КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЗУСТРІЧ ВИКЛАДАЧІВ ТА СТУДЕНТІВ КАФЕДРИ ТЕХНОЛОГІЇ МОДИ ЗІ СТЕЙКХОЛДЕРАМИ

6 квітня 2023 р. відбулася зустріч стейкхолдерів із науково-педагогічними працівниками та студентами кафедри технології моди, які навчаються за освітньо-професійними програми «Індустрія моди» і «Комп’ютерний дизайн в індустрії моди». Мета зустрічі – налагодження взаємовідносин та розроблення алгоритму процесу співпраці між представниками бізнесу та освіти.

У дискусії взяли активну участь представники кафедри технології моди, гаранти освітньо-професійних програм професор Наталія Первая, доцент Вікторія Кернеш, доцент Лілія Чертенко, стейкхолдери освітніх програм та бізнес-партери КНУТД:

Тетяна Ждамарова – «Premier Socks», м. Полтава;

Анна Харченко – ПП «Торос-Груп», м. Київ;

Олександр Бондар – ТОВ «Prime Shoes», м. Бровари;

Дарина Атаманенко – «Сурікат» національний виробник сумок та рюкзаків, м. Київ;

Тетяна Абрамова – RITO український трикотажний бренд, м. Київ.

Захід розпочала Ольга Гараніна, завідувач кафедри технології моди, доктор технічних наук, доцент, акцентувавши свою доповідь на важливості співпраці колективу кафедри із потенційними роботодавцями. Під час зустрічі було наголошено, що мета освітньо-професійних програм усіх рівнів – надання теоретичних і забезпечення практичних можливостей здобувачам вищої освіти задля засвоєння теоретичних знань і практичних навичок у професії на високому рівні й розширення потенціалу та набуття компетенцій здобувачів освіти. Це сприятиме ефективнішому працевлаштуванню та поліпшенню наукової діяльності.

Людмила Галавська, професор кафедри технології моди познайомила з представниками бізнесу Тетяною Ждамаровою («Premier Socks» м. Полтава) та Анною Харченко (ПП «Торос-Груп», м. Київ), зазначивши актуальність їхньої практичної діяльності та можливість подальшої наукової співпраці з кафедрою ТМ. 

 

Викладачі кафедри технології моди професор Н. Первая та доцент А. Бабич детально проаналізували з представниками бізнесу компетенції, що потребують удосконалення в освітньо-професійних програмах (ОПП). Також обговорили можливості виробничників щодо надання необхідних компетенцій здобувачам освіти згідно з ОПП.

Стейкхолдер О. Бондар висвітлив актуальні питання сучасного стану промисловості, виробництва виробів індустрії моди. О. Бондар зазначив, що сучасні фахівці за спеціальністю 182 – «Технології легкої промисловості» украй необхідні галузі, тому професійна підготовка студентів освітніх програм «Індустрія моди» і «Комп’ютерний дизайн в індустрії моди» є важливим етапом співпраці закладу освіти і бізнесу. Також під час бесіди було проаналізовано зміст освітніх компонентів і фахових компетентностей, потрібних для підготовки конкурентоспроможних здобувачів освіти на ринку праці.

Гаранти освітніх програм наголосили на важливості проходження здобувачами освіти практичної підготовки в умовах сучасного виробництва, зокрема, розширення можливостей упровадження в освітній процес неформальної, інформальної та дуальної освіти.

Участь стейкхолдера О. Бондаря в освітніх програмах реалізується через залучення до проведення публічних лекцій та забезпечення проведення всіх видів практик, науково-дослідних та творчих студентських проєктів на підприємстві ТОВ «ПРАЙМ ШУЗ».

Д. Атаманенко зазначила можливість проходження практики студентами ОПП «Індустрія моди» та ОПП «Комп’ютерний дизайн в індустрії моди» на базі національного виробника сумок та рюкзаків «Сурікат». Також є можливість використання їх технічних можливостей у підготовці студентів за дуальною освітою.

Т. Ждамарова наголосила, що випускники кафедри мають неабиякий творчий потенціал та завжди мають певний пріоритет з-поміж інших потенційних кандидатів на посади у «Premier Socks» м. Полтава.

А. Харченко зазначила, що ПП «Торос-Груп» (м. Київ) запросила на підприємство для розширення практичних професійних навичок створення медичних трикотажних виробів здобувачів освіти ОПП «Індустрія моди» і «Комп’ютерний дизайн в індустрії моди» першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти.

У рамках зустрічі було проведено екскурсію навчально-науковими лабораторіями кафедри технологій моди, а саме: навчально-науковою лабораторією швейних технологій в індустрії моди SOFTORG, навчально-науковою лабораторією конструкторсько-технологічної підготовки виробництва виробів із шкіри та навчально-науковою 3D-лабораторією антропометричних досліджень. Представники бізнесу ознайомилися з наявною сучасною базою для підготовки здобувачів освіти, пакетом сучасного програмного забезпечення для роботи дизайнера-конструктора, унікальними розробками студентів кафедри ТМ. Варто зауважити, що представники бізнесу висловили позитивне враження, адже здобувачі освіти мають змогу навчатися на сучасному технологічному обладнанні, використовувати унікальні програми САПР, сучасні 3D-пристрої для створення колекцій виробів та дизайн-проєктів.

Ця зустріч дала змогу гарантам освітньо-професійних програм «Індустрія моди» і «Комп’ютерний дизайн в індустрії моди» вивчити думки всіх сторін, які зацікавлені в конкурентоспроможності майбутніх випускників. Це сприятиме удосконаленню якості розроблених освітньо-професійних програм.

Гаранти освітньо-професійних програм подякували учасникам зустрічі за слушні обґрунтовані пропозиції і запевнили, що їх буде враховано під час перегляду навчальних планів й освітньо-професійних програм підготовки здобувачів освіти ОПП «Індустрія моди» і «Комп’ютерний дизайн в індустрії моди» ступенів вищої  освіти «Бакалавр» та «Магістр».

 

Працюємо разом! Наближаємо перемогу!

17.04.2023