КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Міжнародна конференція УВЕА 2021 "Вітроенергетичний сектор України: перехід від "зеленого" тарифу до ринкових умов"

Протягом 20-21 квітня 2021 року, Українська вітроенергетична асоціація (УВЕА) успішно провела масштабну Міжнародну онлайн конференцію “Вітроенергетичний сектор України: Перехід від “зеленого” тарифу до ринкових умов”, у якій на запрошення організаторів прийняли участь працівники Центру управління енергоефективністю  університету, Анатолій Козленко – директор та Михайло Шеремет – провідний інженер.

Цьогорічна конференція була організована у партнерстві з Європейською вітроенергетичною асоціацією WindEurope за підтримки Міністерства енергетики України та Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України. У зв’язку з карантинними обмеженнями, цьогоріч конференція відбулася в онлайн форматі.

Протягом двох днів у конференції взяли участь 33 міжнародних та національних спікера, понад 500 учасників з 25 країн світу: України, Німеччини, ПАР, Австрії, Угорщини, Данії, Індії, Болгарії, Туреччини, Іспанії, Чилі, Швеції, Франції, Катару, Греції, Грузії, Сполученого Королівства, Узбекистану, Чехії, Словаччини, Сербії, Білорусі, Латвії, Нідерландів та Чорногорії.

В презентаціях відомих спеціалістів було проведено аналіз досягнутого та перспективи розвитку відновлювальних джерел енергії (ВДЕ) враховуючи вимоги Паризької конференції по екології.

Костянтин Гура, керівник Держенергоефективності, який неодноразово відвідував наш університет, повідомив про рекордне зростання потужності ВДЕ, що зросли за три останні роки більше ніж в 5 разів (з 1.4 МВт до 8.5 МВт), створення яких дозволило залучити 8.1 млрд євро інвестицій та створити додатково 8500 робочих місць. На жаль, через таке стрімке зростання, економіка не змогла забезпечити своєчасні розрахунки за вироблену енергію, борг становить близько 20 млрд гр., що значно підриває довіру інвесторів. А Укренерго змушено примусово обмежувати потужності для балансування ринку енергії, в минулому році - 20 разів, в цьому вже 7 разів. Цього б не сталося, якби був складений реальний прогноз при визначенні ціни енергії з ВДЕ, як, наприклад, це відбувалося в європейських країнах. До того ж Україна має найменші власні потужності для балансування споживання енергії, залишившись в ізоляції від світових енергетичних систем.

Також К. Гура повідомив, що вже в 70 країнах світу запроваджено схему прямих закупок енергії ВДЕ, впровадження якої в нашій країні дозволило б економити близько 16 млрд кВт/год/рік.

Серед інших новацій в боротьбі з викидами вуглецю необхідно відмітити енергетичну сертифікацію походження енергії з введенням додаткових податків на «брудну» енергію та вироби, виготовлені з її використанням.

Учасники конференції надали своє бачення подальшого розвитку  енергетики в Україні та презентували досвід світових держав з впровадження змін у механізмах підтримки ВДЕ. Не оминули увагою організатори заходу також і Секретаріат Енергетичного Співтовариства, який відіграє ключову роль у вирішенні сучасної кризи на ринку електроенергії.

Під час урочистого відкриття конференції, Президент Vestas Northern & Central Europe Нілс де Баар зазначив, що “незважаючи ні на пандемію COVID-19, ні на політичну турбулентність в Україні, український вітроенергетичний ринок досі залишається доволі привабливим і досвід компанії Vestas є цьому підтвердженням, адже з 1.3 ГВт вітроенергетичних потужностей встановлених в Україні, більша половина припадає на турбіни виробництва компанії Vestas”.

Значна увага була прикута до виступу заступника Міністра енергетики України Юрія Бойко, який підкреслив: “Міненерго бачить можливість досягнення стратегічних показників розвитку галузі, в першу чергу, за рахунок нереалізованого потенціалу вітрової та біоенергетики. ...Одним з дієвих механізмів (ред. розвитку ВДЕ) є перехід від підтримки виробників за моделлю “зеленого” тарифу, до так званої системи Feed-in-premium або контракт на різницю, при чому як для існуючих договорів продажу, так і для контрактів, що будуть укладені в майбутньому переможцями аукціонів”.

Почесним спікером конференції також став Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Данія в Україні, Грузії та Вірменії Олє Міккельсен, який окреслив потенціал Дансько-Українського енергетичного партнерства, надавши особливу увагу розвитку вітрової енергетики.

Народний депутат України та співголова МФО “Чиста енергія - здорове довкілля” Людмила Буймістер: “Необхідний поступовий перехід від “зеленого” тарифу до більш ринкових механізмів підтримки ВДЕ. Але проблема України полягає в тому, що ми досі не побудували здоровий і конкурентний ринок електричної енергії... що призвело до колосальних збитків на ринку. Лише після вирішення цих проблем і стабілізації роботи ринку за цивілізованими правилами, можна буде переходити до більш ринкових умов розвитку сектору ВДЕ”.

Також варто звернути увагу на виступи Михайла Чулкова – виконавчий директор EuroCape Ukraine I та В’ячеслава Фекліна – генеральний директор Nordex Energy Ukraine, які під час своїх доповідей зауважили, що важливою частиною для розвитку вітроенергетики в Україні є наявність спеціалістів у цій сфері та навіть створення окремої спеціальності, «зеленої» енергетики.

Як ми на сьогодні бачимо, ВДЕ займає вже 12,4% енергетики в Україні, що викликає попит на спеціалістів у галузях енергоефективності, підвищується актуальність навчання та підвищення кваліфікації у цих галузях, освітні програми яких доцільно розробити та впроваджувати на базі сучасної навчально-наукової лабораторії «Центр енергоефективності» у нашому університеті.

Загалом, не зважаючи на онлайн режим, до якого вже починаєш звикати, доповідачі заходу дозволили отримати професійну сучасну інформацію щодо розвитку ВДЕ, як вітчизняного, так і зарубіжних ринків енергетики.

Детальна інформація на сайті УВЕА: http://uwea.com.ua/

27.04.2021