КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ЗАСІДАННЯ НАУКОВИХ ГУРТКІВ НА КАФЕДРІ ІНФОРМАЦІЙНИХ ТА КОМП’ЮТЕРНИХ ТЕХНОЛОГІЙ

Засідання наукових гуртків на кафедрі інформаційних та комп'ютерних технологій проводяться регулярно з метою підвищення наукового потенціалу здобувачів вищої освіти бакалаврського та магістерського рівнів.

10.04.2023 року під керівництвом зав. каф. ІКТ Скідан В.В. відбулося засідання наукового гуртка «Сучасні інформаційні технології» на тему: «Монтування відеороликів у програмі SonyVegas». У програмі Sony Vegas здобувачі вищої освіти бакалаврського рівня ознайомились з різними техніками монтажу відео, від простих зрізів та з'єднань до складних ефектів та анімації (зрізання та з'єднання відео; додавання звуку; колірна корекція; додавання тексту та графіки; ефекти та фільтри; анімація). 

 

13.04.2023 року під керівництвом доц. каф. ІКТ Дроменко В.Б. відбулося засідання наукового гуртка «Сучасні підходи до програмування мовою С++» на тема: «Концепції програмування для Windows. Робота з меню і панелями інструментів».

Здобувачі вищої освіти бакалаврського та магістерського рівнів у формі доповідей окреслили свої досягнення у розроблюванні Windows Forms в середовищі програмування Microsoft Visual Studio 2019.

Особливу увагу учасники засідання приділили питанням взаємодії розроблюваних у середовищі програмування Microsoft Visual Studio 2019 додатків з Windows. Розглянуто нюанси додавання обробників повідомлень меню, способи та особливості їх застосування. У дискусійному форматі члени наукового гуртка обговорили додавання кнопок панелі інструментів.

Проведене засідання наукового гуртка мотивувало здобувачів вищої освіти до розробки власних проєктів шляхом оптимізації структури та алгоритмів керування технологічними процесами та надихнула до дизайнерської діяльності.

14.04.2023 року під керівництвом доц. каф. ІКТ Пилипенко Ю.М. відбулося засідання наукового гуртка «Мікропроцесорні та програмні засоби автоматизації» на тема: «Шина I 2 C та її застосування».

Здобувачі вищої освіти бакалаврського та магістерського рівнів познайомилися з історією створення протоколу I2C та основами її застосування. Шина I 2 C (читається «ай-то-си») забезпечує стійку високошвидкісну двосторонній зв’язок між пристроями і вимагає мінімального числа контактів введення-виведення. До шини I 2 C підключено ведучий пристрій (зазвичай мікроконтролер) і одне або кілька ведених пристроїв, які отримують інформацію від ведучого.

Розглянуто підключення LCD до мікропроцесору за допомогою шини I2C, та його налаштування

Зроблені висновки до практичного застосування отриманих результатів.

19.04. 2023 року в рамках роботи наукового гуртка «Проектування вбудованих

систем та Інтернет речей» під керівництвом доц. каф. ІКТ Лебеденко Ю.О.) відбувся семінар на тему «Хмарні сервіси в управлінні».

Здобувачі вищої освіти бакалаврського та магістерського рівнів, представили свої доповіді про досягнення у розробці вбудованих систем. Вони також обмінялися досвідом використання хмарних сервісів для управління, зокрема в рамках концепції Інтернету речей.

Особливу увагу учасники засідання приділили питанням інформаційної безпеки вбудованих систем, що використовують хмарні сервіси. Було докладно розглянуто ризики, що несе застосування віддалених хмарних сервісів, загрози інформаційної безпеки та засоби її посилення. Також було проведено обговорення проблем зниження енергоспоживання вбудованого обладнання, що працює від автономних джерел живлення.

Проведений семінар створив умови для формування і розвитку компетентностей щодо дослідження та проектування вбудованих систем, мехатронних систем та інтернету речей. Завдяки таким заходам здобувачі вищої освіти отримують стимул та мотивацію для розробки до створення власних пристроїв Інтернету речей, які відповідають сучасним вимогам щодо ефективності, енергозбереження та інформаційної безпеки.

25.04.2023