КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Енергоефективність у промисловості в контексті сталого розвитку

З ініціативи Українського союзу промисловців і підприємців, Національного університету біоресурсів і природокористування України, за підтримки Держенергоефективності України, ряду відомих експертів університетської та академічної науки, громадських організацій на базі ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження НУБіП України та офісу УСПП відбувся круглий стіл на тему «Енергоефективність у промисловості в контексті сталого розвитку».

Захід присвячений підготовці пропозицій з усунення бар'єрів для підвищення енергоефективності, створення дієвих інструментів для формування ринку послуг з енергетичних обстежень промислових підприємств та розширення фінансових інструментів впровадження енергоощадних проєктів і систем енергоменеджменту.

До заходу долучились 92 учасники (фізичні та юридичні особи) з багатьох регіонів України, оскільки форма участі була змішана: очна (з дотриманням карантинних обмежень) та онлайн (без обмеження кількості учасників).

На захід також були запрошенні: як спікер – Анатолій Козленко, голова комісії з енергоефективності Міжнародної торговельної палати, директор ЦУЕ КНУТД та як слухач – Михайло Шеремет, провідний інженер ЦУЕ КНУТД.

Президент УСПП Анатолій Кінах у своєму виступі наголосив – розбалансованість української енергетичної сфери стає все більш очевидною. Криза неплатежів, непрозоре формування цін і тарифів без техніко-економічного обґрунтування і прогнозу наслідків, необґрунтовані рішення щодо секторальних напрямів. Наразі Україні потрібно вирішити першочергові питання: модернізація теплоблоків на ТЕЦ, зношеність яких сягає 90%, розвиток біоенергетики, підвищення енергоефективності підприємств, декарбонізація промисловості – але не за кошт кризових підприємств і заводів, а через окрему держпрограму тощо.

«Енергоефективність у промисловому секторі - один з інструментів не лише декарбонізації економіки, а й підвищення її конкурентоздатності» – на цьому наголосив Костянтин Гура, в.о. Голови Держенергоефективності. Виступаючи, він навів вагомі причини для нагальних зрушень у сфері енергоефективності в промисловості:

  • енергоємність ВВП в Україні у 2019 році була у 2,5 рази вище, ніж в Польщі, та у 3,3 рази вище, ніж у Німеччині;
  • на промисловість припадає третина усього енергоспоживання в країні;
  • у 2018 році втрати енергії через низьку енергоефективність підприємств коштували Україні близько 1,5 млрд доларів.

З привітаннями до учасників звернулись Ігор Половніков, президент Української технологічної академії та Олександр Тараненко, президент Всеукраїнської асоціації пекарів.

З доповідями виступили експерти з енергоефективності та наукові працівники НУБіП України:

«Декарбонізація промисловості», Тамара Буренко, начальник управління низьковуглецевого розвитку Держенергоефективності;

«Мережа енергоефективних підприємств: досвід і перспективи (на прикладі ТОВ «Київський БКК»)», Олена Наумчук, енергоменеджер ТОВ «Київський БКК»;

«Енергоаудит у промисловості» та «Основні відмінності між атестацією та сертифікацією енергоаудиторів», Анатолій Козленко, голова комісії з енергоефективності Міжнародної торговельної палати;

«Управління енергоспоживанням складних біотехнічних об’єктів», Віталій Лисенко, завідувач кафедри автоматики і робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка НУБіП України;

та декілька повідомлень онлайн Євгена Нікітіна, пров. наук. співр. Інституту газу НАН України, Олександра Мазаєва, начальника управління еко-департаменту Укргазбанку, Юрія Бондаря, головного енергетика ТОВ «Молочна компанія Галичина».

Під час дискусії учасники напрацювали пропозиції до рішення круглого столу щодо визначення стратегічних практичних напрямів модернізації економіки для зменшення енергоспоживання, впровадження високотехнологічних техніки і технологій, інтелектуальних систем керування ними як інноваційного шляху до енергонезалежності країни.

Організатори круглого столу «Енергоефективність у промисловості в контексті сталого розвитку» підтвердили намір започаткувати спільний щорічний науково-практичний форум з проблем управління енергоефективністю.

Презентація А.Козленка під час круглого столу доступна за посиланням: https://drive.google.com/drive/folders/1LvGUYqmtnv5CbmQvaM-L-1yXic8vCq9m?usp=sharing

 

06.07.2021