КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Якірні проєкти спеціальної індустріальної зони «ЧОРНОБИЛЬ»

В продовження домовленостей досягнутих під час візиту до Центру енергоефективності університету віце-президента Професійної Асоціації Екологів України – Валентина Щербини, відбулося ознайомлення з екологічними проєктами Асоціації, котрі одночасно, що є логічним, також є і проєктами з енергоефективності.

Одна з подібних розробок, основну підтримку якої надає компанія «ТММ» на чолі з її керівником Миколою Толмачовим (на фото), направлена на безпечну утилізацію забрудненої лісної деревини із зони відчуження Чорнобильської АЕС з отриманням кінцевого енергетичного ефекту у вигляді «зеленого» водню та інших важливих хімічних продуктів.


Держава прийняла «Стратегію розвитку територій зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок чорнобильської катастрофи на 2021-2030 роки» щодо організації Спеціальної Індустріальної Зони «Чорнобиль» (СІЗ «Чорнобиль»), на якій мають бути створені об’єкти господарської діяльності, науково-дослідницькі центри, реалізовані інфраструктурні проєкти.


Мова йде про процеси хімічної дегазації деревини, що ще не застосовуються у нашій країні, в результаті яких радіаційні залишки концентруються в брикетах для подальшого захоронення, а вивільнена «зелена» енергія знаходить своє застосування.

Загалом йдеться про проєкт переробки 12 млн тонн деревини заготовленої з 100 тис. га «брудного» лісу, що дозволить отримувати близько 30 тис. тонн «зеленого» водню та велику кількість корисних хімічних продуктів (метанол, вуглекислий газ та інші), орієнтовно на суму 384 млн доларів США. Вартість проєкту буде складати 1.0-1.3 млрд доларів США. До реалізації проєкту планується залучити кошти міжнародних фінансових організацій та німецьких організацій, які зацікавлені в отриманні водню.


Для виконання проєкту планується побудувати завод з утилізації забрудненої деревини та випуску чистого синтез-газу на основі технологічного процесу Gasplasma®.


Реалізація проєкту, разом з іншими викликами, буде вимагати значної кількості спеціалістів різного профілю, зокрема енергоменеджерів і енергоаудиторів для обслуговування комплексу та інфраструктури, підготовка, перепідготовка та підвищення кваліфікації яких може здійснюватися в рамках діяльності нашого Центру енергоефективності.

13.10.2021