КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВЕБІНАР «ДОСТУПНІ РІШЕННЯ ДЛЯ ЕНЕРГЕТИЧНОЇ АВТОНОМНОСТІ ДОМОГОСПОДАРСТВА»


ГО «Еколтава» провела вебінар з теми «Доступні рішення для енергетичної автономності домогосподарств». Участь у ньому взяли представники громадські організації, різних територіальних громад України, малого і середнього бізнесу, а також представники нашого університету, Анатолій Козленко – директор та Михайло Шеремет – провідний інженер, Центру управління енергоефективністю.

Вебінар проводився в межах Ініціативи з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні, що здійснюється Міжнародним фондом “Відродження” за фінансової підтримки Швеції.

Основним спікером виступив моделіст енергетичних систем та молодший науковий співробітник Інституту економіки та прогнозування Національної академії наук України (НАНУ) – Андрій Семенюк.

“На мій погляд, напрямок енергонезалежності наших домогосподарств зараз швидко розвивається і розвиватиметься після війни дуже стрімко. Зараз люди починають цінувати наявність електрики і тепла у своїх домівках, як ніколи. Енергонезалежність буде повною, якщо буде втілюватися не тільки на рівні окремих домогосподарств, а й на рівні громад”, – зауважив Андрій Семенюк.

У мирний час, утеплюючи будинок чи квартиру, ми керувалися перш за все економією ресурсів. У нинішніх умовах – це необхідність, щоб не змерзнути в квартирі чи розтягнути ємність акумулятора для роботи котла, холодильника і навіть освітлення. Андрій Семенюк навів звичайний приклад того, як енергоефективні рішення стають в нагоді під час блекауту.


“Акумулятора на 500 Вт/годин лише для споживання електрики однією 100-ватною лампочкою розжарювання вистачить на 5 годин, а замінивши її діодною з подібним світловим потоком, буде вже 100 годин”. – розповів Андрій Семенюк.

Під час презентації спікер оглянув найактуальніші варіанти електричної автономності. В разі зникнення електропостачання, щоб дати живлення електричним пристроям, можна використовувати універсальні зарядні батареї, зарядні станції, генератори чи фотоелектричні станції. Проте, зауважує Андрій Семенюк, у застосування кожного із цих приладів є свої нюанси.


“Генератори бувають звичайні та інверторні. Інверторні виробляють більш стабільну за показниками напруги електроенергію, тому можуть напряму живити чутливу електроніку, таку, як комп’ютери, – повідомив Андрій Семенюк, – Допускається, хоч і не рекомендується їхнє використання в квартирі, обов’язково на провітрюваному балконі з виведенням вихлопу на вулицю. Звичайні ж генератори можна використовувати тільки на відкритому повітрі. Вони більш шумні, більше газів викидають та потребують кращого охолодження. Такими генераторами можна покрити майже всі потреби домогосподарства, за винятком хіба що запуску електричного котла, на який потрібно близько 30 кіловат”.


Андрій Семенюк також детально зупинився на тому, які можуть бути рішення в автономності опалення та гарячого водопостачання: особливості використання газових та твердопаливних котлів і водонагрівачів, обігрівачів на зрідженому газі, аеротермальних та геотермальних теплових насосів.


Посилання на запис трансляції вебінару: https://www.youtube.com/watch?v=7hzuUG7DTbg&ab_channel=%D0%93%D0%9E%D0%95%D0%9A%D0%9E%D0%9B%D0%A2%D0%90%D0%92%D0%90

16.02.2023