КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Круглий стіл "Зелений енергетичний перехід України як складова боротьби зі зміною клімату"


Круглий стіл проводився громадською організацією «Агентство з відновлюваної енергетики» спільно з громадською спілкою «Global 100% RE Ukraine» в рамках виконання проєкту «Сприяння переходу України до «зеленої» енергетики», за підтримки Європейського Союзу та Міжнародного Фонду «Відродження» в межах грантового компоненту проєкту EU4USociety.

Метою проєкту є створення суспільного запиту на здійснення «зеленого» енергетичного переходу України до 2050 року у світлі Європейського зеленого курсу шляхом підвищення обізнаності національних та місцевих органів влади, відповідних зацікавлених сторін та широкої громадськості про необхідність та переваги переходу України до принципів «зеленої» енергетики.

Спікерами заходу були Георгій Гелетуха – директор ГО «АВЕ», Ольга Квашук – менеджер Європейської програми Міжнародного Фонду Відродження, Ірина Тихомирова – президент бізнес школи МІМ, Юлія Підкоморна – заступниця міністра енергетики України, Валерій Безус – голова Державного агентства з енергоефективності та енергозбереження України, Олександр Тарасенко – керівник експертної групи європейської та євроатлантичної інтеграції Директорату стратегічного планування та європейської інтеграції Міненерго, Андрій Конеченков –  голова правління Української Вітроенергетичної Асоціації, Артем Семенишин - виконавчий директор «Асоціації сонячної енергетики України», Кирило Томляк –  менеджер програми ЄБРР «Сталі інновації в ланцюжку створення вартості в біоенергетиці» та інші.

З метою поглиблення фахових компетентностей у питаннях «зеленої» енергетики, енергоефективності та сучасних екологічних рішеннях, онлайн участь у події взяли працівники Центру енергоефективності нашого університету, Анатолій Козленко та Михайло Шеремет. Ці знання дозволять покращити комплексне забезпечення професійної підготовки студентів, енергоаудиторів та енергоменджерів, що проходять навчання в нашому Центрі.

Представив для широкого загалу перші напрацювання ГО “АВЕ” у підготовці Національного плану дій з відновлюваної енергетики до 2030 року, Георгій Гелетуха, директор ГО “АВЕ”.

В своїй презентації Олександр Домбровський, голова правління громадської спілки Global 100 RE Ukraine, представив загальну світову та українську статистику.

ЄС офіційно затвердив свій план перетворення Європи в зону з нульовими викидами парникових газів до 2050 р. (Green Deal). 

У 2017 році було затверджено енергетичну стратегію України до 2035 року, яка передбачає заходи для зменшення енергомісткості ВВП, підвищення рівнів енергетичної безпеки та стійкості, а також інтеграції мереж у ЄС.

В Україні середня річна температура підвищилася на 1,2 °С за тридцять останніх років, при тому що в середньому в світі це зростання становило 1,0 °С. Україна у екологічному рейтингу держав знаходиться на 109 місці зі 180 та на 99 місці у світі за смертністю, викликаною забрудненням повітря.

Він також повідомив, що фахівці міжнародної консультативної групи KPMG за підтримки Великобританії розробляють план розвитку відновлювальної енергетики до 2030р., який дозволить значно зменшити шкідливі викиди в атмосферу.

Андрій Конеченков, Голова правління Української вітроенергетичної асоціації розповів про сучасний стан вітроенергетики в Україні, зазначивши, що вартість генерування електроенергії у вітроенергетиці на 30% нижча ніж традиційні методи та висловив пропозиції УВЕА до Національного плану дій з відновлювальної енергетики.

Пропозиції УВЕА до НПДВЕ 2030 року:

  • Стимулювання виробництва електроенергії з ВДЕ на ринкових засадах (Feed-in Premium / Контракти на різницю, надбавка за обладнання українського виробництва);
  • Стимулювання виробництва електроенергії з ВДЕ на ринкових засадах без державної підтримки (корпоративні PPA);
  • Удосконалення умов підтримки малої розосередженої генерації (запровадження моделі Net Billing);
  • Сприяння розвитку офшорної вітрової енергетики та водневих технологій.

Україна є учасником регіонального співробітництва в контексті Спільного морського порядку денного для Чорного моря, який включає в себе, зокрема, розвиток офшорної вітроенергетики. Світовим Банком та Інститутом відновлюваної енергетики НАН України відзначено великий потенціал Чорного моря та мілководдя України - 250 ГВт доступних потужностей, що дорівнює 19,5 млн тон “зеленого” водню.

Офшорна вітроенергетика - невід’ємне джерело для виробництва “зеленого” водню: одним з напрямків розвитку – децентралізоване виробництво електроенергії для виробництва «зеленого» водню» без підключення до ОЕС України.

Про попередні результати реалізації програми Європейського банку реконструкції та розвитку “Сталі інновації в ланцюжках створення вартості в біоенергетиці України” розповів Кирило Томляк, менеджер програми. Також він повідомив про можливість отримання інвестиційної та технічної допомоги для біоенергетичних проєктів.

Головною метою круглого столу було сприяння нетворкінгу, загальне обговорення можливостей, проблем та викликів зеленого енергетичного переходу за участю всіх учасників процесу: національних та місцевих органів влади, територіальних громад, бізнесу та експертів, навчальних закладів з підготовки фахівців у сфері енергетики, що дозволить створити підґрунтя для подальшої роботи з впровадження проєктів на базі ВДЕ в Україні.

Учасники обговорили ситуацію, яка відбувається у галузі сонячної, вітрової та водневої енергетики, проаналізували поточний стан законодавства, плани держави на розвиток цієї сфери, участь громадських організацій та асоціацій у процесі зеленого переходу.

Зараз ми можемо зробити висновок, що зелений перехід є необхідним для України та всього світу, це пов’язано як зі станом екології, так і з постійним здорожчанням викопних енергоресурсів. Але для реалізації такого глобального проєкту необхідно мати високо кваліфікованих фахівців у сферах альтернативної енергетики, енергозбереження та енергоефективності. Саме з такими напрямками можна ознайомитися в Центрі енергоефективності нашого університету.

07.10.2021