КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Онлайн-семінар «Відновлювані джерела енергії та сталий розвиток для українських громад»

Агентство з відновлюваної енергетики в рамках виконання проєкту «Сприяння переходу України до «зеленої» енергетики», за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety провели семінар «Відновлювані джерела енергії та сталий розвиток для українських громад».

До участі в онлайн-семінарі через online платформу та в режимі перегляду онлайн-трансляції у реальному часі загалом долучилися понад 400 зацікавлених осіб, серед яких представники органів влади, громадянського суспільства, об’єднаних територіальних громад, бізнесу та наукових установ.

У заході також взяли участь працівники Центру управління енергоефективністю нашого університету – Анатолій Козленко та Михайло Шеремет.

Головною метою проекту є створення суспільного запиту на здійснення «зеленого» енергетичного переходу України до 2050 року у світлі Європейського зеленого курсу шляхом підвищення обізнаності національних та місцевих органів влади, відповідних зацікавлених сторін та широкої громадськості про необхідність та переваги переходу України до принципів «зеленої» енергетики.

На початку семінару з вітальним словом виступили – Костянтин Гура, Виконуючий обов’язки Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України та Георгій Гелетуха, Директор ГО «АВЕ».

Після чого, Георгій Гелетуха представив та детально розкрив всі завдання проєкту «Сприяння переходу України до «зеленої» енергетики».

Про розвиток та головні переваги відновлювальних джерел енергії в Україні учасникам розповів – Юрий Шафаренко, Заступник Голови Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України.

Ризики глобального потепління та відношення енергетики до зміна клімату. Підвищення глобальної температури як прямий наслідок підвищення концентрації парникових газів у своєму виступі розкрив – Олексій Епік, Старший консультант, Біоенергетична асоціація України.

З презентацією «ВДЕ для енергонезалежності громад: сонце, вітер, біомаса» виступив – Володимир Крамар, Старший науковий співробітник, Інститут технічної теплофізики НАНУ. У своїй доповіді він розповів про організаційні моделі, організаційні форми, форми фінансування, перспективи розвитку та переваги енергетичних громад на прикладі зарубіжного досвіду впровадження проєктів ВДЕ в громадах.

Тетяна Желєзна, Старший консультант, ГО «Агентство з відновлюваної енергетики» – ознайомила нас з кращими практиками впровадження проєктів ВДЕ на місцевому рівні. Також розкрила всі переваги реалізації таких проєктів для громад:

  • Шлях до сталого розвитку, енергонезалежності, соціального благополуччя;
  • Використання місцевих енергоресурсів, розвиток місцевої економіки, створення нових робочих місць;
  • Внесок до «зеленого» енергетичного переходу України;
  • Слідування принципам Європейського зеленого курсу.

Про успішні кейси використання аграрної біомаси для опалення в громадах та енергетичний потенціал біомаси в Україні розповів – Семен Драгнєв, Експерт ГС “Біоенергетична асоціація України”.

Ми можемо зробити висновок, що ВДЕ та енергоефективність завжди йдуть поряд і мають величезну роль не тільки у раціональному використанні ресурсів для створення енергонезалежної держави, але й ще є важливою частиною завдання по поліпшенню екологічної ситуації на планеті.

01.07.2021