КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

КРУГЛИЙ СТІЛ КАФЕДРИ ПІДПРИЄМНИЦТВА ТА БІЗНЕСУ ЗІ СТЕЙКХОЛДЕРАМИ ЩОДО ОБГОВОРЕННЯ ОСВІТНЬО-НАУКОВОЇ ПРОГРАМИ «ПІДПРИЄМНИЦТО, ТОРГІВЛЯ ТА БІРЖОВА ДІЯЛЬНІСТЬ»

3 березня 2023 року на кафедрі підприємництва та бізнесу Київського національного університету технологій та дизайну у змішаному режимі відбувся круглий стіл, метою якого було залучення стейкхолдерыв до продуктивної та конструктивної дискусії та обговорення освітньо-наукової програми «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», третього рівня вищої освіти «Доктор філософії (PhD)».

У заході взяли участь декан факультету управління та бізнес-дизайну, доктор економічних наук, професор Олександра ОЛЬШАНСЬКА, завідувач кафедри підприємництва та бізнесу, доктор економічних наук, доцент Талят БЄЛЯЛОВ, члени робочих груп із розроблення освітньо-наукової програми, науково-педагогічні працівники та аспіранти кафедри, що навчаються за цією  програмою, а також стейкхолдери з числа бізнес-партнерів КНУТД: Еннан АШИРОВ, директор ТОВ «ФАВ КИЇВ»; Олександр ПЕРЕСИПКО, директор ТОВ «ВОРЛД ГРІНІЗЕЙШЕН СИСТЕМ»; Сеїт-Бекір СУЛЕЙМАНОВ, генеральний директор ТОВ «ТАКАВА»; Олег СМІРНОВ, генеральний директор ТОВ «ОЛДІМ»; Олена ЄРШОВА, генеральний директор ТОВ «Глорі Пак»; Валерій ВОДОТИКА, начальник Центру управління продуктовими та сервісними рішеннями для клієнтських сегментів АТ «УКРСИББАНК»; Амет ЛЮМАНОВ, директор ТОВ «ОКШИНА» та представники наукової спільноти українських та зарубіжних закладів вищої освіти: Чобіток Вікторія Іванівна, доктор економічних наук, професор, в.о. завідувача кафедри маркетингу і торговельного підприємництва Навчально-наукового інституту педагогіки, психології, менеджменту та освіти дорослих Української інженерно-педагогічної академії, м. Харків; Саміра ПІЛЕЦЬКА, доктор економічних наук, професор кафедри економіки повітряного транспорту Національного авіаційного університету, м. Київ; Вікторія ГОТРА, доктор економічних наук, професор кафедри економіки підприємства Ужгородського національного університету;  Рафал РЕБІЛАС, професор,  віце ректор Академії «Вища Школа Бізнесу» (м. Домброва Гурніча, Польща); Юрій ВІТКОВСЬКИЙ, доктор економічних наук, професор, продекан Академії «Вища Школа Бізнесу» (м. Домброва Гурніча, Польща); Йозеф ЗАТЬКО, доктор наук, професор, президент Європейського інституту безперервної освіти зі Словацької Республіки.

Захід відкрив модератор - завідувач кафедри підприємництва та бізнесу Талят БЄЛЯЛОВ, який наголосив на потребі співпраці колективу кафедри підприємництва та бізнесу зі стейкхолдерами різних сфер діяльності: наукової спільноти, роботодавцями, випускниками програми тощо. Він акцентував увагу на важливості та актуальності проведення таких засідань, окреслив напрями подальшої співпраці кафедри підприємництва та бізнесу зі стейкхолдерами.

Під час зустрічі було обговорено широке коло питань щодо сучасного стану підготовки аспірантів  освітньо-наукової програми «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»; змісту освітніх компонентів і фахових компетентностей, потрібних для підготовки майбутніх докторів філософії у сфері підприємництва, торгівлі та біржової діяльності, конкурентоспроможних на ринку праці; методів активізації здобувачів в умовах сучасних викликів; академічної мобільності як здобувачів, так і науково-педагогічного персоналу кафедри підприємництва та бізнесу.

Свою думку висловили і представники наукової спільноти, які були одностайні в тому, що надзвичайно важливою цінністю для сучасного здобувача освіти ОНП «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» є критичне та аналітичне мислення, вміння відстоювати власну думку та презентувати власні дослідження. Крім того, професор Саміра Пілецька акцентувала увагу на розширенні матеріально-технічної складової підготовки майбутніх науковців у сфері підприємництва, торгівлі та біржової діяльності, посиленні педагогічної  практики та включенні до програми освітніх компонентів, які дозволять аспірантам  максимально якісно провести наукові дослідження.

Стейкхолдери-роботодавці висловили пропозиції щодо розширення перспектив співпраці. Так, Олександр ПЕРЕСИПКО, директор ТОВ «ВОРЛД ГРІНІЗЕЙШЕН СИСТЕМ» запропонував проводити наукові дослідження та апробацію результатів цих досліджень здобувачами освіти  на підприємствах – партнерах, які безпосередньо беруть участь у розробленні та удосконаленні  даної освітньо-наукової програми. Такий підхід є особливо доцільним, оскільки стейкхолдери та аспіранти мають спільну мету, яка полягає, зокрема, у пошуку шляхів виживання та розвитку бізнесу в умовах кризової ситуації, політичної нестабільності, війни в Україні.

Гарант освітньо-наукової програми, доктор економічних наук, професор Ірина МЯГКИХ зазначила, що отримана під час обговорення корисна інформація стане основою для вдосконалення змісту та якості ОНП 076 спеціальності  «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність», третього рівня вищої освіти «Доктор філософії (PhD)».

Колектив кафедри висловлює щиру вдячність за цікаву і змістовну зустріч та цінні рекомендації щодо удосконалення ОНП «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»  третього рівня вищої освіти «Доктор філософії (PhD)», а також теоретичної і практичної підготовки аспірантів програми.

07.03.2023