КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Студенти-дизайнери фахового спрямування «Дизайн аксесуарів та ювелірних виробів» в Національному музеї історії України

26 вересня 2021 року студенти факультету дизайну відвідали Національний музей історії України та прослухали цікаву, змістовну лекцію «Часова симетрія: 2020-2021. Творчість сучасних українських ювелірів», яку проводила старший науковий співробітник Скарбниці національного музею історії України та куратор сучасного ювелірного мистецтва Ірина Удовиченко.

Серед слухачів лекції були студенти-дизайнери гр. БДю-21, БДю-19 освітньої програми «Дизайн одягу (взуття)» фахового спрямування «Дизайн аксесуарів та ювелірних виробів», гр. БШМК-18 освітньої програми «Моделювання, конструювання та художнє оздоблення виробів» кафедри ергономіки і дизайну КНУТД.

 

Викладений матеріал базувався на порівнянні ювелірних виробів ХХ століття з сучасними витворами мистецтва ХХІ століття. Майбутні дизайнери ознайомились з діяльністю радянських майстрів та порівняли різні техніки ювелірів тих часів. Студенти дізналися про нові імена талановитих ювелірів та їх становлення як майстрів. Ірина в ході зустрічі розповіла про існуючі спілки, об'єднання ювелірів, головні тенденції ювелірного мистецтва. Було акцентовано увагу на досягненнях відомого ювеліра Станіслава Дрокіна та ювелірного дому Kochut та інші. Протягом всієї лекції наші майбутні ювеліри взаємодіяли з лектором, задавали питання.

Ця лекція є продовженням низки проведених зустрічей з Іриною Удовіченко щодо підвищення професійного розвитку студентів. Так, 15 вересня 2021 року студенти-дизайнери та викладачі кафедри ергономіки і дизайну КНУТД відвідали Скарбницю Національного музею історії України. Інформативно насиченою та неймовірно цікавою для майбутніх дизайнерів стала екскурсія щодо особливостей технологій, дизайну ювелірних прикрас від часів скіфів до наших днів.

Фахівець показувала експозицію і розповідала про функції, виконувані прикрасами в різні епохи, особливості дизайну ювелірних виробів часів скіфів, сарматів, майстрів Греції, доби Київської Русі, значення символіки, зображуваних на них.

 

Також, Ірина висвітлила художньо-композиційні особливості ювелірних виробів у стилях бароко, рококо, неокласицизм, необароко, виробів відомих у ХІХ ст. ювелірних будинків Йосифа Маршака і Карла Фаберже.

 

 

Численні стародавні експонати Скарбниці та матеріал про них справили незабутнє враження на студентів, які висловили вдячність екскурсоводу Ірині та бажання подальших зустрічей.

Такі заходи спонукають до подальшої плідної роботи з розвитку освітньої складової підготовки фахівців для ювелірної галузі та обміну думками про сучасні тенденції розвитку, новітні тренди у дизайні прикрас, інноваційні технології виготовлення естетично-виразних виробів.

01.11.2021