КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

Центр енергоефективності взяв участь в оцінці збитків централізованому опаленню через військові дії


Працівники Центру управління енергоефективністю університету – Анатолій Козленко та Михайло Шеремет взяли участь у вебінарі на тему «Збитки централізованому опаленню через війну: оцінка та можливості відновлення».

Захід відбувся у рамках проекту “Закриття циклу: справедливий енергетичний перехід, розроблений містами та регіонами”. Це трирічний спільний проєкт Екоклубу, Екодії та міста Мирноград, який фінансується коштом Європейської комісії.  А також у рамках проекту “Зміцнення мережі ГО “Ekonet” за підтримки “Хліба для Світу” та інформаційної підтримки Біоенергетичної асоціації України.

Під час вебінару обговорили із представниками громад, наскільки постраждало та яких збитків зазнало централізоване опалення, які плани вони мають на відновлення та які можливості українським громадам пропонують експерти з країн ЄС.

Наразі відомо, що 262 котельні централізованого теплопостачання були зруйновані російськими військами за три місяці уже неприхованої війни. Ступінь їх пошкодження різний – від вибитих вікон до повної руйнації. Лише у Харкові збитків зазнали 26 котелень, у Миколаєві пошкоджено 13 з 93 котелень. Водночас централізоване теплопостачання лишається найефективнішим способом опалення для багатоквартирних будинків у густонаселених громадах.

 

Модератором заходу виступив – Дмитро Сакалюк, експерт ГО “Екоклуб” з енергетичних проектів, а серед експертів були: Олексій Тихонов – куратор київської міської програми «70/30», радник заступника голови КМДА, Георгій Гелетуха – голова правління UABIO, представники Німецького енергетичного агентства (DENA) та інші.

 

Зараз громади мають прийняти виклик – до наступного опалювального сезону відновити центральне теплопостачання і напрацювати шляхи його розвитку так, щоб підвищити якість послуг. Також це можливість перевести центральне опалення міста на відновлювані джерела енергії, що посилить енергонезалежність, розвиватиме місцеву економіку та пом’якшуватиме кліматичну кризу.

Виходячи з теми вебінару, Центр енергоефективності у співпраці з партнерами, вивчає та опрацьовує варіанти забезпечення теплопостачання з використанням відновлювальних і альтернативних джерел енергії та енергоефективних технологій.

24.06.2022