КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

КРУГЛИЙ СТІЛ ЗІ СТЕЙКХОЛДЕРАМИ КАФЕДРИ МИСТЕЦТВА ТА ДИЗАЙНУ КОСТЮМА ЩОДО ОБГОВОРЕННЯ ОСВІТНІХ ПРОГРАМ

На Факультеті дизайну КНУТД регулярно проводять зустрічі зі стейкхолдерами з метою удосконалення освітньо-професійних програм та підсилення практичної спрямованості підготовки фахівців з дизайну.

20 жовтня 2022 року на кафедрі мистецтва та дизайну костюма (МДК) відбулася одна з таких зустрічей. У рамках круглого столу зі стейкхолдерами з числа академічної спільноти, роботодавців, здобувачів вищої освіти та випускників відбулося громадське обговорення проєктів освітньо-професійних програм «Дизайн одягу», спеціальності 022 «Дизайн», освітніх рівнів бакалавр і магістр. Від університету в заході взяли участь декан Факультету дизайну, кандидат педагогічних наук Оксана Пасько, члени робочих груп із розроблення освітньо-професійних програм (ОПП) та науково-педагогічні працівники кафедри МДК.

Модератором круглого столу стала завідувачка кафедри МДК, доктор технічних наук, професор Калина Пашкевич, яка звернулася із вступним словом до учасників круглого столу і підкреслила важливість участі стейкхолдерів у розробленні ОПП з метою поліпшення їх змісту відповідно до потреб сучасного ринку праці.

Гарант ОПП «Дизайн одягу» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти професор Калина Пашкевич і гарант ОПП «Дизайн одягу» другого (магістерського) рівня вищої освіти професор Наталія Чупріна ознайомили стейкхолдерів з особливостями освітньо-професійних програм, основними цілями, освітніми компонентами (ОК), що сприяють формуванню загальних і фахових компетентностей, а також сприяють досягненню програмних результатів навчання.

В обговоренні взяли участь і запропонували пропозиції щодо удосконалення підготовки бакалаврів і магістрів представники від стейкхолдерів з числа роботодавців та випускників:

Марина Полікарпова, провідний дизайнер дизайнерського бюро «Design Laboratory»;

Богдан Касс, провідний дизайнер бренда КАSS;

Діана Агаян, провідний дизайнер, директор студії «Діана Агаян»;

Анжела Безрода, провідний дизайнер та директор студії «BEZRA»;

Олексій Краєвський, дизайнер;

Андрій Єщенко, виконавчий директор ТОВ «Інформаційні комп’ютерні системи» (САПР одягу «Грація») та ін.

Марина Полікарпова звернула увагу на важливість розширення компетентностей здобувачів в сфері бізнес-освіти й здатності володіти підприємницькими навичками для провадження дизайн-діяльності; дизайнер Богдан Касс підкреслив важливість набуття студентами навичок з формоутворення і технології виготовлення виробів, уміння здійснювати процес проєктування з урахуванням сучасних технологій і конструктивних рішень одягу, що забезпечено низкою ОК цієї ОПП; дизайнер Олексій Краєвський запропонував частіше залучати до освітнього процесу дизайнерів-практиків не лише з України, а також зі світових шкіл моди та дизайну. Андрій Єщенко відмітив позитивне спрямування ОПП, наявність ОК, у рамках яких, здобувачі освіти  вивчають загальне та спеціалізоване програмне забезпечення для застосування у професійній діяльності дизайнера одягу.

До участі в онлайн-зустрічі також було запрошено стейкхолдерів від академічної спільноти, науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти України, які здійснюють підготовку фахівців за спеціальністю 022 «Дизайн»:

Наталія Скляренко, кандидат мистецтвознавства, доцент (Луцький національний технічний університет);

Лариса Краснюк, кандидат технічних наук, доцент (Хмельницький національний університет);

Лариса Григорова, кандидат педагогічних наук, доцент (Харківський національний педагогічний університет ім. Г. Сковороди);

Марія Артеменко, кандидат технічних наук, доцент (Херсонський національний технічний університет).

Колеги поділилися власним досвідом підготовки дизайнерів у закладах вищої освіти України і загалом схвально оцінили зміст ОПП, а також надали пропозиції щодо її удосконалення. Так Наталія Скляренко порадила підсилити наукову складову в підготовці здобувачів освітнього рівня магістр.

Під час заходу члени робочих груп з розроблення ОПП і науково-педагогічні працівники кафедри МДК (професори: О. Колосніченко, О. Єжова, Т. Кротова, доценти: Г. Кокоріна, О. Герасименко, П. Гаркін, аспірант О. Терещенко) внесли пропозиції та ознайомилися з думками стейкхолдерів стосовно складових освітніх компонентів ОПП і необхідності поглиблення вивчення певних тем з метою підвищення якості підготовки фахівців.

Здобувачі вищої освіти освітнього рівня бакалавр (В. Качур, Р. Пасишніченко, І. Гладких, Х. Гарбаренко, С. Курочка та ін.) та магістри (А. Корякіна, Д. Фарбак, А. Монько, А. Антонова, О. Чухальова та ін.) брали активну участь в обговоренні. Студентка Ірина Гладких висловила пропозиції щодо удосконалення ОПП «Дизайн одягу» та запропонувала організувати додаткову зустріч зі здобувачами освіти для обговорення пропозицій для поліпшення ОПП. Цікавість студентів викликало обговорення необхідності підсилення практичної підготовки здобувачів освіти ОПП «Дизайн одягу», висловлені дизайнером, випускницею кафедри МДК Діаною Агаян.

За результатами онлайн-зустрічі було узгоджено низку пропозицій від стейкхолдерів щодо удосконалення проєктів освітньо-професійних програм бакалаврського та магістерського рівнів вищої освіти «Дизайн одягу», які будуть враховані, та ухвалено відповідні рішення.

 

28.10.2022