КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

23-я Міжнародна виставка Aquatherm Kyiv


Відбулась 23-я Міжнародна виставка Aquatherm Kyiv - унікальний, чітко сегментований галузевий захід для всієї Східно-Європейської HVAC індустрії, на якому представлені енергозберігаючі рішення для кожного сектору.

Роботу виставки супроводжувала насичена ділова програма: тематичні конференції, семінари, презентації. Участь у яких брали працівники нашого університету, Анатолій Козленко, директор та Михайло Шеремет, провідний інженер – Центру управління енергоефективністю.

 

Семінар «Досвід реалізованих проєктів за програмою «Енергодім»»

Семінар провів Фонд енергоефективності спільно з Всеукраїнською Радою голів ОСББ. На зустрічі слухачів ознайомили з практичними кейсами реалізованих проектів за програмою “Енергодім”, а також обговорили проблемні питання щодо участі у Програмі.

Відкриваючи захід, Наталія Олійник, президент Всеукраїнської Ради голів ОСББ привітала учасників та зазначила, що не дивлячись на підписані меморандуми між Фондом та містами не у всіх громадах реалізуються проекти за програмою “Енергодім”. Причиною цього є відсутність виділеного фінансування з місцевих бюджетів на підтримку ОСББ.

“Сьогодні енергоефективність є пріоритетом для країни, що дає зменшення споживання енергоресурсів та економію у платіжках. Ми повинні перетворити надані людям житлові субсидії на інвестиції в енергоощадність будинків”, - додала Наталія Олійник.

У свою чергу, Юлія Головатюк-Унгуряну, директорка Фонду енергоефективності розповіла учасникам про можливості та переваги програми “Енергодім”, яка є одним із головних драйверів розвитку сфери енергоефективності в країні.

“Пандемія та складна економічна ситуація в країні не стали на заваді реалізації заходів з підвищення енергоефективності житлового сектору. Перешкоди завжди є, вони були й будуть. Але завжди треба докладати максимум зусиль і якісно робити свою справу. Потім можна сказати “дякую” цим перешкодам, тому що вони навчили багатьом речам”, - зазначила Юлія Головатюк-Унгуряну.

Зокрема, наразі близько 60 тисяч сімей стали учасниками Програми, яким Фонд енергоефективності компенсує 3,4 млрд грн у вигляді гранту, загалом було надіслано 665 заявок на участь.

Очільниця Фонду також додала, що одним з ключових пріоритетів на поточний рік є діджиталізація та запуск IT-платформи, яка передбачає можливість подавати заявки на участь у програмі “Енергодім” онлайн через портал державних послуг “Дія”.

Присутня на заході Юлія Сабатюк, членкиня Наглядової ради Фонду енергоефективності також відзначила прогрес у просуванні енергоощадних ініціатив в Україні завдяки Програмі Фонду.

Також на заході виступила Світлана Тімшина, керівниця проекту ЄС/ПРООН “Об’єднання співвласників будинків для сталих енергоефективних рішень” (HOUSES), що допомагає створювати нові ОСББ в Україні та зміцнювати потенціал новостворених об'єднань.

Детальніше про програму “Енергодім” можна дізнатися на сайті: energodim.org.

 

Конференція «Сучасні задачі забезпечення енергоефективності та термомодернізації будівель»

Організаторами конференції виступили Державне підприємство «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» (ДП НДІБК), Одеська державна академія будівництва та архітектури, Фонд енергоефективності.

В рамках конференції  відбулись панельні дискусії:

  • «Правове та технічне регулювання відносин з питань енергоефективності в будівлях: сучасний стан та перспективи розвитку»
  • «Практичні аспекти застосування енергоефективних інженерних систем будівель»
  • «Практичні аспекти застосування енергоефективних конструктивних систем будівель».

Відкривав конференцію та був модератором Геннадій Фаренюк, Директор ДП НДІБК, доктор технічних наук, професор. Геннадій Григорович виступив на конференції з доповідями: «Законодавча та нормативна база із забезпечення енергоефективності житлових та громадських будівель», «Методологія нормування мінімальних вимог до показників енергоефективності будівель», «Основні напрямки подальшого розвитку та удосконалення системи норм та стандартів конструкцій зовнішніх стін із фасадною теплоізоляцією».

З доповіддю «Визначення показників енергоефективності систем вентиляції та кондиціонування» виступив Володимир Ісаєв, к.т.н., член-кор. Академії енергетики України, директор Інституту гідротехнічного будівництва та цивільної інженерії Одеської державної академії будівництва та архітектури.

Про реконструкцію котельних установок з підвищенням ефективності роботи системи теплопостачання міст розповів Василь Арсірій, д.т.н., професор кафедри «Теплопостачання та вентиляція» Одеської державної академії будівництва та архітектури.

Вікторія Чернадчук, інженер-енергоаудитор групи компаній «Теплотехніка» виступила з доповіддю про індивідуальний поквартирний облік тепла за допомогою встановлення приладів розподілювачів, що дозволяють скоротити витрати на опалення до 70%, платити тільки за спожите оселею тепло, регулювати витрати на опалення, справедливо розподіляти загальнобудинкові витрати тепла та розповіла про реальні об’єкти, де такі системи вже встановленні та використовуються.

Дмитро Сирих, начальник відділу оцінки проектів та верифікації Фонду енергоефективності, розповів, як отримати грант від Фонду енергоефективності для енергомодернізації багатоповерхового будинку, етапи програми “Енергодім”, про особливості подачі заявок до Фонду, норми ДБН та вибір якісних матеріалів. 

Генеральний директор ТОВ «Вік Буд трейд», Роман Захаренков розкрив особливості та технічні аспекти термомодернізації будівель на основі теплоізоляційних матеріалів, а саме пінополістиролу. За його словами, пінополістирол найкраще підходить для утеплення, оскільки він екологічно безпечний на 100%, не токсичний, стійкий до біологічного впливу і хімічного середовища, пожежобезпечний, довговічний, попереджає розвиток цвілі, грибків і бактерій, має високу водостійкість та дозволяє економити на опаленні і кондиціонуванні.

Володимир Кузьменко, директор ТОВ «ПЛАТО-ПЛЮС» розповів про особливості вибору типу покрівельної системи суміщеного плоского покриття при термомодернізації. Володимир пропонує технологію використання полімерних мембран, що не вимагає демонтажу старого покриття, воно продовжує служити навіть після процесу монтажу даху. А також зауважив, що ремонт даху з використанням покрівельних мембран можна проводити в процесі експлуатації будівлі.

 

Новітні технологій на стендах

Важливою частинної таких заходів як Aquatherm Kyiv 2021 є відвідування стендів учасників. Це дає можливість ознайомитися з новими технологіями, зрозуміти тенденції сектору енергоефективності, встановити нові та підтримати існуючі ділові відносини, залучити компанії до спільної роботи з навчання майбутніх спеціалістів, дізнатися про Українські і міжнародні проекти та програми, зробити висновки для подальшої корекції навчальних програм з урахуванням поточної енергетичної та технологічної ситуації.

Скориставшись такою можливістю Анатолій Козленко провів декілька успішних переговорів на стендах компаній, що дозволило домовитися про подальші кроки у налагодженні партнерських зв’язків з університетом, а у перспективі використання технологій компаній у навчальному процесі та встановлення нового обладнання у ННЛ «Центр енергоефективності».

21.05.2021