КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПОСТ-РЕЛІЗ ІV МІЖНАРОДНОЇ НАУКОВО-ПРАКТИЧНОЇ КОНФЕРЕНЦІЇ «ПРОБЛЕМИ ІНТЕГРАЦІЇ ОСВІТИ, НАУКИ ТА БІЗНЕСУ В УМОВАХ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ»

7 жовтня 2022 року у Київському національному університеті технологій та дизайну відбулася  ІV Міжнародна науково-практична конференція, яку було присвячено 92-й річниці від дня заснування  Університету.

Організаторами конференції виступили Міністерство освіти і науки України,  Національна академія педагогічних наук України, Київський національний університет технологій та дизайну, ДННУ «Академія фінансового управління» (м. Київ), Саутгемптонський університет (Велика Британія), Мінгячевірський державний університет (Республіка Азербайджан), Державний університет ім. Акакія Церетелі (м. Кутаісі, Республіка Грузія), Університет бізнесу (Wyższa Szkoła Biznesu w  Dąbrowie Górniczej, Республіка Польща), Вища школа агробізнесу (WSA) в м. Ломжа (Республіка Польща), Естонський університет прикладних наук з підприємництва Майнор (Таллінн, Естонська Республіка), Інститут технологій та бізнесу в Чеське Будейовіце (Чеська Республіка).

Конференцію було  організовано за підтримки Британської Ради в рамках проєкту Creative Spark. У заході взяло участь понад 100 провідних учених та практиків галузі вищої освіти, наукових установ багатьох регіонів України і зарубіжних країн.

Модератором конференції виступила Олександра Ольшанська, декан Факультету управління та бізнес-дизайну, доктор економічних наук, професор, яка відкрила конференцію та, привітавши всіх з початком роботи,  надала слово Івану Грищенку, ректору Київського національного університету технологій та дизайну, академіку Національної академії педагогічних наук України, доктору економічних наук, професору, лауреату Державної премії України в галузі науки та техніки.

Привітавши учасників і гостей зібрання із початком роботи, Іван Михайлович висловив слова подяки почесним гостям, які в складний для нашої держави час знайшли можливість завітати до Університету та привітати учасників конференції. Ректор відзначив, що вперше Київський національний університет технологій та дизайну відвідав видатний політичний діяч нашої країни, Голова Меджлісу Кримськотатарського народу Рефат Чубаров. Іван Михайлович від імені колективу Університету вручив йому подяку за вагомий особистий внесок у зміцнення державності та консолідацію українського суспільства, політичний, соціально-економічний та культурний розвиток України, патріотично-просвітницьке виховання молоді, сприяння прагненню українського народу до волі, духовної єдності та віри в Перемогу. Також на згадку про цю зустріч Іван Михайлович подарував Рефату Абдурахмановичу вишитий студентами рушник-пошанувальницю з портретом великого українського філософа Григорія Сковороди, 300-річчя від дня народження якого відзначається в ці дні в Україні.

У своєму подальшому виступі  ректор доповів про те, як Університет працює у складні часи повномасштабної війни, розв’язаної росією проти України, про ті проблеми та виклики, які постали перед викладацьким колективом та студентством.  Підкреслив, що незважаючи ні на що, Університет працює, виконуючи свою головну місію – підготовку висококваліфікованих фахівців. Студенти навчаються за очною формою, здобуваючи нові знання та компетентності. Університет упровадив значні структурні зміни, здійснивши оптимізацію деяких підрозділів. Водночас було створено й нові, зокрема Міжнародний інститут аспірантури та докторантури, якого ще немає в жодному закладі вищої освіти, і де навчаються близько 200 аспірантів як з України, так і з інших країн світу. Також, незважаючи на війну, Університету вдалося зберегти кількість студентів, здійснивши набір на рівні минулого року, зберегти викладацький колектив і забезпечити матеріально-технічну базу та заробітну плату співробітникам. Крім того, важливим для стабільного фінансового стану Університету є функціонування Київського інституту Технологічного університету Цілу в Китаї, куди КНУТД експортує освітні послуги. Ректор наголосив на важливих завданнях та шляхах подальшого розвитку Університету в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення України.

