КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Форум "Ефективні енергетичні рішення для власного споживання"

Тарифи на електроенергію для підприємств останніми роками суттєво зросли. Через паритет у вартості сонячна енергетика вже не потребує державної підтримки – вона сама по собі є вигідною та ощадливою.

Порівняння наступні: тариф на електроенергію для підприємств вже перевищує 3 грн/кВт·год, а собівартість 1 кВт·год енергії з власної СЕС – до 1 грн. Інвестувати у сонячну енергетику для власного споживання, це не лише екологічно, а й вигідно.

Форум "Ефективні енергетичні рішення для власного споживання" відбувся  щоби дізнатися про те, як сонячна енергетика може змінити бізнес на більш енергоефективний та екологічний. Адже головна тема форуму – сучасні технологічні моделі у сфері сонячної енергетики для енергозабезпечення підприємств.

Організатори заходу орієнтувалися на практичні теми застосування сонячної енергії, презентації яких демонстрували уже реалізовані проекти чи перспективні проекти, які готуються до впровадження.

Цікавою та змістовною була презентація фірми «Атмосфера», представники якої уже приймали участь в наших університетських конференціях з енергоефективності. Досвід фірми набувався на протязі 14 років, реалізовано сотні проектів, один з яких був презентований Володимиром Хоменком, директором фірми NEWTELCO, яка використала  дах паркінгу авто площею 3 000 кв.м для розміщення 1 044 сонячних панелей потужністю 360 кВт, що дозволить щорічно генерувати 531 310 кВт/год чистої електроенергії.

Засновник Харківського енергетичного кластеру, Станіслав Ігнатьєв розповів про об’єднання зусиль всіх профільних організацій в реалізації проектів СЕС та навів приклади діючих сонячних електростанцій в багатьох регіонах країни. Цей досвід заслуговує уваги на предмет створення подібних кластерів, в т.ч. – на базі університетського середовища.

Перспективи декарбонізації світової економіки та зобов’язання нашої країни, показники якої повинні зменшитися на 40% відносно фіксованого рівня викидів, розповів Олексій Рябчин, радник керівника Нафтогазу України та закликав учасників форуму до економного споживання енергоносіїв, впровадження заходів з енергоефективності, замітивши при цьому, що викопні енергоресурси для інвеститорів будуть привабливими не більше 10-15 років, пошук та розробка нових родовищ, враховуючи і газ буде недоцільним, їх замінить альтернативна енергетика, яка допоможе зменшити шкідливий вплив на довкілля. 

Практично у всіх виступах звучали побажання підвищити освітній рівень підготовки та підвищення кваліфікації спеціалістів цієї галузі.

Під час роботи форуму Анатолій Козленко, директор Центру управління енергоефективністю університету провів декілька зустрічей з його організаторами та учасниками з метою встановлення співпраці з Центром енергоефективності (ЦЕ) та організації там навчання.

Серед інших, відбулася розмова з Миколою Савчуком, членом Правління української вітроенергетичної асоціації, директором компанії ГРЕСА-ГРУП, яка уже більше 20 років працює на ринку енергоефективності, використовуючи сучасні технології енергозбереження. Домовилися про зустріч найближчим часом в ЦЕ для обговорення можливостей спільної співпраці.

Інформація про форум на сторінці IBCentre: https://www.facebook.com/ibcentre2021/

20.09.2021