КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ У СФЕРІ ЕНЕРГЕТИЧНОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

Енергетичний менеджмент – це основа підвищення енергоефективності. Фактично, компонент енергетичної безпеки та стабільної роботи органу, підприємства, установи.  Будівлі державної власності мають бути взірцями у цьому питанні, як передбачено Законом України «Про енергетичну ефективність» та Директивою ЄС 2012/27/ЄС.

Держенергоефективності за підтримки ПРООН в Україні та за участю Асоціації енергоаудиторів України ініціювало серію навчальних семінарів для органів влади та підпорядкованих підприємств заради спільної мети – започаткувати масштабне впровадження систем енергетичного менеджменту в Україні.

Так, участь у вищезазначеному заході взяли працівники Центру управління енергоефективністю університету – Анатолій Козленко та Михайло Шеремет.

«Сьогодні в умовах глобальної енергетичної кризи, викликаної війною росії проти Україну та російським енергетичним терором, вкрай важливо забезпечити ефективне використання енергоресурсів. Робота у напрямку енергоефективності починається саме із енергетичного менеджменту. І органи влади мають бути прикладом у цьому питанні», - заявив заступник Голови Держенергоефективності Віктор Білько, відкриваючи серію навчальних семінарів з енергоменеджменту.

Як пояснив В.Білько, впровадження системи енергоменеджменту – це перший обов’язковий крок для розумного управління енергоспоживанням. Завдяки цьому можна скоротити енерговитрати вже на 5-15% без масштабних фінансових інвестицій.

Вже цьогоріч відповідно до постанови Уряду від 23.12.2021 № 1460 «Про впровадження систем енергетичного менеджменту» усі міністерства, інші ЦОВВ, обласні, міські, районні державні адміністрації, підприємства, що належать до сфери управління органів державної влади, до яких відносяться і заклади освіти, мають:

  • привести свої організаційні структури у відповідність з вимогами Порядку впровадження систем енергетичного менеджменту, затвердженого цією постановою;
  • затвердити плани діяльності систем енергетичного менеджменту.

Навчання проходило за двома блоками курсів: «Енергоменеджмент та енергомоніторинг - основа підвищення енергоефективності» та «Енергомоніторинг та енергоменеджмент: від теорії до практики». Загалом під час семінару учасники дізнались про:

  • переваги створення системи енергоменеджменту;
  • основні цілі та задачі служби;
  • вимоги нормативних документів;
  • стан впровадження систем енергетичного менеджменту;
  • які організаційні структури можуть бути запроваджені;
  • залучення та взаємодія з іншими підрозділами ЦОВВ;
  • організація обміну інформацією між Держенергоефективності та ЦОВВ, розподіл обов'язків;
  • практичні деталі запровадження енергоменеджменту.

Після завершення кожного з блоків семінарів та успішного складання іспитів, працівники Центру управління енергоефективністю університету отримали сертифікати про успішне проходження начальних курсів.

23.09.2022