КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

VI Українсько-литовський економічний форум

Відбувся VI Українсько-литовський економічний форум. Це традиційний захід,  який організують Український союз промисловців і підприємців,  Конфедерація промисловців Литви, Українсько-литовська та Литовсько-українська ділові ради.

Енергетична незалежність – ціль, до якої разом прямують Україна та Литва.

Це одна з ключових тем, яку було розглянуто на 6-му українсько-литовському економічному форумі «Економіка і пандемія: криза та нові можливості», що відбувся у рамках візиту Президента Литовської Республіки Гітанаса Наусєди до України 18-19 березня 2021 року.

Із вітальними словами до учасників форуму звернулися Президент України Володимир Зеленський та Президент Литовської Республіки Гітанас Наусєда.

«В усіх реформах, необхідних для стійкого економічного зростання, важлива підтримка та досвід наших друзів та наших міжнародних партнерів, зокрема Литви. Спільна робота бізнес-кіл наших країн має добру історію та значні перспективи», – зауважив Володимир Зеленський та нагадав про ті кроки, які були здійснені для покращення бізнес-клімату в Україні.

У свою чергу, Президент Литви повідомив про важливість співпраці країн для подолання усіх викликів та економічного піднесення.

В рамках форуму УСПП та Конфедерація промисловців Литви підписали угоди про впровадження зелених технологій в АПК, а також про співробітництво у сфері транспорту. Окремо виділена угода в сфері боротьби з  Covid-19. Йдеться про імплементацію новітніх наукових розробок для протидії поширенню вірусу.

Серед ключових спікерів: президент УСПП Анатолій Кінах, президент Конфедерації промисловців Литви, голова правління «BOD Group» Відмантас Янулевічюс, торговий представник України Тарас Качка, міністр економіки та інновацій Литви Аушріне Армонайте, голова Литовсько-української ділової ради Айварас Каралюс,  міністр транспорту і зв’язку Литви Марюс Скуодіс, в.о. голови Держенергоефективності України Константин Гура, гендиректор Клайпедського порту Алгіс Латакас та ін.

Зі сторони нашого університету у цій події прийняли участь Анатолій Козленко – директор та Михайло Шеремет – провідний інженер, Центру управління енергоефективністю.

Одна з важливих панелей  форуму була присвячена питанням енергоефективності, оскільки перехід до зеленої енергетики є одним з ключових напрямків розвитку України та Литви.

На актуальні напрями енергетичної співпраці України та Литви звернув увагу учасників у своєму виступі т.в.о. Голови Держенергоефективності Констянтин Гура. Окреслюючи стан, ініціативи та плани розвитку сфери енергоефективності та «зеленої» енергетики, він сфокусувався на широких можливостях партнерства у біоенергетиці.

Загальний потенціал біоенергетики щодо заміщення імпортованих викопних енергоресурсів в Україні складає 37 млрд м3 газу в рік, зокрема:

  • вирощування енергокультур та їхнє використання в енергетичних цілях дає змогу максимально замістити до 20 млрд м3 у рік;
  • використання третини агровідходів – до 10 млрд м3 у рік;
  • виробництво біометану – ще 8 млрд м3 газу в рік.

Крім цього, К.Гура нагадав, що за участю Держенергоефективності та партнерів запроваджено та діє карта інвестиційних проєктів – UAMAP. На ній вже розміщено  понад 210 потенційних, цікавих для інвесторів проєктів на загальну суму фінансування у розмірі 5 млрд євро.

Серед перспективних напрямів співпраці є:

  • участь литовських компаній в українському секторі енергоефективності та біоенергетики;
  • залучення Литви до роботи на ринку зелених облігацій України;
  • спільні проєкти  з виробництва біометану та «зеленого» водню в Україні.

Також потрібно розуміти, що перехід до «зеленої» енергетики та покращення рівня енергоефективності неможливе без висококваліфікованих фахівців у цих галузях, тому зараз є дуже важливим забезпечити якісну підготовку цих самих фахівців на Європейському рівні. Саме для цих цілей в нашому університеті був створений Центр енергоефективності, працівники якого постійно шукають можливості підвищити рівень навчання з використанням сучасних технологій та міжнародного досвіду.

22.03.2021