КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ІV МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «ІМПЕРАТИВИ ЕКОНОМІЧНОГО ЗРОСТАННЯ В КОНТЕКСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ ГЛОБАЛЬНИХ ЦІЛЕЙ СТАЛОГО РОЗВИТКУ»

25 квітня 2023 року у Київському національному університеті технологій та дизайну відбулася  ІV Міжнародна науково-практична конференція «Імперативи економічного зростання в контексті реалізації Глобальних цілей сталого розвитку».

Організатори конференції — Міністерство освіти і науки України,  Київський національний університет технологій та дизайну, Національний ЕРАЗМУС+ офіс в Україні, Інститут соціально-економічних ініціатив (ISEI), Київський освітньо-навчальний та молодіжний центр (KETY), Університет Фоджа (Італія), Університет прикладних наук RISEBA (м. Рига, Латвія), Мінгячевірський державний університет (Республіка Азербайджан), Міжнародна академія прикладних наук (MANS) у м. Ломжа (Польща), Державний університет ім. Акакія Церетелі (Кутаісі, Грузія).

Модератором конференції виступила Олександра Ольшанська, декан факультету управління та бізнес-дизайну, доктор економічних наук, професор, яка відкрила конференцію та  надала слово Івану Грищенку, ректору Київського національного університету технологій та дизайну, доктору економічних наук, професору, академіку Національної академії педагогічних наук України, лауреату Державної премії України в галузі науки та техніки.

 

Привітавши учасників та організаторів Міжнародної конференції з початком роботи, Іван Михайлович подякував почесним гостям, які в складний для нашої держави час знайшли можливість завітати до Університету та привітати учасниківзаходу. Ректор зазначив, що конференція відбувається у змішаному форматі. Для участі зареєструвалося понад 280 учасників – науково-педагогічні працівники, докторанти, аспіранти, студенти  з України, Азербайджану, Італії, Латвії, Естонії, Польщі, Грузії, Чехії.

Іван Михайлович  розповів, як Університет працює у складні часи повномасштабної війни, розв’язаної росією проти України, про ті проблеми та виклики, що постали перед викладацьким колективом та студентством,  наголосивши, що незважаючи ні на що, Університет працює, виконуючи свою головну місію – підготовку висококваліфікованих фахівців. Студенти навчаються за очною формою, здобуваючи нові знання та компетентності, – сказав він. Іван Грищенко підкреслив, що КНУТД першим з українських ЗВО почав експортувати освітні послуги у Китайську Народну Республіку, відкривши спільно із Технологічним університетом Цілу (місто Цзінань, провінція Шаньдун) перший  україно-китайський освітній заклад — Київський інститут в Цілу. Ректор акцентував на важливих завданнях та шляхах подальшого розвитку Університету в умовах воєнного стану та післявоєнного відновлення України.

Також Іван Михайлович зазначив, що незважаючи на війну, Університету вдалося зберегти кількість студентів та викладацький колектив, а також не тільки зберегти свої позиції у міжнародних та вітчизняних рейтингах, а значно покращити їх та активізувати роботу за багатьма напрямами міжнародної співпраці, зокрема в напрямі інтернаціоналізації освіти, розвитку проєктної діяльності та міжнародної академічної мобільності. Зокрема, на конференції, зазначив він,  буде презентовано грантовий проект Еразмус+ КА2 за напрямом – Співпраця між організаціями та інституціями, який було ініційовано та виграно командою науковців Київського національного університету технологій та дизайну у партнерстві з 5-ма вітчизняними та зарубіжними закладами вищої освіти та освітньо-науковими установами.

Завершуючи промову, ректор КНУТД побажав учасникам та гостям конференції плідної роботи, цікавих доповідей та  скорішої Перемоги України.  Для презентації основних ідей грантового проєкту Іван Грищенко передав слово керівнику команди  Київського національного університету технологій та дизайну, декану Факультету управління та бізнес-дизайнуОлександрі Ольшанській.

Олександра Ольшанська доповіла, що грантову заявку розроблено командою науковців факультету управління та бізнес-дизайну КНУТД і подано до розгляду 14 лютого 2022 року. Назва проєкту ERASMUS-EDU-2021-VIRT-EXCH «МІЖНАРОДНА МЕРЕЖА ВІРТУАЛЬНИХ МОЛОДІЖНИХ БІЗНЕС ХАБІВ», VEHUB4YOU. Через півроку було отримано погодження від комісії Євросоюзу на реалізацію ідеї віртуальних обмінів в Україні та Азербайджані. Термін реалізації проєкту — 3 роки: 2023–2025 рр. Загальна сума фінансування грантового проєкту – 349 841 євро.

