КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

НАУКОВО-ПРАКТИЧНИЙ СЕМІНАР В РАМКАХ РОБОТИ НАУКОВОГО ГУРТКА «ВИКОРИСТАННЯ СУЧАСНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ІНТЕР’ЄРІ»

19 квітня 2023 року відбулося виїзне засідання наукового гуртка «Використання сучасних технологій в інтер’єрі» (керівник доцент кафедри дизайну інтер’єру і меблів Тетяна Булгакова) на базі компанії «СКЛО» (вул. Дмитрівська, 39, Київ), що займається проєктуванням і виготовленням скляних конструкцій для архітектури, зокрема для інтер’єру: скляні  розсувні системи, перегородки, перекриття, меблі, тощо. В шоу-румі компанії був проведений науково-практичний семінар на тему: «Інноваційні технології використання скла в інтер’єрі».

В ході семінару учасники наукового гуртка ознайомилися з видами сучасних конструкцій скляних розсувних систем та перегородок, їх естетичними і технологічними особливостями, були розглянуті різновиди профілів і кріплень, різноманітні види скла та їх характеристики, а також технологічні вимоги та обмеження для таких конструкцій. Особливу зацікавленість учасників викликала технологія використання смарт-скла, що дає можливість при підключенні електроживлення, керувати прозорістю конструкції за допомогою вимикача або датчиків, а також віддалено зі смартфону. При цьому окрім перетворення прозорої поверхні скла на суцільну матовану можуть створюватися ефекти плавного переходу від матованої до прозорої поверхні, також відтворюватися графічні малюнки, наприклад логотип компанії.

В результаті науково-практичного семінару було зібрано та систематизовано матеріал із практики проєктування, щодо інноваційних прийомів, матеріалів, конструкцій, технологій в сфері використання скла в інтер’єрі. Отримані результати можуть бути використані в подальших дослідженнях сучасних технологій використання скла в інтер’єрах різної типології; в учбовому проєктуванні студентів за освітньою програмою «Дизайн середовища»; на практиці дизайну інтер’єру, а також для підготовки наукових публікацій за даною темою.

24.04.2023