КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

КРУГЛИЙ СТІЛ ЗІ СТЕЙКХОЛДЕРАМИ КАФЕДРИ ГРАФІЧНОГО ДИЗАЙНУ ЩОДО ОБГОВОРЕННЯ ОСВІТНЬОЇ ПРОГРАМИ ГРАФІЧНИЙ ДИЗАЙН

На факультеті дизайну КНУТД регулярно проводять зустрічі зі стейкхолдерами з метою удосконалення освітньо-професійних програм та підсилення практичної спрямованості підготовки фахівців з дизайну.

4 листопада 2022 року на кафедрі графічного дизайну (ГД) відбулася одна з таких зустрічей. У рамках круглого столу зі стейкхолдерами з числа академічної спільноти, роботодавців,  випускників та здобувачів вищої освіти відбулося громадське обговорення проєкту освітньо-професійної програми «Графічний дизайн», спеціальності 022 «Дизайн», освітнього рівня бакалавр. Від університету в заході взяли участь декан факультету дизайну, кандидат педагогічних наук Оксана Пасько, члени робочої групи із розроблення освітньо-професійної програми (ОПП) та науково-педагогічні працівники кафедри ГД.

Модератором круглого столу стала гарант освітньо-професійної програми « Графічний дизайн», доктор філософських наук, професор Олександра Колісник, яка звернулася із вступним словом до учасників круглого столу і підкреслила важливість громадського обговорення та участі стейкхолдерів у розробленні ОПП з метою поліпшення її змісту відповідно до вимог сучасного ринку праці.

Гарант ОПП «Графічний дизайн» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти професор Олександра Колісник ознайомила стейкхолдерів з особливостями освітньо-професійної програми, основними цілями, освітніми компонентами (ОК), що сприяють формуванню загальних і фахових компетентностей та досягненню програмних результатів навчання.

В обговоренні взяли участь і запропонували пропозиції щодо удосконалення підготовки бакалаврів представники від стейкхолдерів з числа роботодавців та випускників:

Костянтин Кожемяка, Президент Фонду ArtHuss, власник видавництва ArtHuss;

Костянтин Чернявський, кандидат мист., доцент, заслужений художник України,
Голова Національної Спілки художників України Діана Агаян, провідний дизайнер, директор студії «Діана Агаян»;

Андрій Будник, кандидат мист., доцент КНУКіМ, директор поліграфічно-видавничої компанії «Мегатайп», голова секції плакату і графічного дизайну Київської організації Національної Спілки художників України;

Валентина Мельникова, власниця студії дизайну упаковки «Мегагерц»;

Іван Цанко, графічний дизайнер, власник студії графічного дизайну.

Костянтин Кожемяка звернула увагу на важливість розширення компетентностей здобувачів в сфері освіти та підвищення іх конкурентоспроможності у подальшому на основі використання у навчальному процесі останніх, найпотужніших американських та європейських науково-практичних та теоретичних видань у галузі графічного дизайну; Костянтин Чернявський підкреслив важливість набуття студентами навичок комплексного графічного проєктування, що забезпечено низкою ОК цієї ОПП; Андрій Будник запропонував підвищувати рівень викладання дизайн-графіки, що враховано у кількості кредитів даної ОПП й як результат, продовжувати   залучати студентів до виставкової діяльності. Валентина Мельникова підкреслила вагомість володіння випускниками кафедри професійними навичками графіка-дизайнера, що передбачає оновлена ОПП, в яку було включено, зокрема пошукове макетування, предмет, який дозволяє отримати відповідні фахові компетенції у проєктуванні упаковки, ввібрала в себе   не лише з України, а також зі світових шкіл моди та дизайну. Іван Цанко відмітив позитивне спрямування ОПП, наявність ОК, у рамках яких, здобувачі освіти вивчають загальне та спеціалізоване програмне забезпечення для застосування у професійній діяльності графіка-дизайнера, зокрема такої вагомої на його думку дисципліни, як шрифти, яка є в ОПП.

До участі в онлайн-зустрічі також було запрошено стейкхолдерів від академічної спільноти, науково-педагогічні працівники закладів вищої освіти України, які здійснюють підготовку фахівців за спеціальністю 022 «Дизайн»:

Руслана Безугла доктор мист., професор, завідуюча  відділу теорії та історії культури
(Інститут проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтв України);

Аліна Слівінська, кандидат філософських наук, доцент, член робочої групи освітньо-професійної програми «Графічний дизайн» (Національна академія керівних кадрів культури та мистецтва);

Лариса Гриценко, кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії і методики технологічної освіти, гарант освітньо-професійної програми «Трудове навчання та технології», галузь знань 01 Освіта / Педагогіка (Полтавський національний педагогічний університет);

Колеги поділилися власним досвідом підготовки дизайнерів у закладах вищої освіти України і загалом схвально оцінили зміст ОПП, а також надали пропозиції щодо її удосконалення. Так Руслана Бузугла порадила підсилити програму підготовки здобувачів освітнього рівня бакалавр таким предметом, як веб-дизайн.

Під час заходу з розроблення ОПП науково-педагогічні працівники факультету дизайну, проф. кафедри МГД Тетяна Кротова, аспірантка кафедри ГД Соломія Оганесян,  внесли пропозиції та ознайомилися з думками стейкхолдерів стосовно складових освітніх компонентів ОПП і необхідності поглиблення вивчення певних тем з метою підвищення якості підготовки фахівців.

Здобувачі вищої освіти освітнього рівня бакалавр (М. Самсонідзе, І. Масич, К. Рибак та ін.) та магістри (І. Горносталь, К.  Поторій,  О. Болдирєва та ін.) також брали участь в обговоренні. Цікавість студентів викликало обговорення необхідності підсилення практичної підготовки здобувачів освіти ОПП «Графічний дизайн», висловлені кандидатом мистецтвознавства Андрієм Будником, та акцентування на предметі шрифти випускника кафедри ГД, графічного дизайнера  Івана Цанка.

За результатами онлайн-зустрічі було узгоджено низку пропозицій від стейкхолдерів щодо удосконалення проєктів освітньо-професійної програми бакалаврського рівня вищої освіти «Графічний дизайн», які будуть враховані та внесено у програму.

09.11.2022