіональному рівні з метою набуття практичного досвіду під час навчання та перепідготовки кадрів, закріплення молодих спеціалістів на виробництві.

В роботі взяли участь президент-голова правління Асоціації «Укрлегпром» Ізовіт В. А., ректор Київського національного університету технологій та дизайну Грищенко І. М., начальник відділу МОНМС України Луцька А. В., директор департаменту Мінпромполітики України Медвеєв Ю. С., директор Чернігівського обласного державного центру зайнятості Падалко Л. В., заступник директора Чернівецького обласного державного центру зайнятості Шевчук О. Ю., головний спеціаліст Івано-Франківської обласної державної адміністрації Шевчук Л. О., головний спеціаліст Чернівецької обласної державної адміністрації Артенюк С. А. голова ЦК профспілок працівників легкої промисловості Єфіменко О. І., директор департаменту Конфедерації роботодавців Колишко Р. А., представників професійних технічних училищ – 40, учасників від підприємців – 30 чол.

За результатами роботи круглого столу створена Робоча група з представників професійних учбових закладів, Міністерства освіти і науки, молоді та спорту, Центру зайнятості, роботодавців для опрацювання рекомендацій, щодо шляхів покращення стану професійної освіти та подолання дефіциту кадрів у легкій промисловості та надання пропозицій до відповідних органів виконавчої влади.

31.10.2011