Зі щирим привітанням до учасників і гостей зібрання звернувся  Голова Меджлісу Кримськотатарського народу Рефат Чубаров.

 

У промові він особливо підкреслив, що не може бути ефективної економіки там, де немає демократії та свободи слова, там, де є диктатура, і державою поплюжиться людська гідність та цінності. Пан Рефат Чубаров розповів про наслідки дії російської пропаганди в окупованому Криму після 2014 року, коли окупанти робили все, щоб переформатувати свідомість людей і, особливо, дітей, порушуючи їхню психіку, нав’язуючи свої ганебні наративи «руського миру», та про наслідки, до яких це може призвести у свідомості  людей. Завершуючи виступ, Рефат Абдурахманович побажав плідної роботи всім науково-педагогічним працівникам, висловив тверду впевненість, що завдяки роботі українських учених, дослідників та викладачів нашій державі вдасться швидко відновити як економіку звільнених територій, так і України загалом.

З привітанням учасникам конференції від колективу ДННУ «Академія фінансового управління» виступила Тетяна Єфименко, президент Академії, академік НАН України, доктор економічних наук, професор, заслужений економіст України.

Тетяна Іванівна підкреслила роль і значення вищої освіти на сучасному етапі розвитку українського суспільства та обґрунтувала конкретні кроки на шляху забезпечення ефективного її розвитку, підвищення конкурентоспроможності закладів вищої освіти у період післявоєнного відновлення України.

Учасників і гостей конференції  привітав з початком роботи конференції, Перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України Михайло Непран.

Він підкреслив актуальність тематики і платформ конференції,  наголосив на необхідності розв’язання  основних проблем і  визначенні сучасних тенденції інтеграції освіти, науки та бізнесу, у тому числі питань удосконалення соціально-економічної політики держави в галузі вищої освіти, необхідності підготовки висококваліфікованих фахівців різних економічних спеціальностей, здатних вирішувати складні завдання щодо подальшого розвитку національної економіки України.

У конференції взяла участь проректор з наукової роботи Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана, доктор економічних наук, професор Лариса Антонюк. Вона наголосила на важливості заходу і побажала учасникам плідної роботи, творчих дискусій та наукових результатів, а також запропонувала декілька напрямів співробітництва науковців КНУТД та КНЕУ, зокрема в галузі розвитку соціальних проєктів та креативних індустрій.  

У міжнародному заході в онлайн-режимі взяли участь іноземні колеги, оскільки конференція відбувалась у змішаному форматі. Зокрема, учасників конференції привітали та висловили найкращі побажання: Джеймс Річардсон, директор глобального розвитку та партнерства, Університет Шеффілд Халлам (Велика Британія), Шахін Вагіф-огли Байрамов, ректор Мінгячевірського державного університету, Республіка Азербайджан, Атул Бхаскар, візитовий професор  Університету Саутгемптона, професор прикладної механіки факультету машинобудування Шеффілдського університету (Велика Британія), Лукас Аугустин, Президент Німецько-Українського товариства з економіки та науки (Німеччина), д-р Хендрік Досс, член правління Німецько-Українського товариства економіки та науки, Почесний доктор Київського національного університету технологій та дизайну, Ольга Прокопенко, професор Естонського університету прикладних наук з підприємництва Майнор, м. Таллінн, Естонія.

ІV Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми інтеграції освіти, науки та бізнесу в умовах глобалізації» пройшла на високому науковому, організаційному та практичному рівнях, була достатньо інформативною та корисною, що неодноразово відзначалось у виступах учасників та гостей конференції.

 

За матеріалами роботи конференції видано збірник тез доповідей, а також прийнято Рекомендації ІV Міжнародної науково-практичної конференції «Проблеми інтеграції освіти, науки та бізнесу в умовах глобалізації».

09.10.2022