Учасники проєкту:

Київський національний університет технологій та дизайну – ініціатор проєкту;

Університет Фоджа (Італія) – координатор проєкту;

Університет прикладних наук РИСЕБА (Латвія);

Мінгячевірський державний університет (Азербайджан);

Інститут соціально-економічних ініціатив (Україна);

Київський освітньо-навчальний молодіжний центр (Україна).

Учасники консорціуму проєкту VEHUB4YOU докладуть спільних зусиль для організації мережі міжнародних віртуальних бізнес-хабів та навчання ведення бізнесу для старшокласників, здобувачів освіти коледжів та університетів як економічних, так і неекономічних спеціальностей шляхом створення Міжнародної мережі віртуальних молодіжних бізнес-хабів, яка охоплює 60 віртуальних міжнародних бізнес-хабів на базі шкіл, університетів та сільських бібліотек в Україні та Азербайджані. З метою визначення потреб цільових аудиторій проєкту проведено анкетування вчителів, викладачів і молоді в Україні та Азербайджані. В опитуванні взяли участь представники  понад 50 шкіл, 7 коледжів, 9 університетів. За результатами опитування отримано інформацію, що більше як 83% опитаних педагогів виявили бажання взяти участь у Міжнародному проєкті Еразмус+ та стати сертифікованими тренерами віртуальних молодіжних бізнес-хабів, 86% бажають доповнити наявні програми у закладах освіти новими європейськими практиками віртуального навчання у сфері бізнес-освіти. Цикл підготовки фасилітаторів розпочнеться вже  цього року восени та продовжиться у лютому 2024 року. Відтак розпочнеться робота зі створення та організації роботи мережі бізнес-хабів, буде розроблено їх напрями діяльності, тематику віртуальних зустрічей. У рамках проєкту і за допомогою створених віртуальних хабів планується посилити взаємозв'язки з освітніми європейськими закладами. Для учнів і студентів з України та Азербайджану планується організувати конкурси Startup-проєктів, переможці яких матимуть можливість представляти свої проєкти в Європейських університетах.

 

Потім, як модератор конференції Олександра Ольшанська передала слово координаторові проєкту, пану Джуліо Еспозіто, голові міжнародного офісу та координатору Erasmus+ Університету Фоджа, Італія.

 

Пан Джуліо Еспозіто підкреслив важливість грантового проєкту, доповів про основні напрями та терміни його реалізації, акцентувавши увагу на тому, що європейські університети за допомогою університетів та молодіжних організацій України та Азербайджану поділяться своїми бізнес-курсами та досвідом викладачів із молоддю країн Східного партнерства. Учасники проєкту розроблять пул методичних матеріалів для онлайн-бізнес-тренінгів. Крім того, буде опубліковано навчальну програму для керівників та фасилітаторів хабів з урахуванням місцевих вимог.

З вітальним словом до учасників конференції конференції звернувся Шахін Вагіф-огли Байрамов, ректор Мінгячевірського державного університету.

 

Професор Шахін Вагіф-огли Байрамов привітав учасників та гостей, а також, особисто Івана Грищенка, із яким має тривалі дружні зв’язки, з початком роботи конференції, підкреслив важливість такого заходу для утвердження міжнародного іміджу, визнання та підтримки української вищої освіти та Київського національного університету технологій та дизайну зокрема. Професор Байрамов наголосив, що Мінгячевірський державний університет та КНУТД мають підписаний договір про співпрацю,  контексті реалізації якого університети стали партнерами в проєкті ЕРАЗМУС+, що свідчить про їх широку співпрацю, підтримку та спільні вектори у розвитку науки, освіти та інновацій. Ректор побажав усім творчого натхнення, цікавих дискусій та плідної роботи.

Учасників і гостей привітала з початком роботи конференції Світлана Шитікова, координаторка проєкту Національний Еразмус+офіс в Україні.

Пані Світлана зазначила, що проєкт ERASMUS-EDU-2021-VIRT-EXCH «МІЖНАРОДНА МЕРЕЖА ВІРТУАЛЬНИХ МОЛОДІЖНИХ БІЗНЕС ХАБІВ», VEHUB4YOU став першим в Україні виграним проєктом у царині віртуальних обмінів. Це значне досягнення та Національний Еразмус+ офіс вітає з ним колектив Київського національного університету технологій та дизайну. Координаторка зазначила актуальність  реалізації такого проєкту для поширення європейського досвіду та бізнес-освіти серед молоді України, підкреслила його основні напрями та очікувані результати. На завершення пані Світлана побажала успішної реалізації всіх поставлених в проєкті завдань та плідної роботи учасникам конференції.

