КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Тренінг по роботі з ЄДЕСБ для атестаційних комісій університетів у сфері енергоефективності

Єдина державна електронна система у сфері будівництва (скорочено - ЄДЕСБ) - загальнонаціональна інформаційна система, що покликана впорядкувати процес будівництва в Україні і через максимальну публічність інформації зробити його прозорим та вільним від корупції.

Впровадження цієї системи передбачає суттєві зміни в роботі атестаційних комісій університетів, реєстрація та ідентифікація всіх членів комісії, передбачає перехід на електронну форму протоколів іспиту, оформлення атестатів енергоаудиторів та їх реєстрацію.

На сьогодні функціонування Системи регулюється Законом України “Про регулювання містобудівної діяльності” та ПКМУ “Про реалізацію експериментального проекту щодо запровадження першої черги Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва”. Також із набуттям чинності частини 3 статті 8 Закону України «Про енергетичну ефективність будівель» з 1-го грудня 2020 року енергетичний сертифікат виготовляється енергоаудитором з використанням Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (https://admin.e-construction.gov.ua/dashboard) та з присвоєнням реєстраційного номера в цій системі. Громадяни, які пройшли професійну атестацію, набувають права на провадження діяльності із сертифікації енергетичної ефективності та обстеження інженерних систем з дня внесення до Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва запису про кваліфікаційний сертифікат. Так, внаслідок прийняття змін, із 1-го грудня 2020 року в Держенергоефективності відсутні правові підстави приймати енергетичні сертифікати для первинної перевірки та внесення до бази даних енергетичних сертифікатів (БДС) та кваліфікаційні атестати для внесення до бази даних аудиторів та фахівців з обстеження (БДФ).

Під час тренінгу по роботі з новою системою, такі зміни викликали бурхливу дискусію серед слухачів, оскільки тепер робота атестаційних комісій у сфері енергоефективності та видача кваліфікаційних атестатів потребує реєстрації в ЄДЕСБ, яка ще не запрацювала через відсутність всіх змін в законодавстві. З цього випливає, що атестаційні комісії не можуть підтвердити кваліфікаційні атестати всім хто атестувався з грудня 2020. Ми зіткнулися з ситуацією, коли існуюча система реєстрації аудиторів та фахівців з обстеження, вже відключена, а нова досі не запрацювала.

На пропозицію директора ЦУЕ Анатолія Козленка, щодо доцільності збереження існуючої системи реєстрації, до початку повноцінного функціювання запровадженої системи, з метою подолання повної зупинки професійної атестації, ведучий тренінгу Микола Свєтіков відповів, що на його думку, це неможливо, але таку пропозицію він донесе до організаторів семінару. 

Зараз для користувачів, які бажають протестувати роботу системи функціонує тестове середовище за посиланням: https://atest.e-construction.gov.ua. Створення документів в тестовій системі не тягне за собою юридичних наслідків, що дозволяє користувачам перевірити свої навички роботи в системі. В ході тренінгу розповіли особливості роботи з системою, зокрема, вхід до системи з використанням ключа юридичної або фізичної особи для ідентифікації, завантаження необхідних документів для початку процесу професійною атестації осіб, які мають намір провадити діяльність із сертифікації енергетичної ефективності та обстеження інженерних систем, внесення рішення про атестацію осіб, робота з реєстром атестованих осіб.

Загалом електронна система виконує функції:

  • доступу до реєстру енергоаудиторів, що мають відповідний атестат професійної кваліфікації та надають їм право виконувати передбачені нормативами роботи з енергоефективності;
  • єдиного реєстру документів, що дають право на виконання підготовчих та будівельних робіт і засвідчують прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів, відомостей про повернення на доопрацювання, відмову у видачі, скасування та анулювання зазначених документів;
  • електронного кабінету у сфері містобудівної діяльності;
  • ліцензійного реєстру виданих ліцензій на будівництво об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками.

19.02.2021