КНУТД
Київський національний університет технологій та дизайну

UA EN

V МІЖНАРОДНА НАУКОВО-ПРАКТИЧНА КОНФЕРЕНЦІЯ «АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ СУЧАСНОГО ДИЗАЙНУ»

27 квітня 2023 року в Київському національному університеті технологій та дизайну відбулася V Міжнародна науково-практична конференція «Актуальні проблеми сучасного дизайну», організована Факультетом дизайну, яка зібрала відомих науковців, дизайнерів-практиків, мистецтвознавців та провідних фахівців із багатьох галузей дизайну України, Молдови, Великої Британії, Китаю, Румунії, Польщі та інших країн.

Конференція відбувалася у змішаному форматі за ініціативи Київського національного університету технологій та дизайну під егідою Міністерства освіти і науки України за підтримки міжнародного проєкту “INTREPID-HEI”. Співорганізатори конференції – Міжнародна асоціація університетів і коледжів мистецтва, дизайну та медіа CUMULUS, Київський національний університет будівництва і архітектури, Державний педагогічний університет імені І. Крянгє (Молдова), Технічний університет Молдови (Молдова), Кельцеський технологічний університет (Польща), Технологічний університет Цілу (Китай), Чанчуньський педагогічний університет (Китай), Дангарінський державний університет (Таджикистан), Технічний університет імені Г. Асакі (Румунія), Балтійська міжнародна академія (Латвія), Національна спілка художників України, Спілка дизайнерів України.

Модератором заходу виступила Оксана Пасько, декан Факультету дизайну КНУТД, кандидат педагогічних наук, доцент.

З нагоди відкриття до учасників конференції з вітальним словом звернувся Іван Грищенко, ректор Київського національного університету технологій та дизайну, доктор економічних наук, професор, академік НАПН України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки. Іван Михайлович побажав усім плідної роботи, формування під час наукової дискусії нових ідей, які стануть стратегічними векторами для мистецького розвитку України та інших держав.

Людмила Ганущак-Єфіменко, проректор з наукової та інноваційної діяльності університету, доктор економічних наук, професор, також приєдналася до привітань і побажала плідної продуктивної роботи учасникам конференції.

Від закордонних партнерів Факультету дизайну КНУТД з щирими вітаннями до учасників конференції звернулася Наталія Рожин, представниця Факультету мистецтва, дизайну і медіа Бірмінгемського університету з Великої Британії.

Факультет дизайну КНУТД має тривалі дружні стосунки з Національною спілкою художників України, Спілкою дизайнерів України, Національною спілкою фотохудожників України, більшість викладачів факультету є членами цих творчих спільнот.

Віншував учасників та гостей конференції Юрій Борисов, голова правління Спілки дизайнерів України, кандидат мистецтвознавства, доцент, який наголосив на важливості якісної підготовки молодих дизайнерів, а також привітав учасників із Всесвітнім днем дизайнера.

У роботі конференції взяли участь партнери з Молдови. До учасників із вітальним словом звернулася пані Анна Сімак, декан Факультету образотворчого мистецтва та дизайну Державного педагогічного університету імені І. Крянге, доктор мистецтв, професор.

Також із побажаннями плідної роботи звернувся Сергій Трончу, доктор архітектури, професор, декан Факультету текстилю та поліграфії Технічного університету Молдови.

Щиро дякуємо колегам за участь у надзвичайно складний для нашої країни час російської збройної агресії і сподіваємося на подальшу співпрацю!

У заході взяла участь Юлія Третяк, завідувачка кафедри дизайну Київського національного університету будівництва та архітектури, доктор архітектури, професор. Вона представила доповідь з теми «Сучасні тенденції формування і розвитку теорії і практики дизайну в Україні».

Щирі слова привітання учасникам конференції висловила у відео-зверненні Тетяна Кара-Васильєва, доктор мистецтвознавства, професор, завідувачка відділу декоративно-прикладного мистецтва Інституту мистецтвознавства імені М. Рильського НАН України.


Із доповіддю англійською мовою за темою «Медіаграмотність в сучасній освіті виклики та тенденції» Ольга Коробова, виступила представниця Бердянського державного педагогічного університету.

У конференції взяло участь чимало доповідачів, а саме: Анатолій Король, заступник декана Факультету мистецтв Уманського державного педагогічного університету імені П. Тичини, кандидат педагогічних наук, доцент, із доповіддю з теми «Використання технології сінемаграфії у мультимедійному дизайні»; Наталія Колесник, заступник директора Інституту з науково-дослідної роботи, міжнародних і регіональних зв’язків Житомирського державного університету імені І. Франка, кандидат педагогічних наук, доцент, із доповіддю з теми «Дизайн-концепція створення мультимедійної книги: теорія і практика»; Наталія Бондаренко, аспірантка Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені М. Бойчука із доповіддю з теми «Мультимедійний дизайн як інструмент навчання».

Після перерви відбулися засідання шести платформ конференції, участь у яких взяло понад 200 учасників із різних країн світу – науковці, студенти, аспіранти. Учасники мали можливість поділитися набутим досвідом та результатами наукових досліджень з актуальних проблем дизайну дизайнерів, митців, науковців у галузі дизайну та мистецьких спеціальностей України, інших країн Європи та світу.

ПЛАТФОРМА 1. Мистецтвознавчі та культурологічні чинники дизайну

ПЛАТФОРМА 2. Тенденції розвитку арт і фешн-дизайну

ПЛАТФОРМА 3. Інформаційні технології візуалізації у дизайні

ПЛАТФОРМА 4. Графічний дизайн у полікультурному просторі

ПЛАТФОРМА 5. Перспективи розвитку дизайну архітектурного середовища

ПЛАТФОРМА 6. Підприємницькі та освітні аспекти дизайн-діяльності

Підсумовуючи результати конференції можна констатувати, що проблеми та складнощі, які обумовлені війною, не завадили провести конференцію на високому професійному рівні, у теплій, дружній, науковій атмосфері. Представлена широка географія учасників та різноманітність тематики доповідей свідчать про актуальність і продуктивність міждисциплінарних підходів, ефективність взаємодії представників науки і мистецтва як у наукових дослідженнях, так і у практичній роботі та в освіті.

Дякуємо усім – модератору, спікерам за участь і запрошуємо до зустрічі на наступній VІ Міжнародній науково-практичній конференції!

02.05.2023