Серед почесних гостей конференції була Тетяна Черпак, заступник начальника Управління з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю — начальник відділу комунікації з громадськістю та міжнародного співробітництва Департаменту суспільних комунікацій виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації).

Пані Тетяна зосередила увагу на важливості співпраці КМДА із закладами вищої освіти міста, зокрема підкреслила, що з Київським національним університетом технологій та дизайну такі зв’язки мають системний та продуктивний характер. Зокрема, це стосується проведення спільних заходів для молоді, таких, як зустрічі з відомими підприємцями, стейкхолдерами та роботодавцями, проходження практики студентами у департаментах міської адміністрації, ярмарках вакансій тощо. Також пані Тетяна наголосила на важливості реалізації грантового проєкту для розвитку молодіжного стартап-руху та підкреслила, що КМДА готова надати допомогу в його реалізації. Крім того, Тетяна Черпак співпрацює з кафедрою маркетингу та комунікаційного дизайну і якості стейкхолдера та запрошеного практика.

З привітанням до учасників конференції звернувся Георгій Гавтадзе, професор Державного університету Акакія Церетелі, керівник Міждисциплінарного наукового кластеру докторантів та магістрантів, м. Кутаїсї, Грузія.

Він підкреслив актуальність тематики і платформ конференції. Пан Георгій висловив щирі вітання учасникам грантового проєкту та зазначив його важливість для України в умовах війни з точки зору необхідності розповсюдження бізнес-освіти, поширення економічних знань з-поміж молоді, а також подальшої підготовки фахівців із різних економічних спеціальностей, здатних вирішувати складні завдання в умовах повномасштабної воєнної агресії та повоєнного відновлення національної економіки України.

Учасників і гостей також привітав Гордій Румянцев, державний експерт директорату європейської та євроатлантичної інтеграції Міністерства цифрової трансформації України.

 

державний експерт наголосив на важливості заходу і побажав учасникам плідної роботи, творчих дискусій та наукових результатів, а також запропонував декілька напрямів співробітництва з Міністерством цифрової трансформації України. Пан Гордій доповв про стан цифрової трансформації в Українів умовах війни, сучасні тенденції та напрями подальшої цифровізації усіх сфер діяльності нашої держави.

У міжнародному заході в онлайн-режимі взяли участь чимало іноземних колег, оскільки конференція відбувалась у змішаному форматі. Зокрема, учасників конференції привітали  й висловили найкращі побажання: доктор Девід Грехем, Університет Шеффілд Халлам (Великобританія), професор, керівник предметної групи Менеджмент туризму та гостинності та доктор Ян ЕЛСМОР, Університет Шеффілд Халлам (Велика Британія), професор, керівник предметної групи з туризму та гостинності Шеффілдської бізнес-школи. Було заслухано їхні доповіді про сучасні особливості розвитку світової  індустрії гостинності та туризму.

 

У пленарному засідання міжнародної конференції взяв участь Антон Клещов, Національний координатор ООН з промислового розвитку (UNIDO), кандидат технічних наук, який привітавши учасників та гостей висловив щирі побажання творчих успіхів та плідної роботи платформ конференції. Доповідь пан Антон присвятив проблемам формування екоіндустріальних парків, зосередившись на проблемах та перспективах їх створення та функціонування і в Україні, і в світізагалом.

 

Після невеликої перерви учасники продовжили роботу на платформах конференції в онлайн-режимі. Було заслухано багато цікавих та ґрунтовних доповідей щодо сучасних проблем функціонування соціально-економічної системи України в умовах повномасштабної війни та перспективи її відновлення у повоєнний період.

Загалом ІV Міжнародна науково-практична конференція «Імперативи економічного зростання в контексті реалізації Глобальних цілей сталого розвитку» відбулася на високому науково-практичному та організаційному рівні, була достатньо інформативною та корисною, що неодноразово зазначалося у виступах учасників та гостей. За результатами  роботи буде видано збірник тез доповідей в електронному форматі.

Висловлюємо щиру вдячність колективу кафедри маркетингу та комунікаційного дизайну за високий рівень підготовки, організації та проведення конференції!

Щиро дякуємо учасникам та гостям заходу за цікаві доповіді, насичені та плідні дискусії! Тримаємо освітній та науковий фронт! Разом до Перемоги!

28.04.2023