КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Пост-реліз ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми інтеграції освіти, науки та бізнесу в умовах глобалізації»

8 жовтня 2021 року у Київському національному університеті технологій та дизайну відбулась ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми інтеграції освіти, науки та бізнесу в умовах глобалізації», яку було присвячено 91–й річниці з дня заснування  Університету.


Організаторами конференції виступили Міністерство освіти і науки України,  Національна академія педагогічних наук України, Київський національний університет технологій та дизайну, ДННУ «Академія фінансового управління» (м. Київ), Саутгемптонський університет (Велика Британія), Державний університет ім. Акакія Церетелі (м. Кутаісі, Республіка Грузія), Ташкентський державний транспортний університет (Республіка Узбекистан), Білоруський торговельно-економічний університет споживчої кооперації  (м. Гомель, Республіка Білорусь), Інститут технологій та бізнесу в Чеське Будейовіце (Чеська Республіка). Конференцію було  організовано за підтримки Британської Ради в рамках проекту Creative Spark.

Участь у Міжнародній науково-практичній конференції взяли понад 100 провідних учених із закладів вищої освіти, наукових установ  різних регіонів України і зарубіжних країн.


Модератором конференції виступила Олександра Ольшанська, декан факультету економіки та бізнесу, доктор економічних наук, професор, яка відкрила конференцію та, привітавши всіх з початком роботи,  надала слово Івану Михайловичу Грищенку, ректору Київського національного університету технологій та дизайну, академіку Національної академії педагогічних наук України, доктору економічних наук, професору, лауреату Державної премії України в галузі науки та техніки.


Привітавши учасників та гостей конференції з початком роботи, Іван Михайлович у своєму виступі  наголосив на актуальності та важливості заходу в контексті необхідності  модернізації вищої освіти на інноваційних засадах та посилення інтегративних зв’язків між освітою, наукою та бізнес-середовищем. Зауваживши, що конференція відбувається у дні святкування 91-ої річниці з дня заснування Київського національного університету технологій та дизайну, ректор привітав зі святом усіх присутніх та побажав колективу нових творчих звершень та довгих років процвітання. У своєму виступі Іван Михайлович підкреслив, що Міжнародна конференція продовжує цикл науково-практичних конференцій, присвячених проблемам розвитку вищої освіти України, які були проведені у попередні роки в Київському національному університеті технологій та дизайну та мали понад 100 учасників щороку. Ректор доповів присутнім про значні досягнення колективу Київського національного університету технології та дизайну, зокрема у підготовці фахівців економічного спрямування, яке здійснюється за 4-ма галузями знань та 9-ма спеціальностями, на яких навчається 2059 студентів, з них у коледжах КНТУД - 236 здобувачів. Навчання здійснюється  за всіма ступенями – від бакалавра до наукового ступеня доктора наук. Найбільшим попитом користуються такі спеціальності, як економіка, менеджмент, маркетинг, підприємництво, торгівля та біржова діяльність, фінанси, банківська справа та страхування тощо. Кожний рік Університет випускає висококваліфікованих фахівців економічного та управлінського профілю, які мають високу конкурентоспроможність на ринку праці та багато з яких займають провідні позиції у бізнесі, на виробництві, в органах державної та регіональної влади.

У своєму виступі Іван Михайлович також підкреслив актуальність тематичних напрямів роботи конференції та її платформ, наголосив на необхідності реформування національних систем вищої освіти  з урахуванням вимог сучасного глобалізованого суспільства.

 

З привітанням учасникам конференції від колективу ДННУ «Академія фінансового управління» виступила Тетяна Єфименко, Президент Академії, академік НАН України, доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України. Тетяна Іванівна підкреслила роль та значення вищої освіти на сучасному етапі розвитку українського суспільства та обґрунтувала конкретні кроки на шляху забезпечення ефективного її розвитку, підвищення конкурентоспроможності закладів вищої освіти країни.

Участь у роботі конференції взяла заступниця Міністра економіки України Крістіна Голубицька, яка щиро привітала всіх присутніх з початком роботи конференції, підкреслила актуальність її платформ та наголосила на необхідності розв’язання  основних проблем та  визначення сучасних тенденції інтеграції освіти, науки та бізнесу, в тому числі питань правового регулювання соціально-економічної політики держави в галузі вищої освіти, необхідності підготовки висококваліфікованих фахівців різних економічних спеціальностей, здатних вирішувати складні завдання щодо подальшого розвитку національної економіки України.

