КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

ВІДКРИТА ЛЕКЦІЯ ДОКТОРКИ НАТАЛІЇ ЮГАН (НІМЕЧЧИНА) ДЛЯ ЗДОБУВАЧІВ КАФЕДРИ ФІЛОЛОГІЇ ТА ПЕРЕКЛАДУ

29 квітня 2023 року о 08:30 у залі засідань ректорату КНУТД (ауд. 1-0322) з метою підвищення якості освітнього процесу, інтернаціоналізації вищої освіти та у рамках міжнародного співробітництва у сфері науки і освіти та посилення професійної підготовки здобувачів інституту права та сучасних технологій кафедра філології та перекладу організувала відкриту лекцію докторки Наталії ЮГАН, стажувальниці Інституту германістики Дюссельдорфського університету імені Генріха Гейне (Німеччина), з теми «Сучасна українська драматургія: конфлікт, герой, хронотоп».

Здобувачі та викладачі кафедри філології та перекладу КНУТД зібрались у залі засідань для того, щоби прослухати зазначену лекцію. Також охочі студенти та науково-педагогічні працівники долучилися до конференції в онлайновому режимі.

Пані Наталія розглянула актуальні питання сучасного літературознавства, а саме особливості конфлікту, героя та хронотопу в українській драматургії 2000 – 2010 років. Дослідження було здійснено на основі аналізу 38 п’єс. Усі присутні зрозуміли, що увагу драматургів сучасності привертають різноманітні суспільно-історичні та соціальні конфлікти, які сталися в Україні, як-от: Голодомор 1932 – 1933 років, Друга світова війна, Другий Майдан, російське вторгнення в Україну, а також проблеми академічної доброчесності. Міжособистісні конфлікти покладені в основу значної кількості п’єс українських драматургів. Тенденцією численних творів драматургії сучасності є те, що вони засновані на фантастичних сюжетах з «ірреальним» хронотопом. Позитивні герої вітчизняних п’єс відстоюють свою принципову проукраїнську позицію, захищають національні цінності та культурні надбання свого народу, спілкуються українською мовою.

Під час лекції пані Наталія поділилася власними враженнями щодо досвіду наукових досліджень у закладах вищої освіти Німеччини та схарактеризувала деякі особливості освітнього процесу в німецьких університетах. Лекторка наголосила на особливій зацікавленості європейських колег у співпраці з українськими науковцями та освітянами.

Лекція проходила в атмосфері активної взаємодії і відкритої комунікації лекторки і слухачів. Наприкінці лекції здобувачі поставили лекторці запитання, на які пані Наталія надала вичерпні відповіді.

Захід за участю Наталії ЮГАН справив позитивне враження на науковців-філологів, здобувачів і всіх шанувальників сучасної української літератури. Студенти та викладачі кафедри філології та перекладу інституту права та сучасних технологій щиро вдячні пані Наталії за актуальну пізнавальну лекцію та плідне обговорення.

01.05.2023