КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ПАРТНЕРСТВО КНУТД ІЗ ЛІДЕРОМ ФАРМАЦЕВТИЧНОЇ ГАЛУЗІ АТ «ФАРМАК»

8 грудня 2022 року відбулася зустріч Івана ГРИЩЕНКА, ректора КНУТД, академіка НАПН України з головою Наглядової ради фармацевтичної компанії АТ «Фармак» Філею ЖЕБРОВСЬКОЮ з приводу партнерства в сфері розробки та досліджень лікарських засобів.

АТ «Фармак» зберігає провідні позиції у фармацевтичній галузі України багато років. Завдяки високій якості продукції та постійному впровадженню інновацій компанія є одним із найбільших експортерів ліків в Україні та постачальником продукції на ринки 40 країн світу. На підприємстві функціонує 25 виробничих дільниць. Виробничі потужності, лабораторно-технічний комплекс підприємства мають міжнародну сертифікацію та відповідають високим вимогам стандартів належної виробничої та лабораторної практики. За останні  5 років АТ «Фармак» успішно пройшло 75 інспекцій та аудитів, що були проведені українськими та міжнародними регуляторними органами, а також компаніями-партнерами з Великої Британії, Швейцарії, Німеччини, Польщі, Словаччини, Чехії, Латвії, Литви, Ізраїлю та Грузії.

Виробничі підрозділи компанії облаштовано технологічним обладнанням провідних європейських брендів: «Siеmens», «GEMÜ», «AQUAFLOT», «SBM», «Bosch».

R&D-комплекс АТ «Фармак» охоплює 12 лабораторій та одну дослідно-промислову дільницю. З-поміж них лабораторія синтезу АФІ, лабораторія синтезу біотехнологічних АФІ, лабораторія розробки молекулярних та клітинних біотехнологій для персоніфікованої медицини, 4 аналітичні лабораторії та 5 технологічних лабораторій за різними напрямами розробки.

Майже 10 років триває плідна співпраця університету з АТ «Фармак» з підготовки висококваліфікованих кадрів для виробництва. Десятки спеціалістів і магістрів, які пройшли підготовку на кафедрі промислової фармації КНУТД, з успіхом працюють на виробничих ділянках компанії і вже зарекомендували себе якнайкраще. Після відкриття в університеті єдиної у Східній Європі навчально-наукової лабораторії молекулярної фармакології, хемогеноміки та біогеронтології (ННЛ МФХБ), а потім аспірантури за освітньо-наукової програмою «Промислова фармація» співробітництво підприємства й університета значною мірою розширилося.  Започаткований в університеті науковий напрям «Фундаментальні технології активного довголіття» та успіхи науковців ННЛ МФХБ у наукових розвідках з проблем твердих дисперсних систем, які дають змогу значно підвищити розчинність і, відповідно, біодоступність, малорозчинних активних фармацевтичних інгредієнтів, заклали надійний фундамент для співробітництва між інноваційним виробником лікарських засобів та університетом.

У травні 2022 року між КНУТД та АТ «Фармак» підписано договір про стратегічне партнерство, співпрацю та науковий обмін. У рамках нової зустрічі ректора університету Івана ГРИЩЕНКА та голови Наглядової ради АТ «Фармак»  Філі ЖЕБРОВСЬКОЇ було обговорено перспективи розширення співробітництва саме в науковій галузі розробки та досліджень активних фармацевтичних інгредієнтів та сучасних лікарських засобів. Таке партнерство безумовно корисне та сприятиме розвитку фармацевтичної науки та практики в Україні.

15.12.2022