Учасників та гостей Міжнародної конференції з початком роботи привітали також іноземні колеги, які брали участь он-лайн, оскільки через карантинні обмеження, викликані пандемією COVID-19, конференція відбувалась у змішаному форматі. Зокрема, від колективу Естонського університету прикладних наук з підприємництва Майнор (м. Таллінн, Естонія), учасників конференції привітав ректор університету, професор  Майт Рунгі. У своєму виступі він зазначив, що на платформах конференції значну увагу приділено  важливими та цікавими міжнародними проблемами інтеграції освіти, науки та бізнесу. В цьому аспекті Київський національний університет технологій та дизайну має безпосередні досягнення, зокрема в питаннях інтеграції науки та бізнесу, включаючи успішну  грантову діяльність в рамках міжнародних програм серед яких  Еразмус+, Горизонт 2020, займаючи визначне місце серед українських та  європейських університетів. Майт Рунгі висловив сподівання, що всі учасники конференції матимуть продуктивний час для розвитку інноваційних ідей та стимулюючого внеску у розвиток науки та практики.

Щирі вітання учасникам та гостям конференції висловив Сергій Єрохін, ректор Вищого навчального закладу  «Національна академія управління», доктор економічних наук, професор. Сергій Аркадійович привітав колектив Київського національного університету технологій та дизайну з річницею його заснування. У своєму виступі він відзначив актуальність проведення ефективної політики держави у сфері вищої освіти, зокрема щодо удосконалення інституційного середовища, забезпечення та подальшого підвищення її якості та доступу до неї всіх верств населення.

Щирі вітання учасникам і гостям конференції у своєму онлайн-виступу висловив Йозеф Затько, доктор права, доктор філософії, Почесний доктор, Почесний професор, LL.M, MBA, президент Європейського інституту безперервної освіти, голова Асоціації піротехніків Словацької республіки, засновник Східно-Європейської агенції розвитку, співзасновник Громадської організації «Україно-Словацький центр співпраці» (Словацька Республіка).

Усім присутнім він побажав успішної та плідної роботи, наукових здобутків та цікавих дискусій на платформах конференції.

 Учасників та гостей конференції привітав заступник голови Освітнього інноваційно-технологічного кластеру легкої промисловості, директор  Товариства з обмеженою відповідальністю «Ра.Да», Андрій Прохоровський. У своєму виступі він зазначив, що Кластер легкої промисловості, який було створено саме за ініціативи Київського національного університету технологій та дизайну  з метою отримання синергетичного ефекту інтеграції сучасних досягнень науки, освіти та бізнесу, являє собою яскравий приклад вдалої їх інтеграції на взаємовигідних засадах. Андрій Станіславович побажав учасникам конференції плідної роботи, творчих дискусій та наукових результатів.


З вітальним словом до учасників та гостей звернувся проректор з міжнародної співпраці Ташкентського державного транспортного університету (Республіка Узбекистан), доктор економічних наук, професор Баходир Тураєв. У своєму виступі він привітав присутніх з початком роботи, передавши особисті вітання ректору Київського національного університету технологій та дизайну, академіку Івану Михайловичу Грищенку, з якими підтримує багаторічні професійні та дружні стосунки, підкреслив актуальність  тематики платформ конференції та побажав плідної роботи за всіма її напрямами. 

На пленарному засіданні конференції було заслухано доповідь Тетяни Єфименко, Президента Академії, академіка НАН України, доктора економічних наук, професора, заслуженого економіста України на тему: «Enhancing institutions of higher education economic security in the sustainable development framework». У свої доповіді Тетяна Іванівна наголосила на удосконаленні системи фінансування державних закладів вищої освіти, яку необхідно спрямовувати на підвищення якості освітніх послуг, їх конкурентоспроможності (на внутрішньому та зовнішньому ринках), формування фінансової автономії ЗВО, підвищення ефективності витрачання бюджетних коштів. Також у доповіді було визначено конкретні заходи,  пропозиції та рекомендації щодо удосконалення організаційно-економічних та фінансових механізмів підвищення якості надання освітніх послуг та цільового використання державних коштів закладами вищої освіти.

У цілому ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми інтеграції освіти, науки та бізнесу в умовах глобалізації» пройшла на високому науковому, організаційному та практичному рівнях, була достатньо інформативною та корисною, що неодноразово відзначалось у виступах учасників та гостей конференції.



За матеріалами роботи конференції виданий збірник тез доповідей, а також прийнято Рекомендації ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми інтеграції освіти, науки та бізнесу в умовах глобалізації».

09.10.2019

 

 

10.10.2021