КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

УРОЧИСТЕ ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКОВОГО ЦЕНТРУ «МИСТЕЦЬКИЙ ПРОСТІР»

1 березня 2023 року в КНУТД відбулося урочисте відкриття Виставкового центру «Мистецький простір» (4-й корпус університету, вул. Немировича-Данченка 2). Розпочав церемонію відкриття Іван Грищенко, ректор КНУТД,  професор, доктор економічних наук, академік НАПН України.

«Це простір, де студенти з викладачами можуть поділитись своїми здобутками, показати свої результати. Кожного місяця ми експонуватимемо виставку нового митця нашого університету, потім – пропонуватимемо цей мистецький майданчик для інших бажаючих художників Києва. Сьогодні перший крок і ми будемо продовжувати. Заради перемоги, заради нашої України. Всі разом до Перемоги!» –  зазначив Іван Грищенко.

Ректор запросив почесних гостей Віктора Сидоренка, президента Національної академії мистецтв України, академіка Національної академії мистецтв України, народного художника України, професора, кандидата мистецтвознавства та  Петра Багрія, засновника фонду сприяння розвитку Національного художнього музею України, почесного академіка Національної академії мистецтв України, члена наглядової ради КНУТД разом розрізати стрічку, яка символізує відкриття виставкового центру.

Першою у виставковому центрі було представлено персональну виставку «Елегія життя» Євгена Гули, талановитого художника, професора кафедри графічного дизайну КНУТД. Євген Петрович – живописець, графік, монументаліст, член Національної спілки художників України, учасник всеукраїнських та зарубіжних художніх виставок. Педагог, автор навчальних посібників з курсів «Пластична анатомія» (КНУТД, 2007) та «Основи композиції» (КНУТД, 2012); монографії «Пластична анатомія – основа рисунка» (2013).

Живопису митця притаманна емоційна експресія, яскрава палітра обраних кольорів. Його твори, сповнені глибоким змістом, містять як архаїчну, так і християнську символіку й узагальнення та присвячені пошуку духовних витоків нації. Творчість Євгена Гули займає значний проміжок часу, перетинає межі двох століть та відображає контекст українського мистецтва, його національний характер. Євген Петрович розповів гостям як виник задум, як з’явилися на світ його твори, філософію і сакральний зміст та український код, що закладені у його полотнах.

До вітального слова було запрошено Віктора Сидоренка, який щиро привітав університет з відкриттям виставкового центру  та побажав наснаги й подальших творчих успіхів колективу.

Привітав Університет з відкриттям мистецького простору і Петро Багрій. Петро Іванович, як меценат і великий поціновувач художнього мистецтва подарував Університету та передав Івану Грищенку унікальний ілюстрований фоліант, альбом Видавничого проєкту «Державні зібрання України» – «Музей мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків».

Це видання поповнить фонди Науково-технічної бібліотеки Університету та буде цікавим читачам, які захочуть оглянути багатство колекції музею, колекційні експонати котрого не зазнали впливу часу та збережені, завдяки самовідданій праці робітників музею.

Привітали Євгена Гулу з відкриттям виставки також його друзі та колеги, з-поміж них Анатолій Король, член Національної спілки художників України, заступник декана факультету мистецтв Уманського державного педагогічного університету імені Павла Тичини, кандидат педагогічних наук, доцент.

З нагоди урочистої події виставку відвідали та подарували музичні вітання Ігор Завадський, відомий український акордеоніст, заслужений артист України  та Христина Охітна, заслужена артистка України, солістка ансамблю Збройних сил України.

Виставка картин талановитого художника – це завжди свято. Це можливість зустрітися з прекрасним, а особливо, коли автор серед нас і працює у нашому колективі. Гості мали можливість насолодитися самобутніми, фантастичними картинами талановитого художника та поспілкуватися з митцем.

Більше про виставку та фото 

03.03.2023