КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

В полі зору Центру енергоефективності університету – сучасні напрямки розвитку енергетики

Працівники Центру управління енергоефективністю Анатолій Козленко та Михайло Шеремет взяли участь у вебінарі «Технологія blockchain і цифрова енергетика», під час якого Роман Кравченко CEO компанії 482.solutions, ознайомив учасників з базовими поняттями blockchain-інфраструктури для цифрової енергетики.

Низка країн вже розпочала довгострокові проекти з впровадження цифрових систем у всі виробничі та адміністративні процеси енергетичного бізнесу.

Над розробленням таких систем вже працюють команди-консорціуми, які складаються з менеджерів, інженерів-енергетиків, програмістів та дизайнерів, які розробляють технологічні рішення для формування ландшафту нових інтегрованих платформ управління виробництвом, транспортом та споживанням електроенергії з аналітикою даних, побудовою цифрової інфраструктури та кібербезпеки.

За оцінками експертів передбачається декілька хвиль цифровізації.

У рамках першої впроваджуються нові цифрові системи для підвищення безпеки та ефективності на виробництві первинного палива та енергоносіїв, створюються нові інструменти контролю логістики в енергетиці, підбору персоналу, а також розробляються технології моніторингу станів електромереж.

Друга хвиля цифровізації включає моделювання ефективності використання енергетичних ресурсів та роботизацію всіх офісних процесів, у тому числі цифрової закупівлі, аналітики та управління інформацією.

Для останньої третьої хвилі цифровізації будуть запроваджені цифрові інструменти взаємодії з клієнтами та цифрові технології управління відновлюваними джерелами енергії.

Цікавим напрямом є сертифікація енергії виробленої з відновлювальних джерел.

Ринок сертифікатів походження електроенергії вже функціонує у деяких країнах Європейського союзу шляхом запровадження системи видачі сертифікатів походження електричної енергії.

Нормативно-правова основа системи гарантій походження зобов'язує видавати гарантії походження з метою підтвердження кінцевому споживачу відсотку чи кількості енергії, отриманої з відновлювальних джерел.

Така інформація повинна керувати поведінкою кінцевих споживачів, усуваючи «інформаційну асиметрію», коли кінцевий споживач не має цієї інформації. Водночас, сприяючи обміну гарантіями походження Європейська Комісія мала на меті створення привабливого ринкового інструменту для виробників, трейдерів та постачальників.

Ринки стають більш децентралізованими завдяки використанню цифрових технологій. Крім отримання прибутку, компанії у світі враховують фінансовий ризик впливу на клімат. Ключову роль відіграє тут електрифікація, адже перехід на електротранспорт, використання нових мереж живлення в будівництві і у всіх інших сферах людської діяльності знижує шкідливі викиди. Цей перехід запускає нову економіку, нові ринки. Відбувається переосмислення електроенергії, як товару та сервісу. Вlockchain - це категорія баз даних, в яких зберігається інформація та енергетичні активи. Також створені smart контракти, що дає можливість двостороннього обміну без посередників. Створюються віртуальні електростанції, завдяки яким можна контролювати витрати електроенергії, продавати її. Blockchain - це відкриті ринки, доступ до інформації, гарантії, що відповідає теоремі Коуза, яку розглянули під час семінару.

Загалом цифрова енергетика дозволяє поліпшити сферу виробництва електроенергії та забезпечити доступ до чистої та надійної енергії. А участь наших співробітників у таких заходах дає можливість постійно актуалізувати програми навчання з урахуванням новітніх технологій.

Маємо намір продовжувати нашу участь в освітніх вебінарах, наступний з яких планується у червні поточного року, з темою - «Проєктна діяльність у сфері цифрової енергетики».

25.05.2022