КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЛЕКЦІЯ «АКАДЕМІЧНА ДОБРОЧЕСНІСТЬ» ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ ОСВІТИ ФАКУЛЬТЕТУ ДИЗАЙНУ

24 лютого 2023 року для здобувачів першого (бакалаврського), другого (магістерського) та третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти, а також викладачів Факультету дизайну КНУТД Ігор Пономаренко, керівник Центру менеджменту якості освітньої діяльності, прочитав лекцію «Академічна доброчесність». Оскільки в цей день була річниця вторгнення рф на територію України, українці очікували чергових обстрілів, тому за для безпеки громадян Міністерство освіти та науки України рекомендувало студентам та викладачам провести ці дні на дистанційному навчанні. Через це студенти факультету дизайну прослухали лекцію онлайн.

 

Запорукою розвитку суспільства є освіта, що включає в себе інтелектуальний, духовний, творчий, фізичний та культурний розвиток особистості, а також її успішну соціалізацію та економічний добробут; формування цінностей необхідних для успішної самореалізації компетентностей, виховання відповідальних громадян, які здатні до свідомого суспільного вибору та спрямування своєї діяльності на користь іншим людям і суспільству. Саме тому виховання у студентської молоді поваги до свободи та гідності людини, її індивідуальності, інтелектуальної власності та авторських прав є важливим гуманітарним складником здійснення успішних реформ в українському суспільстві.

Ігор Пономаренко розповів студентам, що академічна доброчесність – це сукупність етичних принципів та визначених законом правил, якими мають керуватися учасники освітнього процесу під час навчання, викладання та провадження науково-творчої діяльності з метою забезпечення довіри до результатів навчання та науково-творчих досягнень. Також він повідомив про основні законодавчі акти, на які спирається «Кодекс академічної доброчесності Київського національного університету технологій та дизайну», що регулює застосування загальних засад і правил наукової етики, встановлює моральні принципи і загальні етичні норми у відносинах між представниками університетської спільноти.

Лектор нагадав студентам про необхідність самостійного виконання навчальних завдань, завдань поточного та підсумкового контролю; посилання на джерела інформації у разі їхнього використання; дотримання норм законодавства про право на інтелектуальну власність; надання достовірної інформації про результати власних навчальних (наукових, творчих) досягнень, що є нормою дотримання академічної доброчесності здобувачами вищої освіти в Університеті. Також розповів про сучасний світовий досвіт дотримання правил академічної доброчесності.

09.03.2023