КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВИСТАВКА КАФЕДРИ МИСТЕЦТВА ТА ДИЗАЙНУ КОСТЮМА В «СОФІЇ КИЇВСЬКІЙ»

У галереї Національного заповідника «Софія Київська» відкрито виставку реплік історичного українського костюма «КОСТЮМОТЕКА: УКРАЇНСЬКЕ БАРОКО», на який представлено моделі з колекції «КОСТЮМОТЕКА» кафедри мистецтва та дизайну костюма КНУТД.

Захід є продовженням мистецької, освітньої та наукової співпраці КНУТД та НЗ «Софія Київська», яку було започатковано досить давно, а в 2020 р. було документально підтверджено шляхом підписання договору про співробітництво. У рамках співробітництва проведено виставки, пленери, організовано навчальні практики студентів факультету дизайну КНУТД.

Пропозиція кафедри мистецтва та дизайну костюма КНУТД щодо організації виставки, присвяченої популяризації історичного українського одягу, була сприйнята керівництвом НЗ «Софія Київська» надзвичайно тепло і з розумінням того, наскільки важливо саме сьогодні, в умовах повномасштабної російської агресії проти нашої держави, підтримати співвітчизників і показати високі надбання української культури.

«КОСТЮМОТЕКА» кафедри мистецтва та дизайну костюма налічує близько 500 реконструкцій історичного та національного костюмів. Представлена колекція «КОСТЮМОТЕКА: УКРАЇНСЬКЕ БАРОКО» презентує репліки історичного українського жіночого та чоловічого костюма періоду бароко (XVII – XVIII ст.). Одяг виготовили на основі достовірних науково обґрунтованих історичних джерел здобувачі освіти освітньої програми «Дизайн одягу» та викладачі кафедри мистецтва та дизайну костюма – Галина Кокоріна, кандидат технічних наук, доцент; Ірина Давиденко, доцент; Інна Гайова, старший викладач та інші.

Експозиція цікава виставковою колаборацією, у якій також представлені костюми з ретроспективної колекції Київського Будинку моделей «Хрещатик» (роки діяльності 1961 – 2003), виконані в етнічній стилістиці. Кафедру мистецтва та дизайну костюма (раніше – художнього моделювання костюма) було засновано у 1992 році, і саме  працівники Будинку моделей «Хрещатик», художники-модельєри та дизайнери одягу, на той час стали одними з перших викладачів кафедри.

Новину висвітлено на каналах Суспільне Новини, BIG KYIV, PRO-KYIV.in.ua, Broadcast, інформаційного агентства UNN та інших.

Щиро запрошуємо всіх бажаючих протягом січня – лютого 2023 року завітати на виставку в галерею «Хлібня» Національного заповідника «Софія Київська» за адресою м. Київ, вул. Володимирська, 24.

26.01.2023