КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВИКЛАДАЧІ ФАКУЛЬТЕТУ ДИЗАЙНУ УНІВЕРСИТЕТУ В НАЦІОНАЛЬНОМУ МУЗЕЇ ІСТОРІЇ УКРАЇНИ

21 серпня 2022 року викладачі факультету дизайну відвідали Скарбницю Національного музею історії України та прослухали цікаву і змістовну лекцію «Смисли і переосмислення», яку провела старший науковий співробітник Скарбниці Національного музею історії України та куратор сучасного ювелірного мистецтва Ірина Удовиченко.

Ірина Удовиченко підготувала матеріал під впливом подій, які розпочалися в Україні 24 лютого 2022 року. Від того страшного дня в житті українців усе змінилося, усе розділилося на до і після. Російське вторгнення, умови воєнного стану, вплинули на всі галузі економіки і життєдіяльності українського суспільства, не оминули вони й ювелірне мистецтво. Лектор акцентувала увагу на шести тисячоліттях розвитку ювелірного мистецтва до та шести місяцях після. Склалося враження, що вся попередня історія готувала нас до цього жорстокого випробування. Також викладачі кафедри ергономіки і дизайну КНУТД дізналися про талановитих ювелірів, які змінили напрям своєї діяльності під час війни. Ірина в ході зустрічі розповіла про діючі спілки, об’єднання ювелірів, головні тенденції ювелірного мистецтва, які допомагають боротися з агресором. Протягом лекції викладачі взаємодіяли з лектором та ставили запитання.

 

Демонструючи презентацію, Ірина Удовиченко розповіла про прикраси різних епох та особливості їх дизайну. Фахівець пропонувала аналізувати ідеї, закладені у творах пращурів, – для розвитку критичного мислення, на якому базується демократичне суспільство. Сучасні вироби у яких відображено нові національні символи, які ювеліри почали втілювати після зміни смислів життя, зруйнованого війною, – переконують у тому, що Україна переможе.

Ця лекція стала продовженням низки вже традиційних зустрічей із Іриною Удовиченко з метою поглиблення знань викладачів і здобувачів вищої освіти – майбутніх дизайнерів-ювелірів. Такі заходи спонукають до подальшої тісної співпраці освітянської і наукової спільноти, обміну думками про сучасні тенденції розвитку ювелірної галузі та новітні тренди у дизайні прикрас.

07.09.2022