КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

IV Українсько-німецький бізнес-форум

У Берліні пройшов IV Українсько-німецький бізнес-форум, організаторами якого виступили Асоціація торгово-промислових палат Німеччини (DIHK), Східний комітет німецької економіки (Ost-Ausschuss der Deutschen Wirtschaft) та Німецько-Українська торгово-промислова палата (AHK Ukraine) у співпраці з Кабінетом Міністрів України, UkraineInvest і Посольством України у ФРН.

Відкрили захід Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель та Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Як зауважив Прем’єр-міністр України, за підсумками 2020 року Німеччина посіла перше місце серед торговельних партнерів України в Європі та увійшла до п´ятірки найбільших іноземних інвесторів в українську економіку.

«Ініціатива відкриває нові можливості взаємовигідної співпраці у сфері  енергоефективності, відновлювальної енергетики, виробництві водню, поступовому переході на водневу економіку. Враховуючи значний потенціал та наявну інфраструктуру, Україна прагне стати повноцінним партнером ЄС у реалізації водневої стратегії, залучити масштабні інвестиції в «зелене» відновлення економіки», — підкреслив Денис Шмигаль.

Зі свого боку Ангела Меркель підкреслила, що Україна є важливим торговельним партнером Німеччини і місцем, куди варто вкладати інвестиції. Канцлер ФРН привітала ухвалені в Україні закони, які дають більше гарантій інвесторам та захищають їхні вкладення. Крім того, відзначила, що Німеччина підтримує процес реформ в Україні та бачить прогрес в їх впровадженні, зокрема у сфері тендерних закупівель та цифровізації. Також Ангела Меркель зазначила що важливою частиною розвитку є підвищення кваліфікації фахівців енергетичного сектору.

«Добре навчені працівники є питанням номер один для фірм» — зауважила Канцлер.

Наш університет приймає участь у проєктах «Просування енергоефективності та імплементації Директиви ЄС з енергоефективності в Україні», «Підтримка національного Фонду енергоефективності та програми екологічних реформ (S2I) в Україні», «Професійні кваліфікації», «Реформи у сфері енергоефективності в Україні», «Програма  просування інноваційних навчальних програм з ЕЕ для студентів та спеціалістів у галузі ЕЕ», які реалізуються німецьким товариством співпраці (GIZ) за підтримки німецького уряду. Програми підтримки навчальних проектів з енергоефективності були започатковані під час роботи, ще 3-го Німецько - Українського економічного форуму, учасником якого був також директор  Центру управління енергоефективністю – Анатолій Козленко та приймав участь у їх підготовці. Успішна робота цьогорічного форуму дозволяє надіятися на подальшу підтримку німецького уряду в реалізації реформ з раціонального використання енергії та підвищення енергоефективності за участю висококваліфікованих енергоменеджерів та енергоаудиторів, підготовку яких буде проводити Центр енергоефективності університету.

 

Онлайн участь, у цьогорічному форумі прийняли Анатолій Козленко – директор та Михайло Шеремет – провідний інженер, Центру управління енергоефективністю нашого університету, оскільки є дуже важливим тримати руку на пульсі всіх подій пов’язаних з питаннями реалізації міжнародного досвіду та технологій у сфері енергоефективності. Загалом, онлайн участь прийняло більше 600 гостей зі всієї України та Німеччини.

Під час Форуму міжнародні фахівці найвищого рівня у чотирьох панелях дискутували на теми промислового розвитку та діджиталізації, енергетики та відновлюваних джерел енергії, харчової промисловості та сільського господарства, а також логістики та інфраструктури. До участі у дискусії запрошені українські міністри з вищезгаданих галузей, а також представники німецької політики та міжнародної економіки.

До складу офіційної урядової делегації включено також президента ТПП України Геннадія Чижикова, який взяв участь у діалозі щодо можливостей входження українського бізнесу у світові ланцюги доданої вартості в агропереробці.

«Ми налаштовані на посилення процесу залучення прямих інвестицій із ЄС для створення таких виробництв в Україні. Цю ситуацію потрібно змінити, і Україна зараз має прагнення розумно інтегруватись у виробничий простір ЄС», - наголосив Геннадій Чижиков.

Як ми на сьогодні бачимо, розвиток України та міжнародної спільноти тісно пов’язані з модернізацією енергетики у «зелену», використання відновлювальних джерел енергії (ВДЕ), а також розробка і впровадження  нових технологій для їх розвитку. Тому зараз для держави є важливим мати висококваліфікованих спеціалістів, які зможуть продовжувати «зелений» курс країни. А ознайомитися з сучасними, енергоефективними технологіями та підвищити кваліфікацію, завжди можна у нашому університеті на базі ННЛ «Центр енергоефективності».

25.03.2021