КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

РОБОЧИЙ ВІЗИТ ДЕЛЕГАЦІЇ ГРУЗИНСЬКОГО ТЕХНІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ ДО КНУТД

КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ТЕХНОЛОГІЙ ТА ДИЗАЙНУ ТА ГРУЗИНСЬКИЙ ТЕХНІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ УКЛАЛИ УГОДУ ПРО НАУКОВО-ОСВІТНЮ СПІВПРАЦЮ

 

За сприяння Міністерства освіти і науки України та посольства Грузії в Україні 3 червня 2022 року Київський національний університет технологій та дизайну, на чолі з ректором Іваном Грищенком, прийняв з робочим візитом Надзвичайного та Повноважного Посла Грузії в Україні Георгія Закарашвілі та делегацію Грузинського технічного університету (ГТУ), яку очолив особисто ректор, професор, академік Грузинської академії енергетики та Грузинської інженерної академії Давид Гургенідзе.

Грузинський технічний університет є однією з найбільших освітньо-наукових установ у Грузії. Заснований у 1922 році, університет має багату історію та сталі традиції. Основна увага перемовин була зосереджена на  зміцненні позицій обох університетів на міжнародній арені вищої освіти, що дає можливість вивчати та ділитися набутим досвідом, розвивати нові партнерські зв’язки й можливості в освітній, науково-дослідницькій та інноваційній діяльності, що мають важливе значення для сталого розвитку України та Грузії.

Під час зустрічі грузинські колеги ознайомилися з культурно-художнім надбанням, матеріально-технічною базою та науково-дослідним потенціалом Університету, відвідали музеї та сучасні навчально-наукові лабораторії.  Делегації показали територію університету, навчальні корпуси, спортивні та інші об’єкти університету.

Продемонстрували почесним гостям і розробки молодих науковців та студентів, які активно використовують сучасні 2D та 3D технології для проєктування деталей машин, нових моделей взуття та одягу, шкіргалантерейних та інших виробів у навчально-наукових лабораторіях: інженерії програмного забезпечення, історії швейних машин, проєктування взуття та галантерейних виробів, швейних технологій в індустрії моди Softorg та ін.

Також грузинським колегам показали сучасно обладнані лабораторії факультету хімічних та біофармацевтичних технологій, зокрема, навчально-наукові лабораторії: молекулярної фармакології, хемогеноміки та біогеронтології; переробки відходів легкої та хімічної промисловості; перспективних полімерних матеріалів; перспективних біоматеріалів і технологій тощо. Така сучасна лабораторна база привернула увагу і була відзначена колегами як така, що дає можливість розвивати спільні наукові дослідження та освітні програми на базі нашого Університету.

Яскраві враження гості отримали від ознайомлення з результатами різноманітної діяльності факультету дизайну, а саме, мистецьких творів, реконструйованих моделей історичного костюма, представлених на центральному виставковому майданчику Університету та вишуканих виробів студентів-переможців конкурсу театральних костюмів, що представлені в музеї реконструкції історичного костюма КНУТД.

Офіційна частина перемовин відбулася у конференц-залі імені Михайла Вороніна. З офіційною вітальною промовою до почесних гостей звернувся ректор Іван Грищенко, який представив основні напрями роботи та досягнення Університету. Іван Михайлович зазначив, що співпраця між такими провідними університетами засвідчує факт дружби між братніми народами – Україною та Грузією, а також висловив взаємну зацікавленість у спільному розвитку освітнього, наукового та інноваційного потенціалу обох університетів.

У виступі ректора Давида Гурганідзе, передусім, пролунали щирі слова підтримки України в боротьбі за свободу та суверенітет. Грузинські колеги, як ніхто, добре розуміють, що нині відбувається у нашій країні, що таке війна з російським агресором. «Україна уже перемогла! Адже з вами увесь цивілізований світ!» – сердечно промовив Давид Гургенідзе. Також пан ректор висловив готовність Грузинського технічного університету до співпраці з КНУТД і в освітній, і в науковій діяльності, яку підтвердив підписом ухвали угоди про науково-освітню співпрацю.

Також слово взяв Надзвичайний та Повноважний Посол Грузії в Україні Георгій Закарашвілі. Пан Посол висловив велике занепокоєння ситуацією в нашій країні та впевненість у перемозі України, зазначивши, що Грузія і Україна є близькими по духу волелюбними дружніми країнами. А також наголосив, що наразі вища освіта є вкрай важлива, адже саме молодому поколінню, підготовлених нами фахівців, відбудовувати нову вільну Україну.

Результатом зустрічі стало двостороннє підписання угоди про науково-освітню співпрацю між Київським національним університетом технологій та дизайну та Грузинським технічним університетом, яка є запорукою подальшої дружби, взаємодопомоги, підтримки і наукових здобутків.

Укладена угода про співробітництво між університетами сприятиме створенню умов для подальшого розвитку міжкультурного обміну, інтернаціоналізації освіти та науки, збагаченню інноваційними досягненнями освітян та науковців України та Грузії.

04.06.2022