КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Сковородинські навчання «Пізнай себе»

Здається, у нас його знають усі – але по-справжньому досі мало хто. Себе він називав “Вар-Савою”, “сином спокою”. Спокою позірного й душевної гармонії, але полум’яна й тверда натура. Гармонійно розвинута індивідуальність: поезія, музика, спів, філософія, педагогіка – усе в найкращих українських та європейських освітніх традиціях з’єдналося в ньому. За способом життя — чернець без ряси, мандрівник, самітник. За способом мислення — філософ, богослов, містик, єретик. За способом діяння — учитель, письменник, проповідник, «мандрівний університет».

 

Доброю традицією стало відзначення в Київському національному  університеті технологій та дизайну Сковородинських навчань «Пізнай себе».

За ініціативою кафедри філософії, політології та українознавства в університеті було  проведено виставку творчих  студентських  робіт, присвячену  постаті  Г. Сковороди та фотовиставку «Кожному мила своя сторона»

В урочистому  відкритті виставки взяли участь  проректор з науково-педагогічної  та міжнародної діяльності Чабан В.В., директор Навчально-наукового інституту сучасних технологій навчання  Власюк Т.М., радник ректора Головко Д.Б., колектив кафедри філософії, політології та українознавства, студенти-першокурсники та запрошені  гості.

Активну  участь у театралізованій  виставі, присвяченій відкриттю виставки взяли студенти: Вернигор А., Купчик О., Майорова Д.,  Діхтярук  Є.,  Коваленко М.,  Гетьман  В., Соловйова В., Андрущенко А., Бондаренко К., Ярмоленко А., Драгіїва А.

В рамках Сковородинських  навчань  було проведено науковий семінар  «Феноменальна спадщина українського мислителя, культурно-освітнього подвижника Григорія  Савовича  Сковороди» та конкурс поетичних читань віршів та  байок  Григорія  Сковороди.

Ти питаєш: якщо щастя життя в кожному з нас,

То чому досягає його так мало людей?

О, це тому, що їм важко керувати душею,

І тому що не навчилися приборкувати пориви.

Звивистими стежками, горбами і через глибокі рови

Мчить недосвідчений вершник, якщо він погано

править конем.

Морем і сушею, крізь стріли і вогонь мчить той,

Хто нерозумну душу не скеровує розумом.

Отже, що ж залишається? Читати блаженні книги,

Не досить ховати це в собі, необхідно відобразити його.

Тепер ти новобранець: вправляючись вчинками,

з часом станеш воїном.

(Г. Сковорода «Ти питаєш: якщо щастя життя в кожному з нас»)

25.10.2019